Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 08:27
Τοπικά

Δημ. Βίτσας: Δίπλα στον στόλο η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών






Δίπλα στον Στόλο θα είναι η νέα έδρα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, σύμφωνα με τα όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημ. Βίτσας, σε συνέντευξή του στο στρατιωτικό site OnAlert, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες  για τη μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών από το Στρατόπεδο Γεωργούλα.

Όμως, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο OnAlert, η νέα έδρα της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών πρέπει να είναι δίπλα στον Στόλο και όχι στον Αυλώνα. Ο κ. Βίτσας επαναλαμβάνει τις διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης για ισοδύναμα, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας σπεύδει να επισημάνει ότι «η τοπικότητα δεν μπορεί να αλλάζει τον σχεδιασμό άμυνας της χώρας».

Απομακρύνεται ο Αυλώνας

«Αν θα μεταφερθεί η 32η Ταξιαρχία, δεν θα μεταφερθεί στον Αυλώνα, γιατί για εμάς ο στόχος μας, καθαρά θα το πω, είναι οι πεζοναύτες καταρχήν να γίνουν Marines και να είναι δίπλα στον Στόλο. Και αυτή είναι βασική σκέψη», είπε ο ΑΝΥΕΘΑ και πρόσθεσε: «Και επειδή όλο αυτό θέλουμε να το κάνουμε σοβαρά και όχι δια εξαγγελιών, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι η ταχύτητα με την οποία θα οικοδομείται η αναδιοργάνωση δεν θα δημιουργεί κενά ισχύος, αυτό είναι το βασικό, κενά δύναμης πυρός» πρόσθεσε ο κ. Βίτσας.

Ο αν. υπουργός σημείωσε επίσης πως τον επιχειρησιακό σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων τον καθορίζει το ΚΥΣΕΑ, και ότι η τοπικότητα δεν μπορεί να αλλάξει τον σχεδιασμό άμυνας της χώρας.

«Είναι αποκλειστικό δικαίωμα με τη βούλα του ΚΥΣΕΑ, βέβαια της πολιτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, και δικαίωμα και ευθύνη ταυτόχρονα της στρατιωτικής ηγεσίας να διαμορφώσει το σχέδιο. Βεβαίως για το κάνουν αυτό οι στρατιωτικοί έχει σχέση και με το μέτρο της ευθύνης τους. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει κάποιες τοπικού χαρακτήρα αντιδράσεις, είναι ξεκάθαρο όμως για τον καθένα ότι η τοπικότητα δεν μπορεί να αλλάξει το σχέδιο άμυνας της χώρας. Ούτε βεβαίως μια πόλη μπορεί να ορίζει το μέλλον της από το αν υπάρχει στρατόπεδο ή δεν υπάρχει στρατόπεδο. Βεβαίως να το προσμετράει αλλά να μην το ορίζει. Να μην ορίζει την πολιτική αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Όσον αφορά τα ισοδύναμα, ο αν. υπουργός, ανέφερε: «Είπαμε ότι, είτε ως υπουργείο Εθνικής Άμυνας είτε σαν κυβέρνηση θα δημιουργήσουμε ισοδύναμα. Δεν έχει να κάνει μόνο με το να κλείνουμε στρατόπεδα, μεταφέρουμε δυνάμεις, περισσότερο κόσμο στον Έβρο και στα νησιά, υπάρχουν δυνατότητες να γίνουν σχολές συνεδριακά κέντρα, αλλά ότι αξιοποιούμε όλες μας τις δυνάμεις είναι το ισοδύναμο το δικό μας. Υπάρχει όμως και το δεύτερο δικό μας ισοδύναμο που είναι η διάθεση χώρου, για αναπτυξιακά προγράμματα που μπορούν να κάνουν οι δήμοι ή οι περιφέρειες, και το τρίτο ισοδύναμο είναι η ίδια η πολιτεία, η ίδια η κυβέρνηση, που καλείται να αναπτύξει με ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα να καλύψει τις ανάγκες που υπάρχουν. Είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε. Δεν φτάσαμε σε κάποια εφεύρεση. Από το 2006 η τότε στρατιωτική ηγεσία είχε καταλήξει στην αναγκαιότητα δημιουργίας μιας καινούργιας δομής», κατέληξε στη συνέντευξή του ο κ. Δημ. Βίτσας.