Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 19:07
Κόσμος

Είναι επίσημο: Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της η Μέρκελ






Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ανακοίνωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε απόψε, ότι επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφια στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017, διεκδικώντας μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία στο αξίωμα για να υπερασπιστεί τις δημοκρατικές αξίες.

“Δήλωσα σήμερα στην Εθνική Επιτροπή (του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, CDU) ότι είμαι έτοιμη να θέσω ξανά υποψηφιότητα για τη θέση”, είπε. “Το σκεφτόμουν για ατελείωτο καιρό. Η απόφαση (να διεκδικήσω) για μια τέταρτη θητεία, μετά από 11 χρόνια στο αξίωμα, είναι κάθε άλλο παρά ασήμαντη”, είπε.

Η ηγέτιδα του CDU υπογράμμισε ότι θέλει να εκτίσει μια πλήρη, τετραετή θητεία. Τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί ώθηση στις αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής και φύλου.

“Ο στόχος μου είναι να εργαστώ για τη συνοχή της κοινωνίας”, συνέχισε, προειδοποιώντας ότι πρέπει να αποφευχθεί η ενίσχυση του μίσους.

Προειδοποίησε πάντως ότι οι εκλογές του 2017 θα είναι “δύσκολες”. “Η μάχη για τις αξίες μας” καθώς και “η υπεράσπιση του τρόπου ζωής μας” θα είναι οι δύο βασικοί πυλώνες του προγράμματός της, εξήγησε.

Η 62χρονη Μέρκελ, που θεωρείται ως “δύναμη σταθερότητας” στην Ευρώπη εν μέσω της αβεβαιότητας μετά την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, είναι καγκελάριος της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας τα τελευταία 11 χρόνια.

Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις…

«Δεν υπήρχε εναλλακτική, η καγκελάριος έπρεπε να είναι ξανά υποψήφια. Χαιρετίζω το γεγονός ότι υπάρχει τώρα σαφήνεια» είπε ο Ράινερ Ντούλγκερ , πρόεδρος της Ενωσης εργοδοτών μετάλλου (Gesamtmeetall) στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau (έκδοση της Δευτέρας).

Επίσης ο Ίνγκο Kράμερ, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Εργοδοτών (BDA), αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, είπε ότι η Γερμανία είναι σήμερα οικονομικά και πολιτικά καταφύγιο σαθερότητας στην Ευρώπη. «Η Άνγκελα Μέρκελ συνεισέφερε ουσιαστικά σε αυτό με το να ηγείται τη χώρα μας με σύνεση σε μια εποχή γεμάτη κρίσεις. Για την γερμανική οικονομία είναι “μια αξιόπιστη εταίρος σε ταραγμένους καιρούς» όπως δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα.

Ο Μάρτσελ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου επαίνεσε και αυτό με τη σειρά του την πολιτική της Μέρκελ: «Η Γερμανίδα καγκελάριος και οι εταίροι της πολιτεύτηκαν συνετά στη Γερμανία και την Ευρώπη τα περασμένα χρόνια και διαχειρίστηκαν πολλούς τομείς με έξυπνο πραγματισμό / ρεαλισμό. Τα σημαντικότερα καθήκοντα της επόμενης κυβέρνησης είναι να καταστήσουν τη Γερμανία ικανή να αντιμετωπίσει το μέλλον σε θέματα παιδείας, καινοτομίας και υποδομών και να ανοίξει το δρόμο για την ισότητα των ευκαιριών και την ενσωμάτωση των προσφύγων στην οικονομία και την κοινωνία».

Και οι Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας καλωσόρισαν την απόφαση της Μέρκελ

Ο ηγέτης των συντηρητικών συμμάχων της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στη Βαυαρία χαιρέτισε την απόφασή της να διεκδικήσει μια τέταρτη συνεχόμενη θητεία στις εκλογές που θα διεξαχθούν το 2017.

«Τώρα θέλουμε την εμπιστοσύνη του λαού για άλλα τέσσερα χρόνια και επομένως είναι καλό που έχουμε σαφήνεια» είπε ο Χορστ Ζεεχόφερ ενώ κατευθυνόταν σε μια συνεδρίαση του κόμματός του, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας (CSU) στο Μόναχο.

Μολονότι σύμμαχοι, η CSU και το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) της Μέρκελ έχουν διαφωνήσει για την πολιτική ανοιχτών συνόρων που ακολουθεί η καγκελάριος απέναντι στους πρόσφυγες.