Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 12:38
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΝΤ διαψεύδει Reuters: Συμμετέχουμε κανονικά – Καμία απόφαση για συμβουλευτικό ρόλο






Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ διέψευσε δημοσίευμα του Reuters για το ρόλο του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει το Reuters, εδώ και ένα χρόνο το ΔΝΤ επιμένει στους όρους τους οποίους θέτει για να συμμετάσχει σε κάθε νέο πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικοί εάν δεν γίνει μεγάλη ελάφρυση του ελληνικού χρέους.
Πλέον, ωστόσο, το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις για να δεχθεί ένα νέο ρόλο που θα του επιτρέψει να διαδραματίζει ένα λιγότερο επίσημο ρόλο στο πρόγραμμα. “Θα λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος αλλά όχι σε τόσο αυστηρό πλαίσιο. όπως οι έλεγχοι συμβατότητας με το πρόγραμμα ή “υγείας” της οικονομίας κάθε τρεις μήνες” αναφέρει πηγή που επικαλείται το Reuters.”Με αυτόν τον τρόπο αφενός η Λαγκάρντ θα μπορέσει να πάει στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου και να πει “δεν παραβιάζω τους κανόνες” και αφετέρου ο Σόιμπλε, ο οποίος έχει εκλογές το φθινόπωρο του 2017, θα μπορεί να ισχυριστεί ότι “βλέπετε, διατήρησα το ΔΝΤ στο παιχνίδι”” συμπληρώνει η ίδια πηγή.

Σύμφωνα πάντα με το Reuters, παρόλο που η ακριβής φύση του ρόλου του ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, εκτιμάται πως θα έχει επιπλέον εξουσίες από αυτές ενός απλού συμβούλου. Για παράδειγμα θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για τη σύνταξη συγκεκριμένων προτάσεων και εγγράφων προς διαπραγμάτευση σε συνεννόηση με την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά.

“Δεν θα βάλει λεφτά στο πρόγραμμα αλλά δεν θα είναι και απλά τεχνικός σύμβουλος. Θα αναλάβει πιθανότατα έναν ειδικό συμβουλευτικό ρόλο που θα δημιουργηθεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα” σημειώνει η δεύτερη πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.

“Οι διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας έκαναν ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ απλά δεν μπορεί να συμμετέχει επίσημα στο πρόγραμμα. Θα παραμείνει μέρος της τρόικας και θα είναι παρών σε όλες τις συζητήσεις” τονίζει επίσης η πηγή.

 

 

Πηγή: newsit.gr