Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 03:36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δραματικές εξελίξεις: Στα βράχια η διαπραγμάτευση -Ο Τσίπρας ζητά Σύνοδο Κορυφής






Ωρες αγωνίας για την κυβέρνηση και οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-δανειστών μοιάζουν με ….τοπίο στην ομίχλη μετά την μη λήψη απόφασης για σύγκλιση του Εurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη.

Η απόσταση, που χωρίζει τα δύο μέρη παραμένει αγεφύρωτη . Το Ταμείο επιμένει στη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων και το Μαξίμου στη νομική φόρμουλα για τον «δημοσιονομικό κόφτη», χωρίς… κατάλογο συγκεκριμένων μέτρων. Πράγμα, που δεν επρόκειτο άλλωστε να περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» τις τελευταίες ώρες είναι διάχυτη η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι, αφού η κατάσταση είναι πια οριακή. Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας στερεύουν, οι δανειακές υποχρεώσεις τους επόμενους μήνες είναι μεγάλες και η πιθανότητα να μην κλείσει η αξιολόγηση είναι μια εφιαλτική σκέψη την οποία ξορκίζουν.

 

Ο Τσίπρας… σηκώνει το τηλέφωνο και ψάχνει για βοήθεια

Με δεδομένη την άρνηση των θεσμών για έναν «έντιμο συμβιβασμό», ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η λύση πρέπει να δοθεί στο πολιτικό επίπεδο, έτσι ώστε “όλοι να τεθούν προ των ευθυνών τους”, όπως αναφέρει τις πρώτες πρωινές ώρες κυβερνητικός αξιωματούχος στο iefimerida.gr.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Τσίπρας εντός της ημέρας αναμένεται να επικοινωνήσει με τον Ντόναλντ Τουσκ για να υποβάλει το αίτημα για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής, με στόχο την διασφάλιση των συμφωνηθέντων του Ιουλίου.

Όσο για το πότε θα μπορούσε αυτό να συγκληθεί,κυβερνητικές πηγές απέφευγαν να μιλήσουν με ημερομηνίες παραπέμποντας στα όσα θα διαδραματιστούν σήμερα. Σε κάθε περίπτωση, σημείωναν πως «εμείς από την πλευρά μας έχουμε κάνει τα πάντα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι αποφάσεις πρέπει πλέον να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο.

 

Ζήτημα πολιτικής ζωής ή θανάτου…

Σε κάθε περίπτωση, άπαντες στο Μαξίμου έχουν καταλάβει πως τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα αποβούν κρίσιμα για το πολιτικό τους μέλλον.
Η έκβαση άλλωστε, θα είναι είτε να βρεθεί η «χρυσή τομή» και να επέλθει μία κάποια συνθηκολόγηση είτε να υπάρξει ρήξη, οπότε και θα επισπευσθούν πολιτικές εξελίξεις.

 

Ντάισελμπλουμ: Χρειάζεται περισσότερος χρόνος

Τη ματαίωση του έκτακτου Eurogroup επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ, με ανάρτησή του στο Twitter. «Δεν θα γίνει επιπλέον Eurogroup για την Ελλάδα αυτή την Πέμπτη, χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, το πακέτο έκτακτων μέτρων και το χρέος θα γίνει αργότερα», έγραψε ο Μισέλ Ρέινς. Αλλος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το Eurogroup θα μπορούσε να γίνει την επόμενη εβδομάδα, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

 

Συνάντηση μόλις μισής ώρας

Το αδιέξοδο είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί καθώς η συνάντηση κυβερνώντων-δανειστών κράτησε μόλις μισή ώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο αποφάσισε να αποτανθεί στους Θεσμούς, πριν αποφασιστεί το αν θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση για τα επιπλέον, προληπτικά μέτρα.

Οι κ.κ. Χουλιαράκης, Καλογήρου και Τζανακόπουλος είχαν σπεύσει εκ μέρους του Πρωθυπουργού στο Χίλτον προκειμένου να βρεθεί λύση. «Εμείς επαναλάβαμε την πρότασή μας για τον μηχανισμό. Η άλλη πλευρά μας άκουσε και έκανε ερωτήσεις» αρκέστηκαν να πουν εξερχόμενοι στους δημοσιογράφους. Ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν επίσης συγκρατημένος: «Δεν ξέρω αν θα γίνει Eurogroup. Εμείς δώσαμε τις προτάσεις μας για τα 3,6 και το ΔΝΤ ανθίσταται. Θα συσκεφθούν μεταξύ τους και θα μιλήσουν και με τους προϊσταμένους τους. Αύριο πάλι…» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Πάντως ο κ. Τσακαλώτος έκανε σειρά τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, κίνηση που τελικώς απέβη άκαρπη.

Πηγή: iefimerida.gr