Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 09:09
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση στη Βόρεια Ελλάδα: Μεγάλη η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία των Πρεσπών






Βαριές απώλειες στη Βόρεια Ελλάδα καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία την Πρεσπών όπως προκύπτει από το εξαμηνιαίο Πολιτικό Βαρόμετρο «Εγνατία Point of View» του Ιουλίου 2018, που παρουσιάζει  η Voria.gr.

Συγκεκριμένα, o ΣΥΡΙΖΑ, που στο προηγούμενο Βαρόμετρο είχε δείξει σημάδια ανάκαμψης, αυτή τη φορά στην πρόθεση ψήφου καταποντίζεται και πέφτει στο 13,9%, χάνοντας 4,4% σε σχέση με μόλις έξι μήνες πριν, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι το 18,3% του Δεκεμβρίου του 2017 είναι χαμηλή βάση εκκίνησης.

Η καθοδική πορεία επιβεβαιώνεται και από την αξιοσημείωτη πτώση κατά 6,7%, του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση για την καταλληλότητα στην πρωθυπουργία.

Να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν την εθνική τραγωδία με τις φωτιές στην Αττική και ως εκ τούτου ο απόηχος της δεν αποτυπώνεται στις μετρήσεις.

Στον αντίποδα, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να διευρύνει σημαντικά την επιρροή της στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρος), αυξάνοντας το ποσοστό της στην πρόθεση ψήφου κατά 6,4%, στο 34,5% τον Ιούνιο από 28,1% τον Δεκέμβριο.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα, παρότι πολλοί πολίτες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Σκοπιανό, εντούτοις, είναι προφανές ότι μερίδα των βορειοελλαδιτών επιβραβεύει δημοσκοπικά την αρνητική στάση της ΝΔ έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην τρίτη θέση παραμένει η Χρυσή Αυγή διατηρώντας το ποσοστό της στο 6,3%, ενώ ακολουθούν το ΚΚΕ που αυξάνει το ποσοστό του στο 5,8% (από 4,4% τον Δεκέμβριο) και το Κίνημα Αλλαγής που πέφτει που στο 4,5% από 6,3% τον Δεκέμβριο, διαφορά που είναι σχεδόν ίση με τις ποσοστό που συγκεντρώνει το Ποτάμι που μετρήθηκε ξεχωριστά μετά το διαζύγιο των δύο πλευρών.

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, κινούνται η Ένωση Κεντρώων με 2,3% (έναντι 2,3%) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 1,7% (έναντι 1,7%) και το Ποτάμι 1,7%. Το 4% επιλέγει μικρότερα κόμματα, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι, λευκό -άκυρο, Δεν ξέρω-Δεν απαντώ) ανέρχεται στο υψηλό ποσοστό -αν και μειωμένο- του 25,6% (έναντι 30,8%).

Συμφωνία Πρεσπών

Συντριπτικά κατά της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση με την ΠΓΔΜ στις Πρέσπες είναι τα ποσοστό του Πολιτικού Βαρόμετρου: Το 80,6% δηλώνει δυσαρεστημένο από τη Συμφωνία, το 11,8% ικανοποιημένο και το 7,5% δηλώνει είτε αδιάφορο είτε πως δεν γνωρίζει. Τα μεγαλύτερα ποσοστά δυσαρέσκειας εμφανίζονται στην Κεντρική Μακεδονία με 84%, ακολούθως στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη με 79,2% και μετά σε Δυτική Μακεδονία – Ήπειρο με 74,8%.

Συμφωνία για το χρέος

Αρνητικά είναι τα μηνύματα για την κυβέρνηση και για το άλλο μείζον ζήτημα που απασχόλησε την Ελλάδα τον Ιούνιο, δηλαδή τη συμφωνία του Eurogroup και τις οικονομικές δεσμεύεις της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Δυσαρεστημένο για τις αποφάσεις δηλώνει το 57,4%, ικανοποιημένο μόλις το 10,7% και αδιάφορο το 24,6%, ποσοστό αρκετά μεγάλο που πιθανώς αποκαλύπτει εμμέσως και μια λανθάνουσα τάση παραίτησης ή έστω αποστασιοποίησης από τα κοινά.

Για τις επιδόσεις της κυβέρνησης

Σε ό,τι αφορά την επίδοση της κυβέρνησης σε επιμέρους ζητήματα, η δυσαρέσκεια μεγαλώνει, καθώς -μεταξύ άλλων- το 84,5% δηλώνει από λίγο έως καθόλου ικανοποιημένο από την κυβέρνηση στο ζήτημα της οικονομίας, το 82,1% στο ζήτημα της καταπολέμησης ανεργίας και το 79,3% στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων.

Πηγή: voria.gr