Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 09:06
Ελλάδα

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός με 153 «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ






Σε μια διαδικασία που διήρκεσε σχεδόν δώδεκα ώρες και ολοκληρώθηκε περίπου 15 λεπτά πριν τις δύο τα ξημερώματα της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου, η Βουλή των Ελλήνων υπερψήφισε το σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 216.

Με την στήριξη των 153 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ εγκρίθηκε από την Βουλή ο πρώτος «αριστερός» προϋπολογισμός που περιλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα για το 2016. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές, υπερ του κρατικού προϋπολογισμού ψήφισαν 153 ενώ 145 βουλευτές της αντιπολίτευσης καταψήφισαν. Από την διαδικασία απουσίαζαν ο κ. Γιώργος Βαγιωνάς (ΝΔ) και ο ανεξάρτητος Νίκος Νικολόπουλος που δήλωσε πως αν ήταν παρών θα καταψήφιζε. Κατά την πενθήμερη συζήτηση μίλησαν 178 βουλευτές και οι περισσότεροι υπουργοί της κυβέρνησης. Αίσθηση ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι δεν τοποθετήθηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος που διαχειρίζεται το κρίσιμο ζήτημα των συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση το σύνολο της διαδικασίας χαρακτηρίζεται από το ήπιο και άνευρο κλίμα. Ακόμα και το κλείσιμο των συζητήσεων, δηλαδή η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών έγινε στο ίδιο υποτονικό κλίμα