Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 00:03
Τοπικά

ΕΝ.ΚΑ Βόλου: Παραπλανητικές διαφημίσεις για συσκευές θέρμανσης


Στην αγορά κυκλοφορούν συσκευές που υπόσχονται φανταστικούς βαθμούς απόδοσης με μικρή κατανάλωση ρεύματος, χωρίς καμιά τεκμηρίωση.
Από την ηλεκτρονική σελίδα (στη διάθεση των αρχών ελέγχου) πολυδιαφημιζόμενης ηλεκτρικής σόμπας, αλλά και άλλων αντίστοιχων, διαβάζουμε τις παρακάτω παραπλανητικές αιτιάσεις:






Ισχυρισμός 1. «Είναι 2.800Watt και καταναλώνει σε πλήρη λειτουργία λιγότερο από 30 λεπτά του ευρώ την ώρα».
Είναι παραπλανητικός διότι:
– Το κόστος της Kwh στην μεγαλύτερη κλίμακα χρέωσης που αναγκαστικά θα πληρώσουμε αν χρησιμοποιούμε τον ηλεκτρισμό για θέρμανση, μαζί με τις λοιπές ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τους φόρους είναι 18 λεπτά του Ευρώ.
– H θερμάστρα των 2.800W καίει 2,8KWh X 18 λεπτά = 50,4 λεπτά του ευρώ την ώρα (και όχι 30).

Ισχυρισμός 2. «Έχει 35-40% μικρότερη κατανάλωση από άλλες αντίστοιχες της αγοράς, ακόμα και αν έχουν λιγότερα Watt.»
Είναι παραπλανητικός διότι:
– Αποδίδεται τόση ενέργεια όση καταναλώνεται. Αυτό ισχύει για όλες τις ηλεκτρικές συσκευές. Όλες οι θερμάστρες των 2.800W καταναλώνουν σε πλήρη λειτουργία 2,8 KWh (ανά ώρα).
Μόνη εξαίρεση αποτελεί το κλιματιστικό που δεν μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε θερμική, αλλά αντλεί θερμότητα από τον εξωτερικό χώρο και αποδίδει κατά 3 – 4 φορές (300-400%) περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει.
Ισχυρισμός 3.«Οι λάμπες κρυστάλλων χαλαζία που διαθέτει,  ζεσταίνουν άνετα ενιαίο χώρο έως 60m».
Είναι παραπλανητικός διότι:
– Οι συσκευές που θερμαίνουν με ακτινοβολία, όπως είναι τα πάνελ, οι θερμάστρες χαλαζία και όλες οι άλλες θερμάστρες με κάτοπτρο, προσφέρουν άμεση ζεστασιά στην περιοχή που «βλέπει» η συσκευή.  Είναι σαν να στεκόμαστε στον ήλιο ένα ηλιόλουστο χειμωνιάτικο μεσημέρι. Μόλις κλείσουμε τη συσκευή ή απομακρυνθούμε, αμέσως παύουμε να ζεσταινόμαστε.
– Για να θερμάνουμε κανονικά μια μέση κατοικία 80 τ.μ. με μέτρια θερμομόνωση θα χρειαστούμε 4 τουλάχιστον συσκευές των 2,8 KW, που αν χρησιμοποιούνται έστω και για 8 ώρες την ημέρα, τότε θα καταναλώσουν 4×2,8×8=89.6 kWh και θα κοστίσουν (x0,18) 16 € την ημέρα ή 480 ευρώ το μήνα ή 2.400 ευρώ για τους 5 μήνες του χειμώνα.
Οι ηλεκτρικές συσκευές θέρμανσης μπορούν να θεωρηθούν λύση, μόνο για μικρούς χώρους προσωρινής διαμονής. Το σχετικά χαμηλό κόστος αγοράς, μπορεί να εξελιχθεί σε παγίδα, αφού το κόστος θέρμανσης είναι πανάκριβο. Ο ηλεκτρισμός είναι  μια ακριβή μορφή ενέργειας και θεωρείται περιβαλλοντικά ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για θέρμανση, αν λάβουμε υπόψη ότι μόνο το 33% της ενέργειας που ξοδεύεται για την παραγωγή του, φθάνει στον καταναλωτή.
Καλούμε τις αρμόδιες αρχές ελέγξουν άμεσα τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς και τους καταναλωτές να είναι πολύ επιφυλακτικοί σε όσα υπόσχονται οι διάφορες εταιρείες.