Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 19:05
Τοπικά

Εντυπωσιακός ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής – Απούσα η αντιπολίτευση – Θεοδώρου: Φοβούνται να κοιτάξουν τους πολίτες στα μάτια






%ce%b8%ce%b5%ce%bf%ce%b4%cf%89%cf%81%ce%bf%cf%85

Μέσα στην ασφυκτικά γεμάτη από πολίτες αίθουσα του «Αχίλλειον», με απούσα ως συνήθως την αντιπολίτευση, που μοιραία αποφέυγει τις συγκρίσεις, πραγματοποιήθηκε ο ετήσιος απολογισμός της Δημοτικής Αρχής του Βόλου, από τον εκτελούντα χρέη Δημάρχου, κ. Θάνο Θεοδώρου.

Κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής, ο κ. Θεοδώρου ευχαρίστησε θερμά τους πολίτες για την πραγματικά εντυπωσιακή τους παρουσία, που, οπως τόνισε, “για μας αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση της εκτίμησης και της αγάπης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μας, όλο αυτό τον καιρό” και συνε΄χισε.

Είναι ο δεύτερος απολογισμός του έργου μας, από την ημέρα που αναλάβαμε.

Και όπως θα δείτε σε λίγο για μας ισχύει το κάθε φέτος και καλύτερα.

Και αυτό μπορείτε να το καταλάβετε όχι μόνο από την καθημερινότητα που όλοι ζούμε σε αυτή την πόλη.

Ούτε από τον απολογισμό που θα ακολουθήσει.

%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%88%ce%b7-2

Μπορείτε να το καταλάβετε απλώς κοιτάζοντας ανάμεσα μας. Για να δείτε ποιοι απουσιάζουν από αυτή την κορυφαία στιγμή της αυτοδιοίκησης, από αυτή την κορυφαία δημοκρατική λειτουργία που είναι ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής.

Εμείς είμαστε εδώ, ομολογώ με περηφάνια, έτοιμοι να σας πούμε τι κάναμε για να μας κρίνετε.

Εσείς οι πολίτες είστε εδώ για να ενημερωθείτε, να αξιολογήσετε και να μας κρίνετε αυστηρά αλλά τίμια.

Απουσιάζουν, όπως δεκαετίες τώρα κάνουν, οι κομματικές ηγεσίες της διαπλοκής, των μειοψηφιών του δημοτικού συμβουλίου. Και απουσιάζουν όχι από ντροπή.

Δεν ντρέπονται να σας δουν για όσα σας στέρησαν, μας στέρησαν ως πόλη και ως κοινωνία.

Είτε από ανικανότητα, που είναι το λιγότερο κακό, είτε από ιδιοτέλεια και τυχοδιωκτισμό, που είναι το χειρότερο.

Δεν σας ντρέπονται γιατί τους τιμωρήσατε με τον πιο σκληρό, αλλά δίκαιο τρόπο, που προβλέπει η Δημοκρατία μας, στέλνοντας τους, με την ψήφο σας, στα σπίτια τους.

Ούτε γιατί ακόμα και σήμερα υπονομεύουν με όποιο τρόπο μπορούν το έργο μας, προσπαθώντας να κρατήσουν τον πήχη χαμηλά. Στο ύψος των δικών τους δυνατοτήτων.

Δυστυχώς δεν έχουν τέτοιες ευαισθησίες.

Φοβούνται, φίλες και φίλοι, τις συγκρίσεις. Αν ήταν απόψε εδώ, στην ειδική αυτή συνεδρίαση, γιορτή της Δημοκρατίας, θα έπρεπε να σας κοιτάξουν στα μάτια και να σας εξηγήσουν.

Γιατί η σημερινή Δημοτική Αρχή έκανε μέσα σε δυο χρόνια τόσα έργα, τόσες παρεμβάσεις, όσα δεν έγιναν δεκαετίες τώρα;

Γιατί ενώ καθημερινά γίνονται τόσα πράγματα, τα ταμεία του Δήμου όχι μόνο είναι γεμάτα, αλλά έχουν εξοφληθεί και εκατομμύρια ευρώ στους προμηθευτές μας;  Που είναι, οι περισσότεροι, επιχειρηματίες και επαγγελματίες της πόλης μας, άνθρωποι δικοί μας.

Γιατί δέχονται να υπάρχουν και να δρουν ανάμεσά σας σπείρες υπονομευτών του κοινού μας αγώνα, για να βγάλουμε την πόλη μας, το Βόλο μας, από το τέλμα και την υπανάπτυξη και να τον βάλουμε στην τροχιά της ανάπτυξης και της ευημερίας;

%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%88%ce%b7-1

Πως ανέχονται διάφοροι τυχάρπαστοι και φαιδροί τύποι της πολιτικής και της κομματικής καμαρίλας, να αλλοιώνουν, να βιάζουν τη βούλησή σας και να επιχειρούν πραξικοπηματικές ενέργειες για να επιβάλλουν τη δική τους;

Το παράδειγμα της άθλιας εκστρατείας κατά του αιρετού Δημάρχου μας Αχιλλέα Μπέου, με στόχο την πολιτική και ηθική του εξόντωση,  είναι γνωστό και άκρως αποκαλυπτικό για τις πραγματικές τους, ανειλικρινείς και ύποπτες προθέσεις.

Δύσκολες ερωτήσεις, αδύνατες απαντήσεις, αλλά αρκετά με αυτούς.

Είναι χάρις σε εσάς παρελθόν, μια θλιβερή παρένθεση, που θα μείνει στην λαμπρή ιστορία της πόλης μας σαν μια μαύρη σελίδα χαμένων ευκαιριών. Κι εμείς είμαστε εδώ, επίσης χάρις σ’ εσάς, για να σας παρουσιάσουμε το έργο μας.

Σ’ αυτό το σημείο θα ξεκινήσω την παρουσίαση του απολογισμού η οποία περιλαμβάνει δύο ενότητες. Η 1η ενότητα αφορά στις 30 σημαντικές παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής και η 2η ενότητα τον συνοπτικό απολογισμό των Αντιδημαρχιών και των Νομικών Προσώπων.

30 σημαντικές παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής

  1. Αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων του Δήμου Βόλου.

Την 01.09.2014 η Δημοτική Αρχή παρέλαβε ταμειακό υπόλοιπο ύψους 6.774.663,78 ευρώ, το οποίο ήταν καθαρά πλασματικό, αφού οι υποχρεώσεις προς τρίτους (απλήρωτα τιμολόγια προς προμηθευτές, εργολάβους κλπ.) ανέρχονταν στα 3.800.000 ευρώ. Στις 31/8/2016 το ταμειακό διαθέσιμο ανέρχεται στο ποσό των 13.209.000,00 έχοντας αποπληρώσει όλες τις παραπάνω οφειλές αλλά και τις τρέχουσες  υποχρεώσεις μας. Το ίδιο χρονικό διάστημα έχουν πληρωθεί από τα δημοτικά ταμεία 950.000 ευρώ από κατασχέσεις εις χείρας τρίτων που αφορούσαν χρέη παρελθόντων ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος έκπτωσης των περισσοτέρων διαγωνιστικών διαδικασιών ήταν στο 7% ενώ τα τελευταία 2 χρόνια είναι πάνω από 30%.

 

  1. Ολοκληρώθηκε το πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα είναι το όραμα της Δημοτικής Αρχής (2015-2020). Ήδη στο Τεχνικό Πρόγραμμα που κατατέθηκε αυτές τις ημέρες και θα υλοποιηθεί το 2017 περιλαμβάνονται προς υλοποίηση πολλά από τα έργα που αναφέρονται σε αυτό με ολοκληρωμένες μελέτες και εξασφαλισμένο το ποσό που θα χρειαστεί από ιδίους πόρους, ΕΣΠΑ , ΠΔΕ.

 

  1. Ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε η πρόταση στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης προϋπολογισμού ύψους 16.504.000 ευρώ.

ΕΤΠΑ 12.995.000 Ευρώ

ΕΚΤ 3.050.000 Ευρώ

Αποδείξαμε την ετοιμότητα μας, αφού το καταθέσαμε πρώτοι στις 12 Σεπτεμβρίου 2016. Μιλάμε για το μέλλον της πόλης μας αφού τα έργα της Αστικής Ανάπλασης θα βελτιώσουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Επίσης, από τις δράσεις που προτείνουμε στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο θα βοηθηθούν σημαντικά πολλές ευπαθείς ομάδες συμπολιτών μας.

 

  1. Ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε από την ΔΕΥΑΜΒ η πρόταση «Εκσυγχρονισμός, Ζωνοποίηση και Αυτοματοποίηση του Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος των Ενοτήτων Βόλου και Νέας Ιωνίας για την ελαχιστοποίηση των διαρροών και την εξασφάλιση επαρκούς και ποιοτικού πόσιμου νερού» προϋπολογισμού ύψους 16.616.000 ευρώ.

Ήταν μια πρόταση που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε αποκλειστικά από την ΔΕΥΑΜΒ.  Διεκδικούμε το σύνολο της χρηματοδότησης, παρά τις όσες αντιρρήσεις έχει η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Θεσσαλίας κι αυτό το κάνουμε για να μεγιστοποιήσουμε το όφελος των δημοτών και να παραδώσουμε ένα σύγχρονο έργο.

 

  1. Ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε η πρόταση για την κατασκευή 4 κυκλικών κόμβων (Δημαρχείου, Τελωνείου, ΚΤΕΛ, Διμηνίου) προϋπολογισμού ύψους 1.600.000 στο ΠΔΕ.

Ήταν μια πρόταση της Δημοτικής Αρχής προς το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ η οποία και έγινε δεκτή από την ηγεσία του Υπουργείου και έτσι αποδεσμεύσαμε οικονομικούς πόρους της τάξεως των 1.600.000€ από τις βιώσιμες αστικές αναπλάσεις ώστε να τα χρησιμοποιήσουμε για την εκτέλεση άλλων έργων που υπάρχουν στο Επιχειρησιακό Σχέδιο προς όφελος της πόλης. Να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι είναι οι πρώτοι κόμβοι που θα γίνουν στο Νομό Μαγνησίας.

 

  1. Μεταφορά του πεσσού, διαπλάτυνση οδού και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου Βόλου.

Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αναστηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου συνέταξε την μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων η οποία κατέδειξε την ανάγκη μεταφοράς του πεσσού. Υπεγράφη προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Περιφέρεια με χρηματοδότηση 100% από τον Δήμο για την μεταφορά του πεσσού.

Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας υπεγράφη Μνημόνιο με την Εφορία Αρχαιοτήτων για την ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων του Δήμου Βόλου και αναμένεται η δεύτερη προγραμματική σύμβαση. Με την συνδρομή των συνεργείων πρασίνου και καθαριότητας ξεκίνησε ήδη η ανάδειξη του Αρχαίου Ρωμαϊκού Υδραγωγείου.

 

  1. Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την διαχείριση στερεών αποβλήτων του ΣΥΔΙΣΑ Μαγνησίας.

Η Δημοτική Αρχή είναι έτοιμη και περιμένει την πρόσκληση για να διεκδικήσει την ένταξη του έργου στο ΕΠΠΕΡΑΑ. Ο προϋπολογισμός θα είναι ύψους 38.000.000€.

 

  1. Ολοκληρώθηκε η εκκαθάριση του χώρου στάθμευσης στην Φιλελλήνων και προκηρύχτηκε η ανάθεση του με σύμβαση παραχώρησης.

Ένα έργο που έχουμε δεσμευθεί ότι θα υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του 2018 και που για πολλά χρόνια είχαν διακοπεί οι εργασίες. Να επισημάνουμε εδώ ότι έχουμε μια καθυστέρηση λόγω του νέου Νόμου 4413 που καθορίζει το νομοθετικό πλαίσιο των συμβάσεων παραχώρησης.

 

  1. Εγκρίθηκε η Κανονιστική για την παραχώρηση χρήσης κοινοχρήστων χώρων εντός του ενιαίου Δήμου Βόλου.

Έτσι μπήκε ένα τέλος στην ανομία και πλέον οι δημότες μπορούν να απολαμβάνουν τους κοινόχρηστους χώρους. Εξασφαλίστηκε η διελευσιμότητα στο κέντρο της πόλης σε οχήματα εκτάκτων αναγκών. Οι επιχειρηματίες μπορούν να επιχειρούν υγιώς και η πόλη μας να είναι πιο ελκυστική στους επισκέπτες της. Τέλος με αυτή την Κανονιστική ο Δήμος θα μπορεί να εισπράττει τα έσοδα από τους κοινόχρηστους χώρους.

 

  1. Ολοκληρώθηκε το Γ.Π.Σ. Βόλου – Γ.Π.Σ. Αγχιάλου και το ΣΧΟΟΑΠ Μακρινίτσας.

Έτσι δίνουμε νέα ώθηση στα χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα της πόλης. Μελετήθηκαν οι χρήσεις γης και οι κοινόχρηστοι χώροι και σε κάθε περίπτωση δίνουμε το υπόβαθρο στους επενδυτές να έρθουν να επενδύσουν και στους δημότες να απολαμβάνουν μια χωροταξικά και πολεοδομικά αρτιότερη πόλη. Το έργο λίμναζε για πολλά χρόνια, κινδύνεψε να απενταχθεί και λόγω των  συντονισμένων προσπαθειών που έγιναν την τελευταία χρονιά ολοκληρώθηκε.

 

  1. Προχωρήσαμε στην επανασύνταξη του Κεφαλαίου Γ της Πράξης Εφαρμογής της Αγίας Παρασκευής. Επίσης εγκρίναμε την Πράξη Εφαρμογής της περιοχής Ν. Παγασών.

Ένα πρόβλημα από το 1999 οπότε και εντάχθηκε η Αγία Παρασκευή στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο αλλά δεν είχε υλοποιηθεί η Πράξη Εφαρμογής, το λύσαμε με την συναίνεση των κατοίκων. Επίσης πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο η Πράξη Εφαρμογής των Νέων Παγασών που και αυτή είχε παγώσει.

 

  1. Ξεκινήσαμε τον διάλογο για την επαναχάραξη της χερσαίας ζώνης του Λιμένος.

Διεκδικούμε με αυτόν τον τρόπο ότι ανήκει στην πόλη για να αποδοθεί στην κοινωνία είτε στην περιουσία του Δήμου. Είναι ένα δίκαιο αίτημα και πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε και ευχάριστα νέα να ανακοινώσουμε στους πολίτες.

Επίσης την Παρασκευή συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με θέμα την λήψη απόφασης για την επαναχάραξη της χερσαίας ζώνης.

 

  1. Με τις ενέργειες που υλοποίησε η ΔΕΥΑΜΒ η Επιχείρηση εξασφάλισε επαρκές και ποιοτικό νερό.

Η ΔΕΥΑΜΒ το χρονικό διάστημα 2015-2016 με τις έγκαιρες επεμβάσεις και αποκαταστάσεις διαρροών, με τα έργα υγειονομικής αναγνώρισης με τα οποία πραγματοποιήθηκαν εργασίες όπως καθορισμός πηγών, καθαρισμός υδρομαστεύσεων, μέτρα προστασίας των πόρων υδροληψίας εξασφάλισε αφενός μεν ποιοτικό νερό διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα την υδροδότηση με πηγαίο νερό και εν γένει την παραγωγή νερού χάρις στην οποία δεν προέβη σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα σε κανένα μέτρο το οποίο θα δημιουργούσε πρόβλημα στους καταναλωτές.

 

  1. Ολοκληρώθηκαν και έκλεισαν όλα τα έργα ΕΣΠΑ περιόδου 2007-2013.

Υποβλήθηκαν ολοκληρώσεις για 17 πράξεις (σύνολο 38 υποέργα)

 

  1. Ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος «Παροχή τροφίμων σε άστεγους και άτομα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που διαβιούν σε συνθήκες στέγης οι οποίες δεν εξασφαλίζουν δυνατότητα καθημερινής σίτισης και διατροφής» προϋπολογισμού ύψους 250.000 ευρώ.

 

  1. Ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD) προϋπολογισμού ύψους 2.127.522,51 ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί τρόφιμα και άλλα είδη σε 7.700 ωφελούμενους του Δήμου Βόλου

 

  1. Ξεκίνησε η υλοποίηση του Προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης προϋπολογισμού ύψους 215.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα έχει ως κύριο στόχο την πλήρη επανένταξη και ενσωμάτωση στον κοινωνικό ιστό ανθρώπων που λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας αλλά και για ξεχωριστούς λόγους ο καθένας βρέθηκαν αντιμέτωποι με το πρόβλημα της έλλειψης στέγης.

Οι 25 ωφελούμενοι άρχισαν σταδιακά να εγκαθίστανται σε κατοικίες που μίσθωσε ο Δήμος επίσης 10 ωφελούμενοι τοποθετήθηκαν σε επιχορηγούμενες θέσεις μισθωτής απασχόλησης.

 

  1. Προετοιμασία φακέλου – υποβολή πρότασης και έγκριση ένταξης της Πράξης «Λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας στον Δήμο Βόλου» προϋπολογισμού ύψους 402.594 ευρώ.

 

  1. Προετοιμασία για την υποβολή φακέλου πρότασης χρηματοδότησης του έργου «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βόλου» στο πλαίσιο του ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 2α «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ – ΕΝΕΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ».

Σκοπός των Κέντρων Κοινότητας είναι η υποστήριξη του Δήμου στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα Κοινωνικά προγράμματα και Υπηρεσίες Κοινωνικής Αληλλεγγύης που υλοποιούνται στην περιοχή του Κέντρου Κοινότητας.

 

  1. Για πρώτη φορά εξομοιώσαμε τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι τρίτεκνοι με τους πολύτεκνους στις εκπαιδευτικές δομές στον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και στην ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ.

Όλες αυτές οι δράσεις αφορούν την καταπολέμηση της φτώχειας, την καταγραφή και ανακούφιση ευπαθών κοινωνικών ομάδων και αναδεικνύει την αλληλεγγύη, την ευαισθησία και την ανθρωπιά που επιθυμεί ο Δήμος Βόλου να τοποθετήσει σαν κορυφαίες επιλογές της κοινωνικής του πολιτικής στις δύσκολες οικονομικές στιγμές που βιώνει η πατρίδα μας.

 

  1. Υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με τους Φιλοζωικούς Συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας.

Ένα ακόμα βήμα για να λύσουμε το πρόβλημα των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων της πόλης μας. Συμφωνήθηκαν τα εξής:

 Επέκταση και αναβάθμιση του Δημοτικού Κυνοκομείου

 Ηλεκτρονική καταγραφή δεσποζόμενων ζώων

 Τοποθέτηση αυτόματων μηχανημάτων χορήγησης τροφής και νερού και διάφορα σημεία της πόλης

 

  1. Προχωρήσαμε στην καταγραφή και στην εφαρμογή ολοκληρωμένου Σχεδίου Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας.

Από την καταγραφή προέκυψαν 1.505 μοναδικές εγγραφές ακινήτων και 394 αγροτεμάχια ενώ είχαμε έσοδα αυτή την χρονιά από νέες εκμισθώσεις ακινήτων 240.255,97ευρώ.

 

  1. Ολοκληρώθηκε η νέα διαδικασία προμήθειας καυσίμων με χρέωση οχημάτων σε οδηγούς και τροφοδοσία με κάρτα εξοικονομώντας περισσότερες από 200.000 ευρώ κατά τους εννέα πρώτους μήνες.

 

  1. Ολοκληρώθηκε η καταγραφή του στόλου και των αναγκών του Δήμου σε οχήματα και μηχανήματα έργου και είμαστε στην διαδικασία δημοπράτησης για την προμήθεια νέου στόλου

 

  1. Κατασκευάστηκαν και δόθηκαν σε χρήση οι νέες, ασφαλείς και πιστοποιημένες, ευρωπαϊκών προδιαγραφών παιδικές χαρές στις περιοχές Αγίου Κωνσταντίνου, Χιλιαδού και στις δημοτικές ενότητες Νέας Αγχιάλου, Αγριάς, Λεχωνίων και Πορταριάς. Στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής είναι η κατασκευή 87 συνολικά παιδικών χαρών έως το 2018.
  2. Εκσυγχρονίζονται τα ανοιχτά Γήπεδα Μπάσκετ στο Πολεοδομικό Συγκρότημα και τις Δημοτικές Ενότητες με την ολοκλήρωση των εργασιών να έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί έως και το 2018. Ήδη έχουν δοθεί προς χρήσης τα Γήπεδα Μπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Χιλιαδούς και στην πλατεία Λαμπράκη.

 

  1. Για πρώτη φορά στον Δήμο Βόλου προϋπολογίστηκε στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 ποσό ύψους 1.500.000 ευρώ για τις συντηρήσεις των Σχολικών Κτιρίων του Δήμου Βόλου και των Δημοτικών Ενοτήτων.

 

  1. Καθημερινή επικοινωνία με τους δημότες μέσω του προγράμματος «Δημοσθένης» και «Novoville».

Με αυτό τον τρόπο εγκαινιάσαμε την διαδραστική και ηλεκτρονική επικοινωνία με τους δημότες με στόχο την βελτίωση των συνθηκών ζωής και της καθημερινότητας των πολιτών.

 

  1. Καταστήσαμε τον Βόλο έναν από τους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς για την περίοδο των Χριστουγέννων

Οι επιτυχημένες εκδηλώσεις κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων κατέστησαν τον Βόλο έναν από τους ποιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς με αποτέλεσμα την τόνωση της τοπικής οικονομίας και την αύξηση της επισκεψιμότητας.

 

  1. Αξιοποιήσαμε την σχέση Αδελφοποίησης με το Ροστόφ

Η αποστολή του Δήμου Βόλου που παραβρέθηκε στο Ροστόφ της Ρωσίας με συνοδεία πολιτών επιχειρηματιών της περιοχής άνοιξε δίαυλους επικοινωνίας με αντίστοιχους επιχειρηματίες οι οποίοι έδειξαν ζωηρό ενδιαφέρον για συνεργασία με τις τοπικές μας επιχειρήσεις. Οι πρώτες συμφωνίες αποτελούν άλλωστε γεγονός. Το παραπάνω αποδεικνύει και το σχέδιο αλλά και την βούληση της Δημοτικής Αρχής να συνδράμει με ποικίλους τρόπους στην εξωστρέφεια και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ανα τομέα και αντιδημαρχία

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

  • Για πρώτη φορά στον Δήμου Βόλου έχουν πραγματοποιηθεί 56 συνολικά διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειας υλικών και παροχής υπηρεσιών (πρόχειροι, δημόσιοι και διεθνείς διαγωνισμοί) κατά τη διάρκεια των ετών 2015 και 2016.
  • Τα δάνεια εξυπηρετούνται κανονικά. Για κάθε χρόνο μέχρι την αποπληρωμή τους καταβάλλεται για τοκοχρεολύσια ποσό της τάξης των 1.089.342,19 ευρώ. Να σημειωθεί ότι κατά τη περίοδο 2011-2014 οι καταβολές τοκοχρεολυσίων είχαν παγώσει με νομοθετική ρύθμιση.
  • Ο στόχος για την πραγματοποίηση δαπανών για το Β’ Τρίμηνο του 2016 ανέρχονταν στο ποσό των 35.031.280,81 ευρώ ενώ η εκτέλεση του είναι το ποσό των 27.418.160,47 ευρώ, γεγονός που σημαίνει έχει γίνει μεγάλη μείωση των δαπανών κατά το ποσό των 7.613.120,34 ευρώ.
  • Σε ότι αφορά τα έσοδα γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την είσπραξη τους και παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση ενδεικτικά αναφέρουμε ότι συνολικά για το Β’ Τρίμηνο 2016 εισπράχθηκε το ποσό των 39.557.985,46 ευρώ, ενώ ο στόχος ήταν το ποσό των 37.911.443,67 ευρώ, δηλαδή υπερκαλύψαμε τον στόχο μας κατά ποσοστό 4,34%, διευκολύνοντας ταυτόχρονα τους συνδημότες μας να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε δόσεις.
  • Τέλος έγινε η συμπλήρωση του εντύπου Ε9 το οποίο κατατέθηκε για πρώτη φορά μέσα στο 2015.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

  • Μεταφορά παροπλισμένων οχημάτων προς εκποίηση, απ’ όλες τις Δημοτικές Ενότητες στο Αμαξοστάσιο της Δ.Ε. Αισωνίας.
  • Ολοκληρώθηκαν κατά 90% οι διαδικασίες ελέγχου ΚΤΕΟ.
  • Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ταξινομήσεων οχημάτων.
  • Ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την έκδοση άδειας κυκλοφορίας σε μηχάνηματα έργου και απορριμματοφόρα, που βρέθηκα παροπλισμένα.
  • Τοποθετήθηκαν πάνω από 150 νέα καλάθια απορριμάτων σε χώρους σύναξης πολιτών όπως πλατείες, πάρκα, εκκλησίες.
  • Ολοκληρώθηκε η εργολαβία για την κοπή χόρτων στις Περιφερειακές Ενότητες.
  • Προχωρήσαμε στον καθαρισμό όλων των αύλειων χώρων των σχολείων για τη νέα σχολική χρονιά.
  • Διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από προσωπικό του Γ.Ν.Β (ΕΚΑΒ) σεμινάριο πρώτων βοηθειών για την ενημέρωση όλων των εργαζομένων του Δήμου αναφορικά με τους κινδύνους, που μπορεί να παρουσιαστούν κατά την εκτέλεση της εργασίας τους και τους ενδεδειγμένους τρόπους αντιμετώπισής τους, καθώς και Τεχνικό Σεμινάριο για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους του Δήμου.
  • Παρασχέθηκαν σε όλους τους εργαζομένους της Υπηρεσίας Καθαριότητας, για πρώτη φορά, τα προβλεπόμενα από το νόμο Μέσα Ατομικής Προστασίας Εργαζομένων. Να σημειωθεί επίσης ότι η χορήγηση γάλακτος από 01.09.2014 τηρείται ευλαβικά.
  • Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την ΕΕΑΑ τοποθετήθηκαν 50 ειδικοί κώδωνες συλλογής γυαλιού την αποκομιδή των οποίων διαχειρίζεται απ΄ ευθείας η ΕΕΑΑ με δικά της μέσα.
  • Με την υπογραφή της νέας σύμβασης με την ΕΕΑΑ παραχωρήθηκαν και 400 νέοι κάδοι ανακύκλωσης.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

  • Συντηρήθηκαν σε μηνιαία βάση (12 επεμβάσεις ετησίως) 400 στρέμματα πάρκων και πλατειών της Δ.Ε. Βόλου και 504 στρέμματα χώρων πρασίνου της Δ.Ε. Νέας Ιωνίας.
  • Πραγματοποιήθηκαν τρεις επεμβάσεις ετησίως σε 115 αύλειους χώρους σχολείων έκτασης 150 στρεμμάτων.
  • Πραγματοποιήθηκε συντήρηση σε μηνιαία βάση (12 επεμβάσεις ετησίως) στις νησίδες: Αθηνών, Λαρίσης, Αναλήψεως και 2ας Νοεμβρίου έκτασης 15 στρεμμάτων.
  • Πραγματοποιήθηκε συντήρηση Πρασίνου – Ευπρεπισμός και Καθαρισμός 53 στρεμμάτων αύλειων χώρων εκκλησιών.
  • Πραγματοποιήθηκαν εργασίες κλαδέματος, βοτανίσματος κοινόχρηστων χώρων και Παροχή Γεωτεχνικής Υποστήριξης στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Βόλου.
  • Υλοποιήθηκαν εργασίες βοτανίσματος φωλεών φύτευσης σε 43 χιλιόμετρα κεντρικών οδών του Δήμου.
  • Προχωρήσαμε σε μια μαζική παρέμβαση, άνευ προηγουμένου, που άλλαξε εντελώς την εικόνα του κέντρου της πόλης, με την κατασκευή γραμμικών παρτεριών μήκους 1.330 μέτρων στις οδούς Δημητριάδος, Ιάσονος, Ελευθερίου Βενιζέλου και Κ. Καρτάλη.
  • Έγιναν δοκιμαστικοί εμβολιασμοί νεραντζιών σε λεμονιές προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο επέκτασης των εμβολιασμών στις νερατζιές από την επόμενη Άνοιξη.
  • Εκτελέστηκαν εργασίες κλαδέματος – διαμόρφωσης σε σχήμα “σφαίρα” σε 200 νεραντζιές κυρίως στο κέντρο της πόλης, εργασίες που πρόκειται να συνεχιστούν και να επεκταθούν και στα δέντρα στους υπόλοιπους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
  • Ύστερα από τουλάχιστον 15 χρόνια, κλαδεύτηκαν δέντρα και έως εκ τούτου δόθηκε λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα με τα ψηλά και επικίνδυνα δένδρα (λεύκες) που βρίσκονται παράπλευρα του ποταμού Κραυσίδωνα επί των οδών Ζάχου και Καραμπατζάκη, ανταποκρινόμενοι σε ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν εργασίες κλαδέματος 160 επικίνδυνων δένδρων.
  • Η παραγόμενη ξυλεία που προέκυψε από τις εργασίες κλαδέματος διανεμήθηκε σε όλους τους δικαιούχους πολίτες σε συνεργασία με την Υπηρεσία Πρόνοιας του Δήμου Βόλου. Ποσότητα περίπου 10.000 κιλών μοιράστηκε σε 28 δικαιούχους πολίτες. Η Δημοτική Αρχή έχει ήδη εξασφαλίσει για την χειμερινή περίοδο 2016 – 2017 επαρκή ποσότητα ξυλείας ώστε να χορηγήσει σε όλους τους μελλοντικούς δικαιούχους.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

 

  • Σε συνεργασία με το τμήμα Βιώσιμης Κινητικότητας συντάχθηκε η Κανονιστική για την τοποθέτηση 52 διαφημιστικών πλαισίων.
  • Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε το ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής παραγωγών των λαϊκών αγορών.
  • Πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά η ετήσια εμποροπανήγυρη του Δήμου Βόλου αποφέροντας έσοδα της τάξης των 100.000 ευρώ περίπου, με τρόπο απόλυτα διαφανή, αφού είχε προηγηθεί η ψήφιση και έγκριση Κανονιστικής για την λειτουργία της.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

  • Από τις 28/09/2016 έως 06/10/2016 πραγματοποιήθηκαν προληπτικές εξετάσεις μέτρησης της οστικής μάζας σε 600 άτομα, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης.
  • Δημιουργήθηκε το ΚΕΠ Υγείας (Κέντρο Ενημέρωσης των Πολιτών για την Υγεία), το οποίο λειτουργεί από το Σεπτέμβριο στο κτίριο Στρεφτάρι, με κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε πολίτες του Δήμου.
  • Περισυλλέχτηκαν περίπου 600 αδέσποτα σκυλιά.
  • Πραγματοποιήθηκαν 407 στειρώσεις (μαζί με πολλαπλό εμβολιασμό, αποπαρασίτωση, ηλεκτρονική σήμανση, καθώς και τεστ λεϊσμανίασης και βιοχημικό έλεγχο του κάθε αδεσπότου).
  • Πραγματοποιήθηκαν 160 θεραπείες σε άρρωστα αδέσποτα και 186 εμβολιασμοί.
  • Δόθηκαν για υιοθεσία 98 αδέσποτα.
  • Τοποθετήθηκε αυτόματο μηχάνημα χορήγησης τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην ανακύκλωση καθώς η λειτουργία του πραγματοποιείται με την ρίψη ανακυκλώσιμων υλικών. Στον προγραμματισμό της Δημοτικής Αρχής είναι η τοποθέτηση ακόμα 15 μηχανημάτων στον Δήμο Βόλου.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  • Το Τμήμα Παιδείας, σε συνεργασία με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Νομού Μαγνησίας, ξεκίνησε τη διαδικασία διακριτικής καταγραφής ανά σχολείο, των μαθητών που αδυνατούσαν να προμηθευτούν το καθημερινό τους δεκατιανό.Δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες και λήφθηκε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να καλύψει ο Δήμος Βόλου τα έξοδα και αυτά τα παιδιά να παίρνουν το δεκατιανό από το κυλικείο τους. Η καταμέτρηση έδειξε 85 παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου, για τα οποία ήταν άμεση η ανάγκη σίτισης και το ποσό που διέθεσε ο Δήμος ήταν 8.500 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο-Μάιο 2016.
  • Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Βόλου, κατά τη λειτουργία του για τη χρονιά που μας πέρασε, προσέφερε, στο πλαίσιο της Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ποιοτικά προγράμματα στοχευμένα πάντα στις ιδιαίτερες ανάγκες των πολιτών της περιοχής μας. Κατά την εξάμηνη παράταση που δόθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος από το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. (από 01/09/2015 μέχρι 31/01/2016) ολοκληρώθηκαν  23 προγράμματα, μέσα από τα οποία επιμορφώθηκαν 441  άτομα, σε τομείς όπως η πληροφορική, οι νέες τεχνολογίες, οι ξένες γλώσσες και η επικοινωνία, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, κ.α.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΩΝ

  • Πραγματοποιήθηκαν εργασίες βελτίωσης σε όλα τα Κοιμητήρια όλων των Δημοτικών Ενοτήτων.
  • Υλοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης και εξωραϊσμού στο κοιμητήριο “Κούκος” καθώς και στο κοιμητήριο “Ταξιαρχών”.
  • Μετά από ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, λήφθηκε Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία εγκρίθηκε η ένταξη του κοιμητηρίου Ταξιαρχών στον Οργανισμό Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης (Association of Significant Cemeteries in Europe) και στις αντίστοιχες Πολιτιστικές Διαδρομές. Να σημειωθεί ότι το κοιμητήριο “Ταξιαρχών” έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ-ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Υλοποιήθηκε με αξιοπιστία το Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2015 και του 2016 μέχρι σήμερα και ενδεικτικά αναφέρονται τα εξής:

  • Πραγματοποιήθηκαν 36 ασφαλτοστρώσεις ανακατασκευής καθώς και συντηρήσεις οδοποιίας.
  • Τοποθετήθηκαν ελαστικοί τάπητες στην ισόπεδη διάβαση του ΟΣΕ στην συμβολή των οδών Ζάχου και Αλαμάνας.
  • Προχωρήσαμε στην καθαίρεση των υφιστάμενων νησίδων σκυροδέματος των ποδηλατοδρόμων και στην αποκατάσταση του οδοστρώματος σε 7 κεντρικούς δρόμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου.
  • Πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας.
  • Πραγματοποιήθηκαν 16 οδικές συνδέσεις της Περιφερειακής οδού με το αστικό οδικό δίκτυο.
  • Προχωρήσαμε στην αποξήλωση σημαντικού αριθμού εγκαταλελειμμένων περιπτέρων με ταυτόχρονη αποκατάσταση πεζοδρομίου.
  • Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες Επέκτασης Αναχώματος στο Χ.Υ.Τ.Α Βόλου.
  • Συντηρήθηκαν οι μεταλλικές στέγες στις Αθλητικές Εγκαταστάσεις (Κολυμβητήρια – Γυμναστήρια).
  • Κατασκευάστηκε Δίκτυο Μονοπατιών (PELION ROUTES) στις Διαδρομές από Άνω Λεχώνια, Αγ.Βλάσιο, Αγ.Λαυρέντιο, Δράκεια, Πορταριά, Σταγιάτες, Μακρινίτσα, Φυτόκο.
  • Αντικαταστάθηκαν περίπου 11.800 λαμπτήρες, 362 φωτιστικά σε κολώνες της ΔΕΗ και σε πάρκα και 65 τρακαρισμένοι και παλαιοί ιστοί φωτισμού.
  • Προχωρήσαμε στην αναβάθμιση του δημοτικού φωτισμού με την προμήθεια 85 φωτιστικών σωμάτων και 200 λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας (LED) στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοτικού φωτισμού στο Δήμο Βόλου.
  • Επεκτάθηκε ο δημοτικός φωτισμός με την κατασκευή νέων δικτύων στις περιοχές: παραλιακό μέτωπο Νέας Αγχιάλου, πάρκο Σέσκλου, πλατεία Άνω Λεχωνίων, παραλιακό μέτωπο περιοχή Μαλάκι και στον Ι.Ν. Δώδεκα Αποστόλων στην Αγριά.
  • Νομιμοποιήθηκαν με το Νόμο 4178/2013 όσα ακίνητα της Δημοτικής Περιουσίας στερούνταν οικοδομικών αδειών.
  • Συντηρήσαμε όλες τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις των Σχολικών και Δημοτικών κτιρίων.
  • Αντικαταστήσαμε συμβατικούς φανούς σηματοδότησης με φανούς τεχνολογίας εξοικονόμησης ενέργειας σε επιλεγμένα σημεία.

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΤΟΥΡΙΜΟΥ ΚΑΙ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

  • Συμμετείχαμε σε 11 διεθνείς τουριστικές εκθέσεις με εντυποδιανομή 15.000 εντύπων τουριστικής προβολής, δράσεις γαστρονομίας και παρουσίαση του προορισμού Βόλος – Πήλιο καθώς και διαφημιστική προβολή της περιοχής μας με τοποθέτηση σχετικών διαφημιστικών μπάνερ στις περιοχές διεξαγωγής των εκθέσεων.
  • Υποδεχθήκαμε 21 κρουαζιερόπλοια και 25.000 περίπου επισκέπτες κρουαζιέρας.
  • Προχωρήσαμε στην οργάνωση 12 πολυσύχναστων και βραβευμένων από το πρόγραμμα “Γαλάζιες σημαίες” ακτών και στην παράλληλη υποστήριξη, με εξοπλισμό, 18 ελεύθερων ακτών.
  • Εκπονήσαμε ετήσιο πρόγραμμα δράσης Τουριστικής Προβολής 2016.
  • Εδραιώσαμε τοπικές συνεργασίες.
  • Πραγματοποιήσαμε την καμπάνια “Welcome” σε “εισόδους” επισκεπτών στην πόλη του Βόλου.

ΔΕΥΑΜΒ

  • Εκδόθηκαν, για πρώτη φορά φέτος στον Καλλικρατικό Δήμο, λογαριασμοί άρδευσης και γίνεται συστηματική καταγραφή των αρδευόμενων εκτάσεων.
  • Από 1/8/2016, με πρόσκληση στους καταναλωτές των περιοχών Μακρινίτσας, Πορταριάς, Κατηχωρίου, Άγιου Ονούφριου και Κουκουράβας, ξεκίνησε η ένταξή τους με την τοποθέτηση υδρομετρητή  στα δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης.
  • Παράλληλα έχει ξεκινήσει και πραγματοποιείται στο ορεινό δίκτυο η σύνδεση με το δίκτυο αποχέτευσης, όπου αυτό υφίσταται, καθώς είναι αδιανόητο εν έτη 2016 να μην υπάρχουν συνδέσεις ενώ αυτονόητη είναι η καταστροφή που συντελείται στο περιβάλλον.
  • Πραγματοποιείται η σταδιακή μείωση του γενικού τιμολογίου της ΔΕΥΑΜΒ που μέχρι το τέλος του 2017 θα έχει μειωθεί κατά ποσοστό 10% (2014 – 4%, 2016-3%, 2017-3%)
  • Εντάσσονται στο κοινωνικό τιμολόγιο οι μακροχρόνια άνεργοι με 50% έκπτωση και οι τρίτεκνες οικογένειες με 40% έκπτωση στην κατανάλωση έως 50m3 και 40m3 αντίστοιχα.
  • Πραγματοποιήθηκε η διαφοροποίηση των τελών ύδρευσης – αποχέτευσης της Περιφέρειας με διαχωρισμό ως εξής:

Α ΖΩΝΗ (περιλαμβάνει τις περιοχές: Πορταριά, Μακρινίτσα, Κατηχώρι, Σταγιάτες, Δράκεια, Χάνια, Αγ. Λαυρέντιος, Αγ. Βλάσιος).

Β ΖΩΝΗ (περιλαμβάνει τις περιοχές: Νέα Αγχίαλος, Ιωλκός, Άλλη Μεριά, Άνω και Κάτω Λεχώνια, Μαλάκι, Πλατανίδια, Αγριά).

  • Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών:

Α. Διαμορφώθηκε στις αρχές του 2016 ο χώρος υποδοχής – αναμονής κοινού

Β. Εγκαταστάθηκαν συστήματα πληρωμής καρτών (POS).

Γ. Διενεργήθηκαν πάνω από 2.000 διακανονισμοί για τη διευκόλυνση αποπληρωμής λογαριασμών.

Τέλος αποτέλεσε δέσμευση της Δημοτικής Αρχής η μή διακοπή υδροδότησης των ευπαθών ομάδων και η αντιμετώπισή τους με δόσεις.

ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ

Διεξήχθησαν τοπικά, πανελλήνια και παγκόσμια πρωταθλήματα σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Αναφέρουμε τα κυριότερα:

  • Βαλκανικοί Αγώνες Κολύμβησης
  • Παγκόσμιο πρωτάθλημα Jet Ski – Akropolis Jet Raid Greece
  • Παγκόσμιο πρωτάθλημα τεχνικής Κολύμβησης
  • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αντιπτέρισης
  • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταεκβοντό
  • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Καράτε
  • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Συγχρονισμένης Κολύμβησης
  • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης
  • Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ράλλυ Κένταυρος.

Όλες αυτές οι διοργανώσεις συνέβαλαν στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας

Παράλληλα η Διεύθυνση Εκπαίδευσης του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου προχώρησε στις παρακάτω δράσεις:

  • Ανακαινίσθηκε πλήρως ο Α’ Παιδικός Σταθμός Νέας Ιωνίας όπου και φιλοξενούνται 15 παιδιά ο οποίος είχε κλείσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή για άγνωστους λόγους.
  • Για το σχολικό έτος 2015-2016 φοίτησαν στους 12 παιδικούς σταθμούς του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ 601 παιδιά εκ των οποίων τα 430 παιδιά ήταν από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”.
  • Εντάχθηκε σε επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ το Β’ ΚΔΑΠ Βόλου.
  • Λειτουργήσαμε το Στέκι Παιδιού στο οποίο συμμετείχαν 151 παιδιά.
  • Εκπαιδεύτηκαν 357 παιδιά Α’ θμιας Εκπαίδευσης στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ

Η ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, η οποία μεριμνά για την ενσωμάτωση ατόμων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στον εργασιακό και κοινωνικό βίο, με δεδομένο ότι η κοινωνική προστασία και η κοινωνική ένταξη αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας ανάπτυξης με ποιοτικά χαρακτηριστικά λειτούργησε 25 δομές:

  • Τρία Κεντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) με συνολικό αριθμό ωφελουμένων 75 άτομα.
  • Πέντε Προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι σε συνολικό αριθμό ωφελουμένων 733 άτομα.
  • Κέντρο διημέρευσης – ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρίες όπου εξυπηρετεί 15 άτομα.
  • Δύο Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με αναπηρίες (ΚΔΑΠμεΑ) που απασχολούν στο σύνολο 90 παιδιά.
  • Έξι Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) όπου απασχολούνται 822 παιδιά.
  • Τέσσερις Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς συνολικής δυναμικότητας 159 παιδιών.
  • Δύο Κοινωνικούς Ξενώνες Αστέγων όπου φιλοξενούνται 35 άτομα.
  • Συνεταιρισμός Ατόμων με Αναπηρίες “ Ηλιοτρόπια”.
  • Δομή Στήριξης Εθελοντων.
  • Κατά την περίοδο 2015-2016 εγγράφηκαν στο ΔΙΕΚ 215 σπουδαστές

ΑΝΕΒΟ

Η δραστηριότητα της ΑΝΕΒΟ Α.Ε., είχε ως ακολούθως:

Α.   ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

  • ΕΣΠΑ – Πρόγραμμα ΤΟΠΕΚΟ

-Πράξη: «Προώθηση Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας στο Βόλο».

-Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 440.000€, ενώ ο προϋπολογισμός για τη ΑΝΕΒΟ ανέρχεται σε 129.030,74€.

  • ΕΣΠΑ – Πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ

-Πράξη: «ΕΡΓΑΣΙΕΣ – Τοπικές Πρωτοβουλίες για νέες Ευκαιρίες Απασχόλησης στο Βόλο».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 282.200 €, ενώ ο προϋπολογισμός για τη ΑΝΕΒΟ ανέρχεται σε 95.550,75 €.

  • Πρόγραμμα HORIZON 2020, έργο EDUCEN

-“Καταστροφές σε αστικά κέντρα στην Ευρώπη: ‘Ένα δίκτυο πολιτισμικών εμπειρογνωμόνων (Πόλεις, Κουλτούρα, Καταστροφή).

-Η χρηματοδότηση προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι 100%, ενώ ο προϋπολογισμός για τη ΑΝΕΒΟ ανέρχεται σε 85.000,00  €.

  1. ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΟΥ – ΜΕΛΕΤΕΣ

-Παράδοση του έργου: «Ενεργειακό αποτύπωμα σχολικών κτιρίων Δήμου Βόλου».

-Παράδοση του έργου: «Παρακολούθηση της προόδου υλοποίησης του Τοπικού Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας (ΣΔΑΕ) του Δήμου Βόλου».

-Παράδοση του έργου: «Παρακολούθηση, Αναθεώρηση και Υποβολή στην Ε.Ε.  του Τοπικού Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια στο πλαίσιο του Συμφώνου  των Δημάρχων»

-Παράδοση του έργου: «Παροχή Υπηρεσιών Υποστήριξης του Δήμου Βόλου: α) για τη Δημιουργία Ενεργειακών Αποτυπωμάτων σε Σχολικά Κτίρια και Κτίρια του Δήμου  και β) για τις άδειες λειτουργίας σε Αθλητικές Εγκαταστάσεις του Δήμου»

Κλείνοντας την παρουσίαση ο κ. Θεοδώρου κάλεσε τους δημοιτκούς συμβούλους της πλειοψηφίας στο βήμα και τόνισε:

Φίλες και φίλοι

Αυτός ήταν ένας σύντομος απολογισμός των όσων κάναμε. Σύντομος και περιεκτικός.

Δυστυχώς δεν περιλαμβάνει αυτά που όλο αυτό τον καιρό, προσεκτικά και μεθοδικά σχεδιάσαμε και είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε.

Γιατί εμείς έχουμε οράματα, έχουμε σχέδια.

Γιατί εμείς ονειρευόμαστε το μέλλον, ένα Βόλο σύγχρονο και ευρωπαϊκό.

Και αυτό το μέλλον ανήκει σε όλους μας. Σε σάς, σε μάς, στα παιδιά μας.

Είναι μια προοπτική για όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Για μια πόλη πραγματικά δημοκρατική. Που θα λειτουργεί και θα αναπτύσσεται για το συμφέρον των πολιτών της και όχι αυτών που την εκμεταλλεύτηκαν και την καθήλωσαν στη δική τους μιζέρια.

Ο Βόλος μας άνοιξε πανιά στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο.

Χιλιάδες πια οι επισκέπτες, δίνουν το κοσμοπολίτικο χρώμα που με βάση την ιστορία, τον πολιτισμό αλλά και τις δυνατότητες μας, μας αξίζει, σας αξίζει και μας το στέρησαν.

Και αυτά δεν γίνονται έτσι. Θέλουν δουλειά, θέλουν μεράκι και κυρίως απαιτούν πνεύμα συνεργασίας.

Και σ’ αυτό το σημείο θέλω να καλέσω στο βήμα τους πρώτα απ’ όλα φίλους και μετά συνεργάτες δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας.

Κλείνοντας σας υπενθυμίζω ότι μαζί ξεκινήσαμε, μαζί συνεχίζουμε, μαζί θα ολοκληρώσουμε τον όμορφο αγώνα μας. Με τον άνθρωπο που εσείς επιλέξατε για Δήμαρχο, τον Αχιλλέα Μπέο μπροστάρη, να εμπνέει να καθοδηγεί, να συμβουλεύει, να μας ενώνει.

Γιατί ο Βόλος μας ενώνει!!!