Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 19:18
Τοπικά

ΔΕΥΑΜΒ: Μελέτη για δίδυμο αγωγό μεταφοράς λυμάτων – Για οριστική λύση στο πρόβλημα παλαιότητας






“Μεγαλόπνοο και σημαντικό” χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Απ. Γαλάτης την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ να κατασκευαστεί ένας δίδυμος αγωγός μεταφοράς λυμάτων από το κεντρικό αντλιοστάσιο στις εγκαταστάσεις των ΕΕΛ. Σήμερα εγκρίθηκε η διενέργεια διαγωνισμού μελέτης που εκτιμάται που θα κοστίσει 50.000 ευρώ. Όπως εξήγησε ο κ. Γκέκας αυτή τη στιγμή ο υπάρχων αγωγός που συνεχώς παρουσιάζει διαρροές, έχει ηλικία 30 ετών, είναι από αμιαντοσωλήνα και με κάποια μεταλλικά κομμάτια που διαβρώνονται και υπάρχουν διαρροές.

Περνάει κάτω από κύτη του Ξηριά και από ένα σεισμό μπορεί να σπάσει. Η μελέτη είναι αυτή που θα καθορίσει την όδευση του νέου αγωγού και το κόστος. Η ΔΕΥΑΜΒ θα έχει την επίβλεψη της μελέτης. Μάλιστα ο κ. Γκέκας επισήμανε ότι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και δεν παίρνει αναβολή διότι οι ζημιές πολλαπλασιάζονται.

Σημειώνεται ότι στη σημερινή συνεδρίαση το το Δ.Σ. εξέτασε και την αποζημίωση τριών πολιτών που η κινητή περιουσία τους υπέστη ζημιές από εκρήξεις σε λεβητοστάσιο ή σωλήνες ύδρευσης λόγω της αύξησης της πίεσης του νερού στο δίκτυο στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου.

Η επισκευή της βλάβης

Για το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα θα πέσουν λύματα από το Βιολογικό Καθαρισμό στο λιμάνι του Βόλου, όσο απαιτηθεί για την αντικατάσταση του τμήματος του αγωγού που έχει υποστεί διάβρωση και υπάρχει διαρροή. Αυτό προκύπτει από τη σημερινή ενημέρωση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Η αντικατάσταση του τμήματος που καταστράφηκε εκτιμάται ότι θα γίνει μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Επιπλέον ελήφθη απόφαση για την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή ενός δίδυμου αγωγού μεταφοράς λυμάτων από το κεντρικό αντλιοστάσιο στις εγκαταστάσεις των ΕΕΛ, μία μελέτη που αναμένεται να κοστίσει 50.000 ευρώ περίπου και η οποία θα έλθει προς έγκριση σε νέο Δ.Σ. της επιχείρησης μαζί με μία μελέτη σκοπιμότητας.

Ειδικότερα σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση του Αριστείδη Γκέκα, διευθυντή υποδομών και συντήρησης της επιχείρησης, στο Δ.Σ., στις 25 Αυγούστου εντοπίστηκε από τον καθημερινό έλεγχο διαρροή λύματος ακριβώς έξω από το κεντρικό αντλιοστάσιο στον αύλειο χώρο. Η διαρροή ήταν από το φρεάτιο που έφερε τον αεραγωγό, που ήταν καρφωμένος πάνω στη ράχη του αγωγού προσαγωγής των λυμάτων προς τις εγκαταστάσεις των ΕΕΛ. Αμέσως ενημερώθηκε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και η Αντιπεριφερειάρχης, το Κ.Λ. Βόλου και φυσικά η Διεύθυνση Υγείας.

Η διαρροή ήταν μικρή, τη τάξης των 15 κυβικών ανά ώρα περίπου και αφού έγινε φρεάτιο συλλογής, δίπλα με αντλία, διοχετεύονταν στην είσοδο του αντλιοστασίου.

Με νέο έγγραφο η ΔΕΥΑΜΒ ενημέρωσε τους ανωτέρω φορείς ότι την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινούσε η αποκάλυψη του αγωγού εντός του χώρου της αυλής, ώστε να αποφασιστεί ο τρόπος αντιμετώπισης.

Πράγματι η αποκάλυψη του αγωγού επιβεβαίωσε την αρχική εκτίμηση. Η διαρροή είναι σε σημείο που όμως έχει μεγάλο όγκο μπετόν λόγω του φρεατίου και εκτιμήθηκε πως πρέπει να γίνει αγωγός παράκαμψης του φρεατίου, ώστε να μην διαταραχθεί η σύνδεση με τον αγωγού του αμιαντοσωλήνα που συνεχίζει κάτω από την οδό Λαρίσης. Όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί σταμάτημα του αντλιοστασίου και διοχέτευση των λυμάτων στο χώρο του λιμανιού του Βόλου

Ήδη έχει γίνει η τοπογραφική αποτύπωση της παράκαμψης του αγωγού και ξεκίνησε η κατασκευή του από το μηχανουργείο. Ο υφιστάμενος αγωγός είναι μεταλλικός με γωνίες και ειδικά τεμάχια.

Η διαρροή διοχετεύεται με αντλία από το φρεάτιο που έχει κατασκευαστεί και έρχεται στην είσοδο του αντλιοστασίου.

Όταν είναι έτοιμη όλη η όδευσή του , περίπου 14 μέτρα, τότε θα δοθεί η εντολή να κλείσει το θυρόφραγμα και τα λύματα να διοχετεύονται στον εγκεκριμένο χώρου του Λιμανιού του Βόλου, βάσει της Νομαρχιακής Απόφασης με αριθμό πρωτοκόλλου…. της 8ης Ιουνίου 2010, οπότε και θα αδειάσει ο αγωγός προσαγωγής για να ξεκινήσουν οι εργασίες τοποθέτησης του νέου αγωγού.

Όλος αυτός ο σχεδιασμός γίνεται για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος απόρριψης του λύματος στον χώρο του λιμανιού του Βόλου και ταυτόχρονα να κατασκευαστεί ένας αγωγός παράκαμψης.