Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 17:30
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμπιστευτική έκθεση: Η Ελλάδα απέτυχε παταγωδώς στο μεταναστευτικό






Την παταγώδη αποτυχία της χώρας μας στο προσφυγικό φέρεται να αναφέρει εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Κοινών Αναλύσεων και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (Gasim) και δημοσιεύει η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι πολλοί αιτούντες άσυλο, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά, ζουν στην Ελλάδα άστεγοι και υπό αντίξοες συνθήκες και περιγράφει την κατάσταση στη χώρα ως «απάνθρωπη» .

Μάλιστα το Gasim βλέπει και παιχνίδια σκοπιμότητας πίσω από την κατάσταση που επικρατεί δεδομένου όπως σημειώνει ότι ωθούν τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό την Ελλάδα «κατευθυνόμενοι σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ».

Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για σοβαρή υποστελέχωση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, γεγονός που οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλα διαστήματα αναμονής για την επεξεργασία των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, η οποία διαρκεί εν μέρει ακόμη και χρόνια. Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, σε αυτό το διάστημα οι άνθρωποι δεν υποστηρίζονται ούτε οικονομικά ούτε υλικά. Στηλιτεύεται ακόμη το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων ασύλου, που ανέρχεται σε 75%, όντας ασυνήθιστα υψηλό σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ.

Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο έχει προς το παρόν αφήσει αναπάντητες σχετικές ερωτήσεις.

Επίσης αναφέρεται ότι το τελευταίο διάστημα κατέφθασε στην Ελλάδα μεγάλος αριθμός μεταναστών από το Μαρόκο, την Αλγερία και στην Τυνησία, οι οποίοι δήλωσαν ότι κατάγονται από το Ιράκ και τη Συρία με στόχο να λάβουν το ελληνικό πιστοποιητικό καταγραφής, που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την πορεία τους μέσω της λεγόμενης βαλκανικής οδού.

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι και η Κομισιόν έχει ασκήσει οξεία κριτική στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Ελλάδα παραμελεί σοβαρά την υποχρέωσή της να διενεργεί ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα (σ.σ. της ΕΕ)».

 

Πηγή: newpost.gr