Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 10:08
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ειδομένη: Βομβαρδισμένο τοπίο η περιοχή μετά την εκκένωση του καταυλισμού (photos)






Ολοκληρώθηκε έπειτα από 3 ημέρες η αστυνομική επιχείρηση για την απομάκρυνση των προσφύγων και μεταναστών από τον καταυλισμό της Ειδομένης όπως και η μεταφορά τους σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Συνολικά, κατά τις τρεις μέρες της επιχείρησης, έφυγαν από τον πρόχειρο καταυλισμό της Ειδομένης 3.820 αλλοδαποί. Αναλυτικά, την πρώτη μέρα μεταφέρθηκαν 2.031 άτομα, τη δεύτερη ημέρα 1006, ενώ την τρίτη 783. Αρκετοί όμως ήταν και οι αλλοδαπό οι οποίοι επέλεξαν να ύγουν μόνοι τους από την άτυπη κατασκήνωση η οποία πλέον έχει αδειάσει με την περιοχή να μοιάζει πλέον σαν να έχει περάσει τυφώνας.

Ότι παρέμεινε στην περιοχή, όσα δηλαδή άφησαν πίσω τους οι πρόσφυγες και μετανάστες που το τελευταίο διάστημα ζούσαν εκεί, ισοπεδώθηκαν στην κυριολεξία από μπουλντόζες, ενώ συνεργεία κατασκεύασαν και συρμάτινους φράχτες κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής που όλους αυτούς τους μήνες παρέμεινε ανενεργή.

 

 

 

Χθες, οι τελευταίοι πρόσφυγες και μετανάστες επιβιβάστηκαν στα συνολικά 18 λεωφορεία που έφυγαν σήμερα από την Ειδομένη, μεταφέροντας 783 άτομα σε διάφορες δομές φιλοξενίας. Οι περισσότεροι μεταφέρθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας που βρίσκονται περιμετρικά της Θεσσαλονίκης (στο παλιό εργοστάσιο της Softex στο Κορδελιό και στο πρώην εργοστάσιο Sinatex στο Καβαλάρι). Ένα λεωφορείο αναχώρησε με προορισμό το δομή φιλοξενίας στο Κουτσόχερο Λάρισας.

Όσον αφορά στους αστυνομικούς που είχαν φτάσει στο σημείο από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, οι περισσότεροι έχουν αναχωρήσει, ενώ μερικοί έχουν παραμείνει πίσω επιτηρώντας την περιοχή.

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα θα δρομολογηθεί και η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στους δύο πρόχειρους καταυλισμούς κοντά στην Ειδομένη.

Ανοιξε η σιδηροδρομική γραμμή
Ύστερα από περίπου 70 μέρες, η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη άνοιξε. Η μηχανή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πέρασε στην άλλη πλευρά των συνόρων και αφού φόρτωσε μια σειρά από άδεια βαγόνια γύρισε πίσω στον σιδηροδρομικό σταθμό. Εκεί όπου από το πρωί, εργάτες μαζεύουν απ? τις ράγες ό,τι έχει απομείνει από τα προσωπικά αντικείμενα των προσφύγων και μεταναστών, που είτε μεταφέρθηκαν σε ένα από τα κέντρα φιλοξενίας, είτε έφυγαν με τα πόδια, κατευθυνόμενοι – μεταξύ άλλων – προς τους γύρω άτυπους καταυλισμούς.

Ο άτυπος καταυλισμός της Ειδομένης δεν θυμίζει πλέον σε τίποτα τη μικρή πολιτεία που είχε στηθεί εκεί, πλάι στο χωριό των 100 κατοίκων (στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένων).

 

Ο Τόσκας στην Ειδομένη

 

Τον καταυλισμό της Ειδομένης επισκέφθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας προκειμένου να παρακολουθήσει την τελική φάση της επιχείρησης μετακίνησης του προσφυγικού/μεταναστευτικού πληθυσμού προς εγκατάσταση σε οργανωμένες δομές. Τον κ. Τόσκα συνόδευαν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, καθώς και ομάδα επιτελών.

 

Ερωτηθείς σχετικά από τους παρόντες εκπροσώπους ελληνικών και διεθνών ΜΜΕ, δήλωσε: «Εμείς εδώ δεν ήρθαμε για πανηγυρισμούς, εμείς ήρθαμε να δούμε την διαφορετική πλέον κατάσταση. Η όλη επιχείρηση εξελίχθηκε όπως είχε σχεδιαστεί και όπως έπρεπε, δηλαδή με σεβασμό απέναντι στις βασικές αρχές του ανθρωπισμού, απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ κατατρεγμένοι για να σώσουν είτε το κεφάλι τους είτε για να βρουν μια καλύτερη τύχη, αλλά δεν τους εμποδίσαμε εμείς να πάνε όπου ήθελαν, δεν είμαστε εμείς, δεν είναι η Ελλάδα αυτή που έφτιαξε τους φράχτες.

»Εμείς, όμως, έπρεπε να διαχειριστούμε μια κατάσταση. Ο ανθρωπισμός δεν λέει ότι πρέπει να κρατάς αυτούς τους ανθρώπους εδώ, με όποιο δέλεαρ, στο λασπότοπο της Ειδομένης. Ο ανθρωπισμός λέει ότι πρέπει να είναι σε οργανωμένους τόπους, όπου το κράτος και όποιοι άλλοι συμπληρωματικά μπορούν να τους δώσουν, να τους καλύψουν τις βασικές ανάγκες. Αυτή είναι η επιδίωξη μας και παράλληλα να οργανωθεί η τυχόν μεταφορά τους προς τις χώρες, τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με τους κανόνες και σύμφωνα με τις συμφωνίες που ισχύουν.

»Η επιδίωξή μας λοιπόν ήταν ακριβώς να δημιουργήσουμε συνθήκες αξιοπρέπειας και για αυτούς τους ανθρώπους αλλά και για να μην παρακωλύεται η κρατική λειτουργία, η σιδηροδρομική γραμμή, οι αγροί εδώ που καλλιεργούνται από την τοπική κοινωνία. Επομένως, αυτό έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, χωρίς την παραμικρή βία και κατάλαβαν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες ότι ήταν προς το συμφέρον τους να πάνε στους οργανωμένους καταυλισμούς, όπου θα έχουν πολύ καλύτερες συνθήκες από τα χωράφια της Ειδομένης.

»Ξέρω ότι δημιουργήσαμε προβλήματα και σε εσάς στην αρχική φάση της επιχείρησης, έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο. Φοβόμαστε ότι μπορεί να μην ήταν εύκολα τα πράγματα και θα ήταν δύσκολο και δεν θα ήταν ασφαλές και για εσάς και θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο και για την διεξαγωγή της επιχείρησης και αυτός ήταν ο μοναδικός λόγος της παρεμπόδισης του να είστε εσείς εδώ. Έτσι γίνεται σε όλο τον κόσμο και αυτό εφαρμόστηκε για τους λόγους που σας είπα».

Πηγή: iefimerida.gr