Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024 12:21
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενταση στη Βουλή: Τα Σκόπια δεν έχουν αλλάξει το Σύνταγμά τους -Τι συμβαίνει






«Ψηφίζουμε στα τυφλά για τη Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να έχει κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο κείμενο του αναθεωρημένου Συντάγματος των Σκοπίων».

Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα στο οποίο θα εστιάσει τη σφοδρή κριτική της η ΝΔ τις δύο μέρες της συζήτησης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, πέρα φυσικά από τις αντιρρήσεις της για την ουσία της Συμφωνίας, για τα θέματα γλώσσας και εθνότητας, αλλά και για την αναφορά περί μακεδονικού λαού που υπάρχει στη ρηματική διακοίνωση.

Με άλλα λόγια, οι Έλληνες βουλευτές καλούνται να υπερψηφίσουν τις Πρέσπες χωρίς να γνωρίζουν επισήμως πως διαμορφώνεται το τελικό κείμενο του Συντάγματος με τα τροποποιηθέντα άρθρα.

Η ψυχρή απάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου ότι το κείμενο που ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, γιατί δεν προβλέπεται στη συνταγματική τάξη της γειτονικής χώρας, φόρτισε ακόμη περισσότερο το κλίμα. «Ο λόγος που προσκόμισα το δικό τους Σύνταγμα από την ιστοσελίδα τους είναι για να σας δείξω τον τρόπο που ακολουθούν για τις δικές τους αλλαγές στο συνταγματικό κείμενο. Οι αλλαγές από την αναθεώρηση δεν προστίθενται ως  ενιαίο κείμενο, αλλά παρατίθενται στο τέλος του υπάρχοντος συνταγματικού κειμένου», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Άμεση ήταν η αντίδραση και των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, οι οποίοι σημείωσαν ότι ούτε ως κομμάτι στο τέλος του Συντάγματος υπάρχουν οι αλλαγές που προέκυψαν από την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων.

Όπως επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Κεφαλογιάννης, οι Σκοπιανοί δεν έχουν ολοκληρώσει τη συνταγματική τους αναθεώρηση και περιμένουν πρώτα να κυρωθεί η Συμφωνία στην ελληνική Βουλή:

 

 

Κατρούγκαλος: Οι αλλαγές θα προστεθούν μετά την κύρωση από την ελληνική Βουλή

Η παρατήρηση  αυτή έκανε τον κ. Κατρούγκαλο να παρέμβει για δεύτερη φορά και να δηλώσει ότι οι αλλαγές αυτές θα προστεθούν από τη στιγμή που η Βουλή των Ελλήνων κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αυτό που ζητάτε γιατί δεν προβλέπεται στη γειτονική συνταγματική τάξη. Όμως έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους που προέρχονται από τη Συμφωνία. Αυτό που προέβλεψαν ότι αν εμείς δεν εκπληρώσουμε τις δικές μας υποχρεώσεις δεν θα συνεχίσουν και αυτοί τις δικές τους, είναι αυτονόητο και είναι στο πλαίσιο της τήρησης των συμφωνηθέντων».

 

Στα κάγκελα η αντιπολίτευση

Η τελευταία δήλωση του κ. Κατρούγκαλου έκανε την αντιπολίτευση να ζητήσει να σταματήσει εδώ και τώρα η συζήτηση της Συμφωνίας, κάτι που φυσικά δεν έγινε δεκτό στην ψηφοφορία που ακολούθησε. Ωστόσο, αυτό θα είναι από τα βασικά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης τις δύο επόμενες μέρες.

«Ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε τους χειρότερους φόβους μας ότι οι αλλαγές θα παραμείνουν ένα απλό ψήφισμα, που θα είναι συμπληρωματικό κείμενο του  υπάρχοντος Συντάγματος στα Σκόπια και το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αν θέλουν και όποτε θέλουν. Η Βουλή δεν μπορεί να εισέλθει στη συζήτηση  αυτού του θέματος υπό αυτούς τους όρους», ήταν η φράση του κ. Δένδια, που δείχνει και τη συνολική στάση που θα τηρήσει η Νέα Δημοκρατία απέναντι στην αδυναμία της κυβέρνησης να καταθέσει τα συγκεκριμένα έγγραφα στη Βουλή.

Μάλιστα, απορρίφθηκε δι΄εγέρσεως και κατά πλειοψηφία το παρεμπίπτον ζήτημα που έθεσε η ΝΔ, δηλαδή ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να συνεχίσει η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς δεν έχει κατατεθεί στην ελληνική Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της FYROM.

Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφάνθηκε ότι εκείνοι οι βουλευτές που δεν συμφωνούν με το παρεμπίπτον της ΝΔ, ήταν οι περισσότεροι στην ψηφοφορία δι΄εγέρσεως. Καταμέτρηση βουλευτών ζήτησε ο Νίκος Δένδιας, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Η πλειοψηφία ήταν προφανής και επειδή το ΚΚΕ, δια του Θανάση Παφίλη, δήλωσε “παρών στον καυγά” και ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση επί της ουσίας.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr