Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 08:42
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Μπροστά 8 μονάδες η ΝΔ- έκπληξη τα μικρά κόμματα






Μεγάλο προβάδισμα τόσο στην πρόθεση ψήφου, όσο και στην παράσταση νίκης καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις αποφάσεις του Eurogroup που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Την ίδια ώρα η συντριπτική πλειοψηφία εκφράζει δυσαρέσκεια για τις επιδόσεις της κυβέρνησης καθώς και για την γενικότερη πορεία της χώρας.

Ειδικότερα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 25,5% έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Χρυσή Αυγή καταγράφει ποσοστό 7%, το ΚΚΕ 5,5%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,5%, η Ένωση Κεντρώων 4%. Δυναμική είσοδο κάνει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου που συγκεντρώνει 2,5%, ενώ από 2% συγκεντρώνουν οι ΑΝΕΛ και το Ποτάμι. Από 1% συγκεντρώνουν οι Λαϊκή Ενότητα και η Εθνική Ενότητα. Στο 21% η αδιευκρίνιστη ψήφος, στο 3,5% το άκυρο/λευκό και στο 15% η αποχή.

 

 

Στην παράσταση νίκης – ειδικότερα στο ερώτημα ποιο πιστεύετε ότι στις ερχόμενες εκλογές θα επικρατήσει, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 54%, έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

Η πλειοψηφία των πολιτών και συγκεκριμένα το 41% δεν επιθυμεί ούτε κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, ούτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, το 31% απαντά πως θέλει κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη και το 24,5% υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

 

 

Ως προς τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, η συντριπτική πλειοψηφία –το 86,5%- εμφανίζεται δυσαρεστημένη, την ώρα που μόλις το 6,5% απαντά πως είναι ικανοποιημένο. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ η δυσαρέσκεια ανέρχεται στο 70%, ενώ μόλις το 16,5% των ερωτηθέντων απαντούν πως είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης.

 

 

Την ίδια ώρα το 80,5% των πολιτών εκτιμά πως τα πράγματα βαδίζουν προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ μόλις το 11,5% απαντά πως τα πράγματα βαδίζουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

 

 

Στην ίδια κατεύθυνση, το 49% θεωρεί πως τον επόμενο χρόνο η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού του θα χειροτερεύσει ,το 25% απαντά πως μάλλον θα χειροτερεύσει, το 19% πως θα μείνει ίδια, το 4,5% πως μάλλον θα βελτιωθεί και το 1% πως σίγουρα θα βελτιωθεί.

 

Για τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης

Η συντριπτική πλειοψηφία, και συγκεκριμένα το 72% απαντά πως η κυβέρνηση καθυστέρησε κατά τη διαπραγμάτευση και αυτό απέβη εις βάρος της χώρας μας. Το 7,5% εκτιμά πως υπήρξε καθυστέρηση, αλλά προς όφελος της χώρας και το 10% απαντά πως δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση.

 

 

Την ίδια ώρα, το 41% απαντά πως οι αποφάσεις του Eurogroup είναι άσχημες για τη χώρα, το 22,5% απαντά πως δεν είναι ούτε καλές, ούτε άσχημες, το 7,5% τις αποτιμά θετικά και το 29% απαντά πως δεν γνωρίζει τα όσα ανακοινώθηκαν.

 

 

Την ίδια στιγμή οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 44% θέλουν να ολοκληρώσει την τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ, το 41% θέλει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και το 10% δίνει άλλη απάντηση.

 

 

Πάντως, το 80,5% θεωρεί πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν θα κατορθώσει να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο, το 10% απαντά πως θα καταφέρει να ολοκληρώσει της συμφωνία και το 9,5% απαντά πως δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε.

 

Πηγή: newpost.gr