Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 09:11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογικός νόμος: Οριστικά δεν πρόκειται να ψηφιστεί απο 200 βουλευτές






Οριστικά κλείνει το θέμα του κυβερνητικού στόχου των 200 βουλευτών για το νέο εκλογικό νομοσχέδιο, ώστε να εφαρμοστεί στις ερχόμενες εθνικές εκλογές η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, η Χρυσή Αυγή δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από την σχετική ψηφοφορία, ματαιώνοντας τα σχέδια του Μεγάρου Μαξίμου και τις φιλοδοξίες κυβερνητικών στελεχών, που υποστήριζαν το προηγούμενο διάστημα ότι ο στόχος των 200 βουλευτών είναι εφικτός.

Πλέον, υπέρ της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών συγκεντρώνονται 179 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, αλλά και ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Κατά τάσσονται οι 102 βουλευτές από ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χάρης Θεοχάρης και Λεωνίδας Γρηγοράκος, ενώ ο κ. Στάθης Παναγούλης θα δηλώσει «παρών».

Υπενθυμίζεται ότι, για να ισχύσουν άμεσα οι διατάξεις, πρέπει να ψηφιστούν από τουλάχιστον 200 βουλευτές.

Πρακτικά, από τις ερχόμενες εκλογές θα ισχύσει η ρύθμιση για την ψήφο στα 17 έτη.
Γ. Γκιόλας (ΣΥΡΙΖΑ): Ιστορική επιλογή η απλή αναλογική
«Επιλέγουμε την απλή αναλογική όχι μόνο γιατί είναι διαχρονικό αίτημα της αριστεράς αλλά γιατί με το νομοσχέδιο  αυτό επιδιώκεται η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς το πολιτικό σύστημα» υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, για να ισχυριστεί ότι το μπόνους εδρών «αλλοίωνε το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «κρεσέντο ατυχούς κινδυνολογίας» τις δηλώσεις του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, που υποστήριξε ότι οι προωθούμενες διατάξεις θα φέρουν ακυβερνησία, ενώ πρόσθεσε πως από το 2012 έως σήμερα έχει καλλιεργηθεί η κουλτούρα των συνεργασιών.

«Η απλή αναλογική είναι ιστορική επιλογή για εμάς που αρνούμαστε τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και μηχανορραφίες» είπε ο κ. Γκιόλας, για να προσθέσει: «Δεν αποτελεί η απλή αναλογική ευκαιριακή πολιτική αλλά μείζον διακύβευμα», ενώ κάλεσε «να ψηφίσουν το νομοσχέδιο όσοι αντιλαμβάνονται την ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες και όσοι εμπιστεύονται την επιλογή των πολιτών».
Μ. Βορίδης: Θέλετε την ακυβερνησία
Ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης ξεκίνησε την ομιλία του, υπενθυμίζοντας ότι τον περασμένο Μάιο ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, που σήμερα εισηγείται το νομοσχέδιο για την κατάργηση του μπόνους, έλεγε ότι «αν εφαρμόσουμε την απλή αναλογική, η χώρα δεν θα κυβερνηθεί».

«Θεμιτός ο στόχος της ορθής αντιπροσώπευσης» είπε ο ίδιος, για να εξηγήσει πως «τα εκλογικά συστήματα πρέπει να κοιτάζουν και τη δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης. Κυβερνιέται η χώρα με ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα; Στην κατανομή εδρών με τα αποτελέσματα του περασμένου Σεπτεμβρίου θα είχαμε δύο δυνατότητες: ή κυβέρνηση δύο πρώτων κομμάτων, οπότε ρωτάμε: Θέλετε να μας πείτε κάτι; Ή κυβέρνηση με τέσσερα μικρότερα κόμματα. Όμως, υποτίθεται πως η Αριστερά θέλει ταυτότητα στην κυβέρνηση και αριστερό πρόσημο. Πώς λοιπόν θα την επιτύχετε με τέσσερα κόμματα;».

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε το νομοσχέδιο, «γιατί κάτι δημοσκοπήσεις σας έριξαν στα τάρταρα και η ΝΔ προελαύνει και με βεβαιότητα ο Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός. Αυτός ο άθλιος εκλογικός νόμος δεν θα εφαρμοστεί ποτέ γιατί θα καταργηθεί με την ανάληψη της εξουσίας από την ΝΔ».

Ο Γιάννης Λαγός της Χρυσής Αυγής διαμαρτυρήθηκε, γιατί ο πρωθυπουργός συνομιλεί με τους Γιώργο Παπανδρέου και Φώτη Κουβέλη για τον εκλογικό νόμο και όχι με τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Υπογράμμισε τέλος ότι θα αποχωρήσουν από την ψηφοφορία, προκειμένου να μην γίνουν «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ».

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο κ. Κώστας Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι «εμείς θα παραμείνουμε δύναμη πατριωτικής ευθύνης» και εξήγησε ότι η κρίση θα ξεπεραστεί με συνολική εθνική στρατηγική και όχι με απλή αναλογική.

Ο κ. Χρήστος Κατσώτης από το ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει τα άρθρα για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και της ψήφου στα 17 έτη, όχι όμως και την διατήρηση του ορίου 3% για την είσοδο στην Βουλή.

«Αυτός ο νόμος δεν είναι μεταρρύθμιση -είναι μικροκομματικές σκοπιμότητες. Είναι μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για το πολιτικό σύστημα. Πάλι επιλέγονται τακτικισμοί. Άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι αποπροσανατολισμού» είπε ο κ. Κώστας Μπαργιώτας από το Ποτάμι.

Από την Ενωση Κεντρώων ο κ. Μάριος Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «για μας είναι σημαντική αυτή η στιγμή γιατί η απλή αναλογική ήταν πάγιο αίτημα του δημοκρατικού κόσμου και του κόμματός μας από την ίδρυσή του -και κάποιοι άλλοι ήταν υπέρ, αλλά τώρα τάσσονται υπέρ του «ο πρώτος να τα παίρνει όλα»».