Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 15:20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλειμμα 2 δισ. στο ΙΚΑ-Ψάχνουν 200 εκατ. ευρώ για να δώσουν τις συντάξεις






Προς αναζήτηση 200 εκατ. ευρώ είναι το ΙΚΑ μετά τη χθεσινή απόρριψη του αιτήματος από το ΔΣ με ψήφους 9 κάτα και 6 υπέρ για σπάσιμο του κουμπαρά του Ασφαλιστικού, του περίφημου ΑΚΑΓΕ (Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών).

Η πρόταση απορρίφθηκε στον απόηχο των έντονων αντιδράσεων σύσσωμης της αντιπολίτευσης αλλά και των εκπροσώπων των εργαζομένων για την πρόθεση της διοίκησης να κάνει χρήση των αποθεματικών που υπάρχουν στον «μικρό κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ.

Το αν θα γίνουν κανονικά οι πληρωμές συντάξεων θα εξαρτηθεί από τη δεύτερη συζήτηση που θα έρθει στο Δ.Σ. για το ίδιο θέμα την άλλη Τετάρτη ή Πέμπτη. Αν και εκεί δεν περάσει η πρόταση για να ληφθούν τα 200 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ, τότε είναι πιθανό να υπάρξει νέα δανειοδότηση ή αξιοποίηση αποθεματικών για να μην καθυστερήσει η καταβολή των συντάξεων.

 

Ανοίγματα

Το ΙΚΑ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», ζήτησε τα 200 εκατ. ευρώ από τον κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ ενώ πήρε και άλλα 350 εκατ. ευρώ από το ειδικό αποθεματικό του Κρατικού Προϋπολογισμού για να βγάλει τις υποχρεώσεις του. Η χρονιά για το Ταμείο αναμένεται να κλέισει με έλλειμμα 1,94 δισ. ευρώ.

Η δραματική ταμειακή κατάσταση στο ΙΚΑ έχει οδηγήσει τη διοίκηση πολλές φορές σε δανεισμό προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις.  Για την καταβολή των συντάξεων Ιουνίου και Ιουλίου  σε δανειοδότηση  ύψους 210 εκατ. ευρώ, για κάθε μήνα.  Η δανειοδότηση αν και ολιγοήμερης διάρκειας αφορούσε στην αποδέσμευση  70 εκατ. ευρώ από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοσίου, 40 εκατ. ευρώ από τον Τομέα Ασφαλισμένων Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων και 100 εκατ. ευρώ από το ΤΑΠ-ΔΕΗ. Την ίδια ώρα παρατηρείται έντονο το φαινόμενο της διαρροής ασφαλισμένων που εξυπηρετούν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΚΑ για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στη ρύθμιση των 100 δόσεων, τον Ιούλιο βρίσκονταν 55.190 οφειλέτες, ενώ ένα μήνα αργότερα υποχώρησαν στους 53.602. Οι απολεσθείσες ρυθμίσεις τον Ιούλιο ήταν 1.143, για να προστεθούν άλλες 1.597 τον Αύγουστο. Ετσι, το σύνολο των οφειλών που εντάχθηκαν στη συγκεκριμένη ρύθμιση υποχώρησε από 1,36 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, στο 1,29 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Πηγή: iefimerida.gr