Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 22:55
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Εξαφανίστηκαν» οι τουρίστες από τη Μυτιλήνη -Πτώση τουλάχιστον 65% στις αφίξεις






Με μια ματιά στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η διεύθυνση του αεροδρομίου της Μυτιλήνης φαίνεται το «ναυάγιο» που υπέστη το νησί στον τουριστικό τομέα.

Μάλιστα οι φορείς της Λέσβου κάνουν λόγο για καταστροφή του τουριστικού προϊόντος, που είναι αποτέλεσμα της περσινής προσφυγικής κρίσης.

 

Πτώση κατά 62,8% στις αφίξεις

Τα στοιχεία από τη διεύθυνση του αεροδρομίου της Μυτιλήνης μιλούν επίσημα για μείωση αφίξεων στη Λέσβο επιβατών εξωτερικού το μήνα Ιούλιο κατά 62,8%. Συγκεκριμένα στη Λέσβο:

  • Τον Ιούλιο ήρθαν 6.841 Ευρωπαίοι τουρίστες με 47 πτήσεις του εξωτερικού όταν τον αντίστοιχο μήνα του 2015 είχαν έλθει 18373 άτομα με 130 πτήσεις
  • Τον Ιούνιο που στη Λέσβο έφθασαν 4.825 τουρίστες, όταν τον περσινό Ιούνιο οι αφίξεις ήταν 15.026. Σε ποσοστό, η μείωση των αφίξεων του Ιουνίου ανέρχονταν σε 67,89%.

Συνολικά, το τετράμηνο της φετινής τουριστικής περιόδου, δηλαδή τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο ήρθαν στη Λέσβο 16.745 τουρίστες όταν πέρυσι το νησί είχε υποδεχθεί 47.479 τουρίστες.

 

Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου: Το 2016 θα χαθούν τουλάχιστον 742.500 ημερομίσθια

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εμπρός» της Μυτιλήνης η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου υποστηρίζει πως κάθε χαμένη διανυκτέρευση, αντιστοιχεί σε απώλειες από 1,5 έως δυο ημερομισθίων και πέντε έως έξη κιλών, από ιχθυοαλιευτικά και γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα. Δηλαδή το 2016 θα χαθούν, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, 742.500 ημερομίσθια και η κατανάλωση 2.475 τόνων τροφίμων.
Οι φορείς ζητούν έκτακτα μέτρα στήριξης

Υπενθυμίζεται πως στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, και δεδομένης της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, απέστειλε νέα επιστολή σε όλους τους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της έκτακτης αυτής κατάστασης. Συγκεκριμένα ζητούσαν:

  • Μείωση κατά 50% στις πάσης φύσεως επιβαρύνσεις: Τιμολόγια Δημοσίου, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, οριζόντιων προστίμων Τραπεζών, Ναύλων, υπέρ τρίτων πλαφοναρισμένων αμοιβών κλπ.
  • Εφαρμογή χειμερινών ειδικών τιμολογίων ή άλλων κινήτρων – διευκολύνσεων (π.χ. επιδοτούμενη άδεια εργασίας, με επιπλέον μέρες άδειας).
  • Ο ΦΠΑ διαμονής-εστίασης να επιστρέψει και να παραμείνει στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2015.
  • Ειδική φορολογική-ασφαλιστική μεταχείριση τουλάχιστον στα πρότυπα άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε., που δεν έχουν ύφεση, προσφυγικό και τις άλλες μειονεξίες μας.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ
  • Απαλοιφή του περιοριστικού όρου των 80 χλμ (μεταξύ οικίας δικαιούχου και καταλύματος) στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ
  • Εξομοίωση της τουριστικής βιομηχανίας με τη βιοτεχνία – βιομηχανία, που απολαμβάνει χρόνια τώρα, ειδικών προνομίων – νομοθετικών πλαισίων – τιμολογίων κ.ά.
  • Εφαρμογή ρήτρας ίσης μεταχείρισης αμφίδρομης ισχύος για το δημόσιο, αυτοδιοικητικό, ιδιωτικό τομέα.
Πηγή: iefimerida.gr