Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 19:01
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εμπλοκή στο Eurogroup: Άγρια σύγκρουση Σόιμπλε με ΔΝΤ






Παράταση τριών εβδομάδων στις διαπραγματεύσεις για το χρέος αλλά και την εντολή εκταμίευσης της δόσης δόθηκε χθες από το Eurogroup.

 Παρά τις πολύωρες διαπραγματεύσεις, Ευρωπαίοι δανειστές και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συνολική συμφωνία για τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
 «Κάναμε μια πρώτη συζήτηση σε βάθος, σημειώθηκε τεράστια πρόοδος, αλλά δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε κοινή συμφωνία», είπε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις ώστε στην επόμενη προγραμματισμένη συνάντησή μας της 15ης Ιουνίου να έχουμε ένα ευτυχές αποτέλεσμα», συμπλήρωσε.

Στις δηλώσεις του ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «είμαστε σε τελική ευθεία. Δεν είχαμε κάνει ποτέ ξανά τέτοιες λεπτομερείς και ουσιαστικές σχέσεις για χρέος. Οι ελληνικές Αρχές έχουν αναλάβει την ευθύνη τους και έχω εμπιστοσύνη ότι θα μπορέσουμε σύντομα να φτάσουμε σε ευτυχή κατάληξη». Για εκταμίευση πριν από το καλοκαίρι μίλησε από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, υπογραμμίζοντας ότι η εκταμίευση θα γίνει όταν «θα είμαστε έτοιμοι».

Παρότι ξεκίνησε καλά, με τη θετική εισήγηση του EuroWorking Group για τη δεύτερη αξιολόγηση, η μέρα χθες στις Βρυξέλλες εξελίχθηκε σε… θρίλερ. Κατά την προσέλευσή τους οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έστελναν αντικρουόμενα μηνύματα, ενώ η είδηση ότι η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δεν θα παρίστατο έδωσε ένα «στίγμα» για τις επικείμενες εξελίξεις.Η συζήτηση για το ελληνικό πρόγραμμα ξεκίνησε λίγο μετά τις έξι απόγευμα (ώρα Ελλάδας) και διακόπηκε περίπου δύο ώρες μετά για… διάλειμμα. Αυτές ήταν οι πληροφορίες που έφταναν στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο κτίριο Justus Lipsius του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Καθώς το διάλειμμα δεν τελείωνε, δόθηκε και η απαραίτητη εξήγηση: οι τέσσερις «πρωταγωνιστές» του συμβουλίου, ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο νέος Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, και ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, είχαν συνάντηση μεταξύ τους προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφορές τους. Την ίδια στιγμή πραγματοποιούνταν και διμερείς συναντήσεις μεταξύ άλλων υπουργών.

Το πλεόνασμα

Οι δανειστές είχαν καταλήξει ότι για τα τέσσερα πρώτα χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος, έως το 2022 δηλαδή, το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει στο 3,5%. Κι εκεί… τελειώνουν οι συμφωνίες. Γιατί η Γερμανία και το ΔΝΤ δεν συμφώνησαν ούτε στο πόσο θα πέσει μετά το πλεόνασμα (2% ή 2,2% ήταν κάποιες από τις προτάσεις), ούτε για πόσα χρόνια θα παραμείνει σε αυτό το ποσοστό, ούτε όμως και ποια θα είναι η ανάπτυξη.

Δύο κείμενα που συντάχθηκαν από την τετραμερή απορρίφθηκαν τελικά -το ένα από τη Γερμανία, το άλλο από το Ταμείο-, συγκεκριμένα από την Κρ. Λαγκάρντ, την οποία ενημέρωσε ο Π. Τόμσεν. «Το ΔΝΤ ζητούσε περισσότερη σαφήνεια, ακόμη και για τα μέτρα που θα αφορούν την περίοδο έως το 2060. Η Γερμανία δεν ήθελε να τη δώσει», είπε στο «Εθνος» πηγή από τις Βρυξέλλες. «Την τρίτη εκδοχή του κειμένου, η οποία προέβλεπε τέταρτο Μνημόνιο μετά το 2018 για ελάφρυνση του χρέους, απορρίφθηκε από την ελληνική πλευρά», σημείωσε.

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του νέου υπ. Οικονομικών της Γαλλίας, Μπ. Λεμέρ, μετά το τέλος της συνάντησης. «Η Γερμανία έπαιξε εποικοδομητικό ρόλο στις συζητήσεις», είπε, «αλλά θα έλεγα ψέματα αν υποστήριζα ότι συμφωνούμε στο ζήτημα του χρέους», τόνισε με νόημα.

Καμία πλευρά δεν έκανε πίσω από τις θέσεις της και έτσι οι διαφορές δεν μπόρεσαν να γεφυρωθούν στο πλαίσιο του Eurogroup. «Υπήρξε τεράστια πρόοδος, αλλά δεν φτάσαμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα», παραδέχθηκε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, παραπέμποντας όχι σε έκτακτο Eurogroup αλλά στο προγραμματισμένο, της 15ης Ιουνίου.

«Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν», ανέφερε. Προσέθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολλή δουλειά και σημείωσε πως το Eurgoroup δεσμεύεται να συνεχίσει να εργάζεται έως ότου να πραγματοποιηθεί η επόμενη εκταμίευση. «Είμαστε κοντά στην τυπική ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ώστε να έχουμε εκταμίευση πριν από το καλοκαίρι», υπογράμμισε.

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί εξήγησε ότι τα προαπαιτούμενα αφορούν 140 διαφορετικά μέτρα, από τα οποία τα 104 έχουν ήδη ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. «Τα υπόλοιπα μένουν να γίνουν τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση», είπε ο Πιερ Μοσκοβισί. «Οι συζητήσεις για τη συνολική συμφωνία έχουν προχωρήσει πολύ, ενώ θα γίνει μια καλή προεργασία για τελική συμφωνία στις 15 Ιουνίου. Οι προσπάθειες δεν πρέπει να χαθούν. Η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει στις εργασίες που απαιτούνται».

Για «σοβαρές και δύσκολες συζητήσεις για το χρέος» έκανε λόγο ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, ο οποίος εξέφρασε πάντως την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει συμφωνία στο επόμενο Eurogroup. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος επεσήμανε τη σημαντική πρόοδο που επετεύχθη στη συνάντηση των υπουργών και τόνισε ότι υπάρχει μια ευρεία συμφωνία ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Περισσότερος χρόνος

«Οι συζητήσεις ξεκίνησαν με μεγάλη απόσταση μεταξύ των διαφορετικών θέσεων και παρόλο που έγιναν κινήσεις για να κλείσει το κενό, στο τέλος υπήρξε η αίσθηση ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να επέλθει συμφωνία. Αποφασίστηκε, επομένως, να δοθεί περισσότερος χρόνος για να φτάσουμε σε μια μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα για το χρέος», τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλες οι πλευρές θέλουν να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση. «Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια. Να είμαστε σίγουροι ότι τόσο οι χρηματοπιστωτικές αγορές όσο και ο ελληνικός λαός θα μπορέσουν να κατανοήσουν τι έχουν να περιμένουν στο τέλος του προγράμματος όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους», είπε ο Ελληνας υπουργός.

Πηγή: Έθνος