Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 14:41
ΠολιτισμόςΤοπικά

Εκδήλωση αφιερωμένη στο θεατρικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη πραγματοποιήθηκε χθες στον Βόλο






Αρκετός κόσμος παρακολούθησε χθες το βράδυ την εκδήλωση «Οι Κρήτες ηθοποιοί και ο Νίκος Καζαντζάκης», στον Πολυχώρο Τέχνης του Ωδείου Φουντούλη – Gallery X, που ήταν αφιερωμένη στον θεατρικό Νίκο Καζαντζάκη, την «κρητική ματιά» και τους Κρήτες ηθοποιούς Μάνο Κατράκη και Αλέξη Μινωτή και διοργανώθηκε από την Τοπική Ομάδα Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Ο κ. Αντώνης Αντωνίου, πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, τόνισε ότι «η εκδήλωση είναι μία από τις πολλές τις οποίες έχει διοργανώσει τους τελευταίους μήνες που έχει ενεργή συμμετοχή και παρουσία το Τοπικό Τμήμα, με όσο το δυνατόν διεξοδικότερη και πληρέστερη αναφορά στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Επιλέξαμε κάτι το οποίο είναι και συνεργατικό, δηλαδή είναι αποτέλεσμα δουλειάς και συνεργασίας των μελών μας και έχει να κάνει με τη θεατρική παραγωγή του Νίκου Καζαντζάκη, μια αναφορά που θεωρούμε ότι είναι επαρκής και όχι τόσο σε βάθος».

Ο ίδιος σημείωσε πως «βλέπουμε και εξετάζουμε το θεατρικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη με έμφαση σε κάποιες μορφές που το υπηρέτησαν. Εξετάζουμε και παρουσιάζουμε το πρώτο θεατρικό έργο του Καζαντζάκη «Ξημερώνει» με αποσπάσματα από αυτό και μία αναφορά από τη Σέρι Δεληγιάννη στο θεατρικό έργο του σε συνεργασία και σε διάλογο με το μέλος μας Λεωνίδα Χριστοδουλίδη με θέμα «Οι Κρήτες ηθοποιοί και ο Νίκος Καζαντζάκης», ενώ η απόδοση είναι από τους ηθοποιούς Αμαλία Γκιζά και Βασίλη Μητσάκη».
Από την πλευρά του ο γραμματέας του Τοπικού Τμήματος κ. Λεωνίδας Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι παρουσιάζεται το θεατρικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη και οι κορυφαίοι ηθοποιοί Μάνος Κατράκης και Αλέξης Μινωτής, οι οποίοι υπηρέτησαν αυτό το έργο κατά καιρούς. «Το θέμα είναι το ιδεολογικό υπόβαθρο του έργου του Νίκου Καζαντζάκη και ο τρόπος που το μετουσίωσε σε θεατρικό λόγο» ανέφερε ο ίδιος για να συμπληρώσει πως σκοπός της εκδήλωσης, όπως και κάθε εκδήλωση που γίνεται κάθε μήνα, είναι να αναδείξει το έργο του κορυφαίου δημιουργού και του πιο πολυδιαβασμένου Έλληνα πεζογράφου παγκοσμίως.