Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 15:52
Ελλάδα

Εκλογές ΝΔ: Στο 11,24% η διαφορά ανάμεσα σε Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη






Με σημαντική καθυστέρηση μίας ημέρας από το κλείσιμο των 1.200 καλπών που στήθηκαν ανά την ελληνική επικράτεια, η ΚΕΦΕ (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή) ανακοίνωσε, το βράδυ της Δευτέρας, τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την ψηφοφορία της 20ής Δεκεμβρίου, με καταμετρημένες τις ψήφους σε 1.062 από τα 1.251 εκλογικά τμήματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι, αν και έχει περάσει ήδη μία ημέρα δίχως επίσημες ανακοινώσεις και ενώ οι 400.000 άνθρωποι που πήγαν στις κάλπες, περίμεναν ασφαλώς να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερο σεβασμό και ευαισθησία η ετυμηγορία τους, η ανακοίνωση της ΚΕΦΕ αφορά στα 1.062 από τα 1.251 εκλογικά τμήματα -γεγονός που σημαίνει ότι, μέχρι να καταφέρει να ανακοινώσει η Συγγρού τα αποτελέσματα στο 100%, υπάρχει ακόμα δρόμος…

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από τα 189 εκλογικά τμήματα, τα οποία υπολείπονται, για να ολοκληρωθεί το παζλ της γαλάζιας κάλπης, τα περισσότερα είναι στην Αττική.

Με βάση, λοιπόν, τις ανακοινώσεις από την ΚΕΦΕ, τα ποσοστά των τεσσάρων υποψηφίων είναι:

1. Βαγγέλης Μεϊμαράκης 39,51%

2. Κυριάκος Μητσοτάκης 28,27%

3. Απόστολος Τζιτζικώστας 21,15%

4. Άδωνις Γεωργιάδης 11,07%

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ της Δευτέρας ο πρόεδρος της ΚΕΦΕ, Γιάννης Τραγάκης, ο κ. Μεϊμαράκης επικράτησε μεν ξεκάθαρα, ωστόσο το ποσοστό του δεν ανήλθε πάνω από το 40%, όπως ήθελαν οι αρχικές εκτιμήσεις της Κυριακής, αλλά και οι σχετικές «διαρροές» από τα επιτελεία των υποψηφίων.

Ερώτημα είναι εάν η διαφορά των 11,24 μονάδων μπορεί να καλυφθεί από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο δεύτερο γύρο της Κυριακής 10 Ιανουαρίου. Ήδη, πάντως, ο δεύτερος της χθεσινής ψηφοφορίας απέσπασε τη δήλωση στήριξης του κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με τον οποίο ενδεχομένως θα «συμπορευθούν», εάν ο κ. Μητσοτάκης κερδίσει τελικά τον προεδρικό θώκο της γαλάζιας παράταξης.

«Κλειδί», ενδεχομένως, θα αποτελέσει η στάση που θα τηρήσει ο τρίτος της χθεσινής διαδικασίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 21,15% -χαμηλότερο, δηλαδή, και από τις χθεσινές εκτιμήσεις.

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, μπορεί να τερμάτισε στην 4η θέση, ωστόσο κατάφερε να υπερβεί το 10% και, με εκπεφρασμένη την πρόθεσή του να στηρίξει στον δεύτερο γύρο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μπορεί ενδεχομένως να ανατρέψει τις ισορροπίες που διαμορφώθηκαν στη Συγγρού, μετά το αποτέλεσμα της χθεσινής κάλπης.

 

Πηγή: protothema.gr