Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 11:24
Τοπικά

Δωρεάν μετακίνηση πολιτών με 137 ποδήλατα στον Βόλο






Με 137 ποδήλατα, εκ των οποίων τα 92 συμβατικά, τα 42 ηλεκτρικά και τρία για άτομα με αναπηρίες, εξοπλίζεται ο δήμος Βόλου, προκειμένου να τα διαθέτει προς χρήση δωρεάν στους δημότες για να μετακινούνται με οικολογικό τρόπο μέσα στην πόλη, αποφεύγοντας τη χρήση αυτοκινήτου. Για την προμήθεια των ποδηλάτων και του συστήματος αυτόματης διάθεσής τους, προϋπολογισμού 350.000 ευρώ ο δήμος Βόλου πρόκειται να εγκρίνει τη διενέργεια ανοιχτού διεθνούς ηλεκτρονικού διαγωνισμού, που έρχεται προς ψήφιση στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής, στη μία το μεσημέρι.

Το σύστημα αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων, που θα παρέχεται δωρεάν για τα τρία πρώτα χρόνια, θα έρθει να «κουμπώσει» μαζί με το έργο κατασκευής δικτύου ποδηλατοδρόμων που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι σταθμοί αυτόματης διάθεσης ποδηλάτων θα χωροθετηθούν στα εξής σημεία: Δημαρχείο, Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης, Παραλία στις συμβολές Ιάσονος – Φιλελλήνων και Αντωνοπούλου- Αργοναυτών, στην περιοχή του ΟΣΕ – ΙΚΑ (Κουντουριώτου και Αλ. Παπαδιαμάντη), στην πλατεία Ελευθερίας, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου (Γκλαβάνη και Ερμού), στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, στο πρώην δημαρχείο Ν. Ιωνίας, στην περιοχή του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου (Πλαστήρα και Αθανασάκη).

Το σύστημα διάθεσης ποδηλάτων του Δήμου Βόλου θα επιτρέπει την αυτόματη διάθεση ποδηλάτων χωρίς την παρουσία προσωπικού. Πρόκειται για την προμήθεια και εγκατάσταση ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού συστήματος που θα δίνει στους πολίτες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ποδήλατα δημόσιας χρήσης, συμβατικά, ηλεκτρικά και για ΑμεΑ, για όσο χρόνο επιθυμούν, επιστρέφοντας είτε σε κάποιο από τα εγκατεστημένα σημεία στάθμευσης ποδηλάτων, είτε σε κάποια από τις ζώνες στάθμευσης.

Το ηλεκτρονικό σύστημα διαχείρισης ποδηλάτων θα επιτρέψει στον Δήμο να προσφέρει στους πολίτες ένα σύγχρονο εργαλείο που θα συμβάλει στην μείωση των ρύπων και του θορύβου εντός πόλης, στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και στην βελτίωση της υγείας των πολιτών.

Το σύστημα θα δίνει στους χρήστες την ευχέρεια να παραλάβουν και να χρησιμοποιήσουν ένα ποδήλατο για όσο χρόνο επιθυμούν, επιστρέφοντας το σε κάποιο από τα εγκατεστημένα σημεία στάθμευσης ποδηλάτων.

Το σύστημα θα παρέχει ανθεκτική και αδιάβροχη κατασκευή των σταθμών, ασφάλεια κλειδώματος των ποδηλάτων, ηλεκτρονικές υπηρεσίες εξυπηρέτησης χρηστών, εύκολη εγκατάσταση και μετεγκατάσταση χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές εργασίες, πληροφόρηση µέσω διαδικτύου σε πραγματικό χρόνο για την διαθεσιμότητα  ποδηλάτων σε οποιονδήποτε από τους σταθμούς στάθμευσης, πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο των συνεργείων συντήρησης για βλάβες του συστήματος, πληροφόρηση στο κέντρο ελέγχου για την θέση των ποδηλάτων κατά την κίνηση τους, πληροφόρηση του κέντρου ελέγχου για όλα τα στοιχεία λειτουργίας.

Οι χρήστες που επιθυμούν να παραλάβουν ένα ποδήλατο από τους σταθμούς διάθεσης ποδηλάτων, θα μπορούν να αποκτήσουν μια ειδική ηλεκτρονική κάρτα η οποία θα χρησιμοποιείται για λόγους πιστοποίησης των χρηστών, τουλάχιστον κατά τα πρώτα 3 έτη λειτουργίας του συστήματος χωρίς να  υπάρχει χρέωση των χρηστών για την χρήση των ποδηλάτων. Για την απόκτηση της κάρτας τους, οι πολίτες θα προσέρχονται σε εξουσιοδοτημένα σημεία όπου θα καταχωρούνται τα στοιχεία τους και θα καταγράφονται ως χρήστες παραλαμβάνοντας την κάρτα τους, η οποία θα έχει μόνιμη ισχύ.

Μετά την παρέλευση των 3 ετών, ο Δήμος θα επιλέξει την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει και το σύστημα θα διαμορφώσει τυχόν χρεώσεις ανάλογα.

Οι χρήστες του συστήματος που επιθυμούν να παραλάβουν ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, θα κατεβάζουν στο κινητό τους τηλέφωνο την εφαρμογή από την ειδική σήμανση στο ποδήλατο που βρίσκεται σε μια από τις ζώνες στάθμευσης.

Μόλις ανοίξουν την εφαρμογή στο κινητό τους τηλέφωνο, το λογισμικό θα τους ζητήσει να ταυτοποιήσουν τον αριθμό του τηλεφώνου τους καθώς και να συνδέσουν την ειδική  κάρτα για λόγους ταυτοποίησης των στοιχείων τους.

Τα ποδήλατα θα διαθέτουν ενσωματωμένο σύστημα GPS/ GPRS για να δίνουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο λογισμικό ελέγχου του συστήματος για την θέση τους, την κίνηση τους και την στάθμευσή τους και θα τηρούν όλα τα πρότυπα ασφαλείας.