Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 03:16
Τοπικά

Δημοτική Αρχή: Βαριές οι ευθύνες για την ΕΡΓΗΛ – “Όταν βγουν όλα τα στοιχεία θα ψάχνετε τρύπα να κρυφτείτε”






Με σφυροκόπημα της πρώτης ελάσσονας μειοψηφίας (παράταξη Σκοτινιώτη) και ανάδειξη των μεγάλων της ευθυνών, στο χειρισμό του σκανδάλου της ΕΡΓΗΛ, αό τη Δημοτική Αρχή Βόλου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα η ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου . Ο ασκών χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου που ενημέρωσε το σώμα,  άσκησε κριτική στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα η  δημοτική αρχή Σκοτινιώτη που στην ουσία επιχείρησε να «κουκουλώσει» το θέμα που είχε προκύψει από τις προηγούμενες διοικήσεις της επιχείρησης. «Μας έχουν φεσώσει με 10 εκ. ευρώ και έχουν μούτρα και μιλάνε» επισήμανε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Γιώργος Μουλάς. Από την πλευρά του ο κ. Πατσιαντάς, επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας επισήμανε ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι με την πλάτη στον τοίχο, αλλά έχει ακόμη όπλα. Επιπλέον τόνισε ότι «το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί και στην παρούσα συνεδρίαση και σε μετέπειτα μόνο με τη λογική της συμπόρευσης όλων των παρατάξεων σε ένα ενιαίο μέτωπο. Δεν προσφέρεται για λαϊκισμούς και αντιπαραθέσεις». Δεν «πρόκειται να κάνουμε συμπαγές μέτωπο με αυτούς που έφεραν την πόλη και τη ΔΕΥΑΜΒ σε αυτό το σημείο» δήλωσε ο Θάνος Θεοδώρου.

Στην ενημέρωση που έκανε στο σώμα ο κ. Θεοδώρου επισήμανε ότι η αγωγή κατά της ΕΡΓΗΛ έχει ήδη κατατεθεί και μάλιστα μοιράστηκε σε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων, από τους οποίους ζήτησε να τηρήσουν εχεμύθεια. «Όταν έχεις δικαστική διαμάχη δεν δημοσιοποιείς τα όπλα σου για να κερδίσεις εντυπώσεις» επισήμανε. Επιπλέον ανέφερε ότι η δημοτική αρχή του Αχιλλέα Μπέου ανέθεσε πραγματογνωμοσύνη στο ΤΕΕ έναντι 28.000 ευρώ και τόνισε ότι η νυν δημοτική αρχή απέσυρε την αγωγή που είχε καταθέσει η προηγούμενη δημοτική αρχή ένα μήνα πριν φύγει από τη θέση της, διότι ήταν ελλιπής ενώ δεν υπήρξε κανένας πειθαρχικός έλεγχος υπηρεσιακών παραγόντων και κανείς δεν ανέλαβε την ευθύνη για όλα όσα έγιναν.

Επιπλέον αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης αναφέροντας όλες τις παραλείψεις των διοικήσεων της ΔΕΥΑΜΒ και επισήμανε ότι «δεν συγχωρούνται υπηρεσιακοί παράγοντες και πολιτικοί άρχοντες να δηλώσουν άγνοια». Τέλος έθεσε ερωτήματα στην επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης», Νατάσσα Οικονόμου στα οποία όπως είπε ποτέ δεν απάντησαν. «Απαντήσεις δεν δώσατε μέχρι τώρα. Ο κόσμος όμως είναι ο κριτής και γι αυτούς τους λόγους το 2014 σας έστειλε στο σπίτι σας με τέτοιο ταπεινωτικό τρόπο που καμία δημοτική αρχή δεν έχει χάσει εκλογές. Όταν τελειώσει αυτή η σοβαρή αυτή υπόθεση και στη μάχη που θα συνεχίσουμε και θα βγούμε νικητές και δεν θα υπάρχει πρόβλημα αποκαλύψεων, τότε θα βγουν όλα στη φόρα με όσα έγγραφα και στοιχεία έχουμε στην κατοχή μας. Και τότε δεν ξέρω αν θα βρεθεί τρύπα για να μπείτε μέσα ή να φύγετε ταξίδι. Παροιμία που ταιριάζει «εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι».

Οι μειοψηφίες

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μ. Πατσιαντάς, χαρακτήρισε το θέμα πολύ σοβαρό και τόνισε ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι «με την πλάτη στον τοίχο» αλλά έχει ακόμη στα χέρια της όπλα. «Το επόμενο βήμα της ΕΡΓΗΛ θα είναι η κοινοποίηση στην ΔΕΥΑΜΒ αντιγράφου με επιταγή πληρωμής και στη συνέχεια θα θελήσει να κατασχέσει οποιαδήποτε περιουσία της ΔΕΥΑΜΒ. Θεωρώ ότι δικαστικά ο μόνος τρόπος άμυνας είναι η άσκηση ανακοπής κατά της εκτέλεσης της απόφασης, η οποία θα έχει ως βάσει την τελευταία αγωγή». Ένταση σημειώθηκε όταν κάποια στιγμή, ο κ. Πατσιαντάς ισχυρίστηκε ότι η πραγματογνωμοσύνη ήταν ιδέα της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής και σχολίασε πάνω στην τοποθέτηση του ο κ. Μπέος.

Κλείνοντας ο κ. Πατσιαντάς, είπε «Το θέμα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί μόνο με την λογική της συμπόρευσης όλων τα παρατάξεων σε κοινό μέτωπο. Να καταλήξουμε σε ένα τέτοιο συμπέρασμα ώστε όταν κοινοποιηθεί το έγγραφο να έχουμε έτοιμη την ανακοπή να μην περιμένουμε την τελευταία στιγμή το αρμόδιο δικηγορικό γραφείο». Μάλιστα λίγο πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του,  η πλειοψηφία των συμβούλων της πλειοψηφίας αποχώρησαν από την αίθουσα, ενώ κριτική στα όσα ανέφερε ο κ. Πατσιαντάς άσκησε και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου Γ. Μουλάς. «Είπες πολλές ανακρίβειες. Αν ήσουν σωστός σήμερα θα ήσουν δήμαρχος και δεν θα είχες μόνο το Θωμά δίπλα σου. Πήγες και είδες Λυσιστράτη και παράδειγμα δεν πήρες…» του είπε.

Ο πρώην Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Στ. Παπαευσταθίου, δήλωσε ότι δεν είχε καμία πληροφόρηση από την προηγούμενη δημοτική αρχή για το θέμα της ΕΡΓΗΛ και ότι την απόφαση να γίνει η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ την έλαβε η δημοτική αρχή Μπέου τότε.

Η επικεφαλής της «Επιλογής Ευθύνης», Νατάσσα Οικονόμου, υπό το κράτος έντονου εκνευρισμού υποστήριξε ότι η δημοτική αρχή μέσα από γενικότητες και συκοφαντίες προσπαθεί να κρύψει τη δική της ανικανότητα. «Θέλετε να υπάρχει αρραγές μέτωπο»; διερωτήθηκε και συνέχισε «εμείς με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων της Επιχείρησης επιλέξαμε συγκεκριμένες ενέργειες». Η κ. Οικονόμου κατήγγειλε τη Δημοτική Αρχή ότι συμπεριφέρθηκε με αδιαφάνεια. Αναφέρθηκε στις ενέργειες που προχώρησε η προηγούμενη Διοίκηση και στα «όπλα» τα οποία όπως δήλωσε έδωσε στην τωρινή διοίκηση αλλά και στην πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ, που αποτέλεσε «μήλον της έριδος» μεταξύ της προηγούμενης και σημερινής Διοίκησης.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Άρης Σαββάκης κατηγόρησε την κ. Οικονόμου ότι η προηγούμενη Διοίκηση, έλαβε τις αποφάσεις που έλαβε για να καλύψει δικές της ατέλειες και παραλείψεις. Κλείνοντας η κ. Οικονόμου ανέφερε ότι  «Αφήσατε να σας φύγουν «όπλα». Δείξατε πως πελαγοδρομείτε. Αυτό που χρειάζεται η πόλη είναι αρραγές μέτωπο. Η μόνη γραμμή που έχει η ΔΕΥΑΜΒ είναι να μπορέσει η αγωγή που έχει της διεκδικήσεις της Επιχείρησης, να μπορέσει να συζητηθεί πάνω στο πραγματικό έργο που έγινε» και ζήτησε από την Δημοτική Αρχή να καλέσει τις αντιπολιτεύσεις για ενημέρωση.

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ, Απ. Νάνος αρχικά πρότεινε το θέμα να συζητηθεί σε άλλο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς οι μειοψηφίες δεν είναι απόλυτα ενημερωμένες, ωστόσο, στην τοποθέτησή του στη συνέχεια, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το θέμα αυτό, επισημαίνοντας ότι όλη η νομολογία του αστικού κράτους, είναι υπέρ των εργολάβων. Όπως είπε «Οι μόνοι που θα χάσουν είναι οι εργαζόμενοι και οι δημότες του Δήμου Βόλου που θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα από το σκάνδαλο αυτό» και πρότεινε να ξανασυζητηθεί το θέμα.

Ένταση κι αποχώρηση

Αν και οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησαν να πάρουν το λόγο ο κ. Μουλάς τελικά δεν τους τον έδωσε με αποτέλεσμα οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση. Μάλιστα ένταση σημειώθηκε όταν αποχωρώντας από την αίθουσα ο ανεξάρτητος σύμβουλος Ι. Αποστολάκης, ο κ. Μουλάς του είπε «Σιγά τις πόρτες, εδώ δεν είναι σπίτι σου. Στον πατέρα σου και στη μάνα σου αυτά» με τον κ. Αποστολάκη να του απαντά «Ντροπή σου, ντροπή σου».

Στην τοποθέτησή του ο Γ. Μουλάς κατηγόρησε τις προηγούμενες δημοτικές αρχές που φόρτωσαν την πόλη με ένα ποσό 10 εκ. ευρώ και ιδιαίτερα αυτή του Π. Σκοτινιώτη που προσπάθησε να τα συγκαλύψει. «Σε επερώτηση που έκανα για το θέμα, ο κ. Σκοτινιώτης είχε πει ότι αν  προκύψουν ευθύνες να υποστούν συνέπειες πράξεών τους. Τελικά καμία ευθύνη δεν προέκυψε για κανένα. Έπεσε κουβέρτα. 10 εκ. είναι φορτωμένος ο βολιώτικος λαός και καμία ευθύνη κανένας. Και θα βγούμε αύριο έξω και θα μας φτύνει όλος ο κόσμος. Αυτό είναι το πολιτικό αποτέλεσμα. Η ναυαρχίδα του δήμου έχει υποστεί τεράστια ζημιά και δεν υπάρχει ούτε πολιτική ούτε ποινική ευθύνη, και είμαστε μια λαμπρή οικογένεια…».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Α. Σαββάκης, ανέφερε ότι η τωρινή διοίκηση παρέλαβε μια χαμένη υπόθεση και την ανέδειξε, ενώ διερωτήθηκε «Η απόφαση του Εφετείου είναι το 2011 μέχρι το 2014 τι έγινε και γιατί κατατέθηκαν εκπρόθεσμα αντιρρήσεις από τη δημοτική αρχή Σκοτινιώτη».

Κόντρα Μπέου και Πατσιαντά

Στη δευτερολογία του, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, έκανε λόγο για αναίτια επίθεση όταν αναφέρθηκε στην πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ και στις συζητήσεις που είχαν γίνει μεταξύ της τωρινής και της προηγούμενης Διοίκησης για το θέμα αυτό.

Επί προσωπικού ζήτησε το λόγο ο Αχ. Μπέος ο οποίος όπως είπε «Μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2014, δεν υπάρχει κανένας Σκοτινιώτης. Δεν ντρέπεται ο Πατσιαντάς να ισχυρίζεται ότι ο πρώην Δήμαρχος έστελνε email στην τωρινή Δημοτική Αρχή να μας υποδείξει πως θα διοικήσουμε; Η απόφαση αυτή για την επιμέτρηση του ΤΕΕ ήταν απόφαση της σημερινής Διοίκησης για να διεκδικήσει το δίκιο της και να έχει όπλο στην φαρέτρα της απέναντι στην ΕΡΓΗΛ και στον Άρειο Πάγο».

Θέση ανεξάρητων δημοτικών συμβούλων για ΕΡΓΗΛ

Αυτό που πρέπει πρώτα πρώτα όλοι αν έχουμε στο νου μας είναι πως πρόκειται για μια υπόθεση όλης της πόλης. Και δεν ενδείκνυται για μικροπολιτική Και πως αλλιώς όταν μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία και την αντίστοιχη παροχή υπηρεσιών της ΔΕΥΑΜΒ προς τους δημότες. 

Αφορά την πόλη διαχρονικά τα τελευταία χρόνια ούτως ή άλλως αφού η υπόθεση ξεκινά αρκετά προ Καλλικράτη. 

Να είμαστε δίκαιοι. Το πρόβλημα δεν το δημιουργήσατε εσείς. Πάτε όμως να το κάψετε οριστικά από νομικής πλευράς , με τους χειρισμούς σας που είναι πολύ ελλιπείς όπως και πολλών προηγουμένων ( εκπρόθεσμες προσφυγές σε Άρειο Πάγο κλπ)

Το θέμα είναι τώρα τι κάνουμε:

Είχαμε κάποια όπλα. Το ένα που αφορά το πόρισμα της επιτροπής παραλαβής έχει χαθεί δικαστικά. Το άλλο που αφορά το πόρισμα επιτροπής αποκλίσεων του έργου από υπηρεσιακούς αν δεν κάνω λάθος και αυτό έχει χαθεί ως στοιχείο το 2016 σε άλλο δικαστήριο.

Συνεπώς η πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ η οποία ως πραγματογνωμοσύνη δεν εφεσιββάλλεται  είναι ένα ισχυρό όπλο που πρέπει να συμπεριληφθεί στο φάκελο της υπόθεσης εκ μέρους μας.

Εδώ όμως πρέπει να μιλήσουμε και πολιτικά: Είμαστε ο 7ος Δήμος της χώρας. Επειδή παρόμοιες υποθέσεις εννοώντας αντιδικίες με εργολάβους ή εταιρείες αντιμετωπίζουν πολλοί  Δήμοι πιστεύω έστω και τώρα θα έπρεπε να κινηθούμε ως εξής:

Διαμέσου της ΚΕΔΕ να πιέσουμε και πιστεύω αν κρίνω και από το τελευταίο πολυνομοσχέδιο για την Τ.Α. θα το έβλεπαν στα υπουργεία θετικά, για μια νομοθετική παρέμβαση η οποία θα λειτουργούσε υπέρ της Τ.Α.

Δηλ. Όταν μια εταιρεία έχει απαίτηση από ένα Δήμο, αλλά και ο Δήμος έχει απαίτηση από την εταιρεία (αν κινηθούμε νομικά έστω και τώρα σωστά) ο όποιος καταλογισμός να γίνεται όταν τελεσιδικήσουν και οι εκατέρωθεν απαιτήσεις. Διότι έχουμε πιθανότητες να κερδίσουμε.

Υπάρχουν ένα σωρό ερωτήματα για τις επιλογές των νομικών συμβούλων της ΔΕΥΑΜΒ, τις δικές σας δηλαδή επιλογές.

Σχετικά με τον κ.Ξηρό πχ. Πως του εμπιστευτήκατε τόσο σημαντικές υποθέσεις επιπέδου Α.Πάγου όταν όχι μόνο δεν είναι παρ’ αρείω πάγω αλλά ούτε καν παρ εφέταις.

Ερώτημα υπάρχει και στο αν γνωρίζει η ΔΕΥΑΜΒ πόσες είναι οι υποθέσεις τις οποίες η εταιρεία έχασε επειδή το νομικό τμήμα δεν παρέστη στο δικαστήριο.

 

Δήλωση προέδρου Συλλόγου Εργαζομένων ΔΕΥΑΜΒ

Ο πρόεδρος  του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ   Βάϊος Ζεμπέογλου δήλωσε: «Η   παρουσία εκπροσώπων εργαζόμενων της ΔΕΥΑΜΒ στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ.  είναι η ελάχιστη έκφραση της έντονης ανησυχίας τους απέναντι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά όλη την πόλη.

με στοιχεία από την ert