Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 13:51
Τοπικά

Ειδική συνεδρίαση του Δ.Σ. Ρήγα Φεραίου για τα πλευρικά διόδια – Θα κληθούν και οι βουλευτές






Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου για το θέμα των πλευρικών διοδίων που ξεκίνησαν να κατασκευάζονται στον κόμβο Βελεστίνου από την Εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» θα συγκαλέσει η Δημοτική Αρχή Ρήγα Φεραίου, η οποία έχει εκφράσει τις έντονες αντιδράσεις της για το γεγονός. Στην συνεδρίαση θα κληθούν να δώσουν το παρών, όλοι οι βουλευτές του Νομού, οι δήμαρχοι των όμορων Δήμων Κιλελέρ και Βόλου, καθώς και ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Φορτηγών Δ.Χ. Μαγνησίας, κ. Ζήσης Ντελόπουλος, καθώς πρόκειται για ένα θέμα που αφορά άμεσα τον κλάδο.

Από την πλευρά της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» πάντως, επισημαίνεται ότι η κατασκευή πλευρικών διοδίων προβλέπεται από την σύμβαση που έχει συνάψει. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπεύθυνη Επικοινωνίας, κ. Ειρήνη Ζαβρίδου, από τη σύμβαση προβλέπεται ότι η Εταιρεία μπορεί, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, να προβαίνει στην σύνταξη κυκλοφοριακών μελετών και κατόπιν σχετικής έγκρισης από το Υπουργείο Μεταφορών – στο οποίο κατατίθεται η μελέτη – να προχωρά στην λειτουργία πλευρικών διοδίων.

Τέτοια είναι η περίπτωση των διοδίων στο Κιλελέρ του γειτονικού Δήμου Λάρισας και των διοδίων στον κόμβο Βελεστίνου, στη Μαγνησία, που άρχισαν να κατασκευάζονται και αναμένεται να λειτουργήσουν σε τέσσερις περίπου μήνες.

Όπως είπε η κ. Ζαβρίδου, το αντίτιμο θα είναι περίπου 1,70 ευρώ για τα ΙΧΕ, ενώ για όποιον επιλέγει κάποιο από τα εκπτωτικά πακέτα που διαθέτει η Εταιρεία, θα μπορεί να μειωθεί και μέχρι τα 0,30 λεπτά ανά διέλευση.

Η σχετική κυκλοφοριακή μελέτη που συντάχθηκε και εγκρίθηκε από το Δημόσιο, όπως είπε, κατέδειξε ότι πολύ μεγάλος αριθμός οδηγών, χρησιμοποιούν τον παράδρομο ώστε να αποφύγουν τα διόδια του Μοσχοχωρίου, εν συνεχεία, όμως, κάνουν χρήση του εθνικού αυτοκινητοδρόμου.

Επιπροσθέτως –πρόσθεσε η ίδια – όπως αποδείχθηκε και από την λειτουργία των πλευρικών διοδίων στο Κιλελέρ, αναμένεται να αποσυμφορηθεί η τοπική οδός από τα βαρέα οχήματα.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Ρ. Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας, μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ, δήλωσε πάντως, ότι έχει ήδη έρθει σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Φορτηγών Δ.Χ., κ. Ζήση Ντελόπουλο (ο οποίος τυγχάνει και δημότης Ρήγα Φεραίου) για συντονισμό δράσεων, καθώς ο κλάδος των αυτοκινητιστών επηρεάζεται σημαντικά από την λειτουργία διοδίων.

Ο δήμαρχος εκφράζει δε, την έντονη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι η απόφαση για την λειτουργία διοδίων στον κόμβο Βελεστίνου λήφθηκε ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

«Βρεθήκαμε προ τεράστιας έκπληξης. Δεν είναι δυνατόν, να ζητείται η άποψη της Δημοτικής Αρχής – έστω και γνωμοδοτικά – για πολύ μικρότερης σημασίας ζητήματα και για αυτό, να μας αγνοούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νασίκας, προσθέτοντας ότι με την λειτουργία των πλευρικών διοδίων, θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, η παλιά εθνική οδός, η διέλευση από την οποία, ήδη εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους.

Τέλος, ο δήμαρχος χαρακτήρισε ημίμετρα τα εκπτωτικά πακέτα που διαθέτει η Εταιρεία για μείωση του κόστους διέλευσης των διοδίων, υποστηρίζοντας πως μόνη λύση είναι η κατάργησή τους.