Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 05:25
Τοπικά

ΔΙΑΠΛΟΚΗ vs ΔΕΥΑΜΒ – Ποιοι και γιατί επιχειρούν την αποδόμησή της






 Ύποπτα παιχνίδια κύκλων που θέλουν να κερδοσκοπήσουν με την ιδιωτικοποίησή της – Έμπλεξαν και εκμεταλλεύονται ντόπιους πολιτικούς, με άκριτες και άκρατες φιλοδοξίες και δίψα για εκδίκηση, και  μικρές ομάδες πολιτών, με ιδιοτελή συμφέροντα – Τι δείχνουν οι αντιδράσεις για Πορταριά και «Αστέρια» – Έγγραφο – «βόμβα» του υπ. Υγείας: Η Δ/νση Υγείας οφείλει να ενημερώνει για το νερό – Ανεβασμένα χλωριούχα στο νερό λόγω υπερκατανάλωσης – Δεν υπάρχει θέμα καταλληλότητας – Μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης ζητούνται από τους δημότες

Σε πλήρη εξέλιξη, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, βρίσκεται το σχέδιο αποδόμησης και διάλυσης της ΔΕΥΑΜΒ, με προφανή τελικό στόχο την ιδιωτικοποίηση, μέσω της οικονομικής της κατάρρευσης. Η όλη επιχείρηση φαίνεται ότι έχει στηθεί από συγκεκριμένο κέντρο, με τη συμμετοχή πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, και με την ακούσια, εν πολλοίς αφελή, εμπλοκή και συμμετοχή πολιτικών, με άκρατες και άκριτες φιλοδοξίες, και μικρών κοινωνικών ομάδων, που λειτουργούν σαν μηχανισμοί πίεσης, εν ονόματι των μικροσυμφερόντων τους.

Ετσι μετά το σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ, στο μέτωπο του οποίου η μάχη δίνεται από τη Δημοτική Αρχή του Βόλου και τη ΔΕΥΑΜΒ με αμείωτη ένταση, τώρα ανέκυψαν (τυχαία;) και τα ζητήματα του νερού της Πορταριάς και του αντλιοστασίου για το έργο του παραλιακού μετώπου, στα «Αστέρια» Αγριάς.

Ζητήματα με τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, που αναμφίβολα προκαλούν τριγμούς και υπονομεύουν τη θέση της χειμαζόμενης, από τις πολιτικές περασμένων δημοτικών αρχών και διοικήσεων, επιχείρησης.

Όψιμες ανησυχίες

ΑΣΤΕΡΙΑ

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική η περίπτωση του αντλιοστασίου στα Αστέρια, για το αποχετευτικό της Αγριάς. Οι αδικαιολόγητες και χωρίς στοιχεία ανησυχίες ορισμένων περιοίκων, που υποδαυλίζονται από πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα, ότι θα καταστραφεί το παρκάκι – πνεύμονας πρασίνου στην περιοχή, επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί ως η θρυαλλίδα για τη βόμβα απένταξης (λόγω παράβασης των χρονικών ορίων) του έργου από το ΕΣΠΑ, που μεταφράζεται σε υποχρέωση της ΔΕΥΑΜΒ να επιστρέψει ποσό 13 εκατομμυρίων ευρώ!!! Είναι αυτονόητο τι θα σήμαινε για τη ΔΕΥΑΜΒ μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και το τεράστιο κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος για όλη την περιοχή, από τη ματαίωση του μεγάλου αυτού έργου πνοής για την προστασία του Παγασητικού!

Ορισμένα αντικειμενικά στοιχεία, που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν στην υπόθεση αυτή, είναι: Επί δυο και πλέον χρόνια, από τη Δημαρχία Σκοτινιώτη ακόμη, ενώ ήταν γνωστή η μελέτη και το έργο εκτελούνταν δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Μόλις το έργο έφθασε στο παρά πέντε και τα χρονικά όρια εξαντλούνται «φούντωσαν» οι οικολογικές ευαισθησίες. Άλλη μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αντιδράσεις περιοίκων, ανέλαβαν ο πρώην αντιδήμαρχος, Νίκος Μόσχος, επί της θητείας του οποίου εγκρίνονταν οι μελέτες και δίνονταν οι άδειες εργασιών (!), και ο οικολόγος – «μαϊντανός», Κώστας Βολιώτης, φίλος και συνεργάτης του εκδιωχθέντος Δημάρχου.

Το νερό της Πορταριάς

DEYAMB1

Δεύτερη χαρακτηριστική περίπτωση το νερό της Πορταριάς. Αντί να υπάρξει,, όπως κάθε σοβαρός και υπεύθυνος άνθρωπος θα υπέθετε, μια μαζική αντίδραση και άσκηση πίεσης προς τις αρμόδιες δικαστικές και αστυνομικές αρχές για τη λήψη άμεσων μέτρων κατά των εγκληματιών που καταστρέφουν τους χλωριωτές και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία, υπάρχει μια πολεμική κατά της ΔΕΥΑΜΒ, γιατί – μεταφυσικώς – έπρεπε να λάβει μέτρα! Τι κι αν υπήρξε απαγόρευση χρήσης, ενημέρωση του κοινού, συνεχείς αναλύσεις και μετρήσεις; Τι κι αν καταστράφηκαν τόσοι χλωριωτές και αντίστοιχες καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές; Το πολιτικό και οικονομικό παιχνίδι συγκεκριμένων κύκλων να εξυπηρετείται κι όλα τα άλλα…

Και εδώ πρωταγωνιστές ανέλαβαν, βγαίνοντας στο αγωνιστικό… κλαρί, ο αντιδήμαρχος επί των ημερών δημαρχίας Σκοτινιώτη, Γκουντέλιας, και ο υπέργηρος, Βασίλης Κοντορίζος, επίσης συνεργάτης του Σκοτινιώτη. Στόχος ο διχασμός της κοινωνίας και η τροφοδότηση του παθολογικού τοπικισμού των κατοίκων της περιοχής, ώστε να στραφούν κατά της «κακής» Δημοτικής Αρχής, που θέλει να τους πάρει την περιουσία (;), δηλαδή το νερό.

Από κοντά και οι περίφημοι ευαίσθητοι πολίτες, οι τζαμπατζήδες κτηματίες δηλαδή, που θέλουν να σπαταλούν το νερό κατά το δοκούν, χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ, με την παγκόσμιας πρωτοτυπίας αντίληψη ότι αυτό ανταποκρίνεται στη φύση του νερού ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού. Αντίθετα αν αυτό διατεθεί για την ανακούφιση χιλιάδων άλλων πολιτών που το στερούνται, συνιστά… «ξεπούλημα»!

Δίψα για…εκδίκηση!

Σε αυτή την πολεμική, ή μάλλον και σε αυτή, κυρίαρχο ρόλο φαίνεται, λοιπόν, πως διαδραματίζει η παράταξη Σκοτινιώτη, που με κάθε τρόπο και χωρίς να υπολογίζει το κοινωνικό κόστος, προσπαθεί να εκδικηθεί για την εκλογική συντριβή και ταπείνωση που υπέστη. Θα ήταν βεβαίως άστοχο και επικίνδυνο, πιθανότατα και άδικο, να εντάξει κανείς όλους αυτούς στο σχέδιο απαξίωσης της ΔΕΥΑΜΒ για κερδοσκοπικούς λόγους, ωστόσο, δεν μπορεί να μην επισημάνει ότι με τη στάση και τη συμπεριφορά τους ρίχνουν, ακούσια έστω, νερό στο μύλο αυτών των κύκλων. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει σοβαρά παράγοντες που εξελέγησαν για να υπηρετήσουν την πόλη

Πάντως αίσθηση προκαλεί ότι μέχρι τώρα το κύριο βάρος αυτής της πολεμικής δεν το σηκώνουν οι εν ενεργεία συνεργάτες του πρώην Δημάρχου, Νατάσσα Οικονόμου, Λαμπρινίδης, Στόικος, ενδεχομένως γιατί κρίθηκε ότι δεν ήταν ικανοί να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μια τέτοιας αντιπαράθεσης .

Πιθανώς, όμως, και για να προστατευτούν από τη λαϊκή κατακραυγή, αφού στην κοινωνική, κυρίως, αλλά και στην πολιτική ζυγαριά έχουν μπει από τη μια τα καλώς εννοούμενα συμφέροντα δεκάδων χιλιάδων πολιτών, σε θέματα ύψιστης σημασίας για τη δημόσια υγεία, όπως το νερό ή η αποχέτευση, και από την άλλη τα μικροσυμφέροντα ορισμένων, για την ακρίβεια ελαχίστων.

Έγγραφο – «βόμβα» του υπ. Υγείας: Η Δ/νση Υγείας οφείλει

να ενημερώνει για το νερό

DEYAMB2

 Έγγραφο – «βόμβα» του υπουργείου Υγείας, με την υπογραφή της τότε υφυπουργού, κ. Ζέττας Μακρή, στο οποίο επισημαίνεται η υποχρέωση της Διεύθυνσης Υγείας να ενημερώνει τους πολίτες για την καταλληλότητα ή μη του πόσιμου νερού, ανατρέποντας τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέας Κολυνδρίνη, παρουσίασε χθες στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης στην TRT και στο Σωτήρη Πολύζο, ο αιρετός Δήμαρχος Βόλου, κ. Αχιλλέας Μπέος.

Ο κ. Μπέος τόνισε ότι παρά τις δολιοφθορές, μέχρι και τις απειλές των «μπαχαλάκηδων», που επαναλήφθηκαν τις τελευταίες ώρες, η Δημοτική Αρχή και η ΔΕΥΑΜΒ δεν κάνουν πίσω και θα προστατέψουν τη δημόσια Υγεία από τα ιδιοτελή και κερδοσκοπικά παιχνίδια ορισμένων.

Ο αιρετός Δήμαρχος Βόλου μάλιστα κάλεσε τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Πορταριάς, Νίκο Ρηγώνη, που εξελέγη με το συνδυασμό του, αν έχει ευαισθησία να παραιτηθεί και να μην κρύβεται , υπερασπιζόμενος προσωπικά συμφέροντα.

Ο κ. Μπέος έκανε δριμεία επίθεση στον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μαργαρίτη Πατσιαντά, για ην ενέργειά του να πάει σαν μάρτυρας υπέρ του Δημ. Κουτσιφέλη, που ζητά την ακύρωση της σε βάρος του απόφασης των δύο πειθαρχικών συμβουλίων της ΔΕΥΑΜΒ, με την οποία του επιβλήθηκε η ποινή της απόλυσης, καθώς κρίθηκε ως κύριος υπεύθυνος για το φιάσκο (κατά πολλούς σκάνδαλο), με την ΕΡΓΗΛ.

Ακόμη επιτέθηκε στον πρώην αντιδήμαρχο, Νικο Μόσχο, για το θέμα του αντλιοστασίου στα Αστέρια, καθώς ήταν εκείνος που εισηγήθηκε το έργο, τότε, στο δημοτικό συμβούλιο και τώρα «παλεύει» την ακύρωσή του ως νομικός σύμβουλος διαμαρτυρομένων κατοίκων, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος απένταξης του από το ΕΣΠΑ.