Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 16:21
Τοπικά

ΔΕΥΑΜΒ: Έρχονται ριζικές αλλαγές – Εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης






Εν αναμονή της κρίσιμης απόφασης του Πρωτοδικείου Αθηνών για τη ΔΕΥΑΜΒ βρίσκονται ο Δήμος Βόλου και οι εργαζόμενοι της Επιχείρησης, ενώ το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση του Δημάρχου Βόλου, Αχιλλέα Μπέου με τη Διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ.

Οπως έγινε σήμερα γνωστό, η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών επί του αιτήματος προσωρινής διαταγής που ζήτησε η ΔΕΥΑΜΒ για το κατασχετήριο εις χείρας τρίτων που κοινοποίησε η ΕΡΓΗΛ σε οκτώ τραπεζικά υποκαταστήματα προκειμένου να εισπράξει ποσό 9,2 εκατ. ευρώ που της επιδίκασε ο Αρειος Πάγος, αναμένεται να εκδοθεί μέχρι την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη.

Στη σημερινή συνάντηση του Δημάρχου Βόλου και του προέδρου της ΔΕΥΑΜΒ, Αρη Σαββάκη, με εκπροσώπους των Εργαζομένων στην Επιχείρηση, έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις μετά την δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών από την ΕΡΓΗΛ.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής επισημάνθηκε πως εάν η απόφαση του Πρωτοδικείου είναι θετική για την ΔΕΥΑΜΒ, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εργαζομένων, θα διαμορφωθεί το νέο οργανόγραμμα της Επιχείρησης, το νέο μισθολόγιο και ο τρόπος της λειτουργίας της, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά της.

Σε περίπτωση που η απόφαση είναι αρνητική για την ΔΕΥΑΜΒ, θα προχωρήσει η διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης.

Οι εργαζόμενοι τάχθηκαν αντίθετοι με την προοπτική της εκκαθάρισης και δεσμεύτηκαν ότι μέχρι την Δευτέρα θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στον Δήμαρχο Βόλου για την “επόμενη ημέρα” της ΔΕΥΑΜΒ.

Στη διάρκεια της συνάντησης του κ. Μπέου με τους εργαζομένους δεν έλειψαν και οι στιγμές έντασης. Ο Δήμαρχος Βόλου στιγμάτισε το γεγονός ότι πριν ενημερωθούν από την Δημοτική Αρχή για τις εξελίξεις, συναντήθηκαν πρώτα με τους επικεφαλής της μείζονος και της α’ ελάσσονος μειοψηφίας.

Ο Αχ. Μπέος προανήγγειλε μείωση των μισθών με την υπαγωγή των εργαζομένων στο ενιαίο μισθολόγιο των ΟΤΑ και σημείωσε ότι η δημοτική αρχή είναι σε θέση να διασφαλίσει τους μισθούς μέχρι τον Οκτώβριο.
Την αντίθεση των εργαζομένων στη λύση της εκκαθάρισης εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Β. Ζεμπέογλου, με τον Αχ. Μπέο να απαντά: «Δεν αποφασίζετε εσείς. Ενημερώνεστε».
Ο Αχ. Μπέος υποσγράμμισε ότι αν σήμερα ίσχυαν οι μισθοί του παρελθόντος, η ΔΕΥΑΜΒ θα χρειαζόταν δάνειο για να πληρώνει τους εργαζόμενους. «Παίρνατε επιδόματα αν τα παιδιά σας ήταν καλοί μαθητές», είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Επιχείρηση διαθέτει αποθεματικό ύψους 3 εκατομμυρίων και χρωστάει στους εργαζόμενους 5 εκατομμύρια, αναδρομικά από τις περικοπές των μισθών τους, μετά τη δικαίωσή τους από τα δικαστήρια.

Απαντώντας οι εργαζόμενοι σε αυτήν αναφορά του κ. Μπέου είπαν ότι από τον Ιούλιο του 2017 έχουν ζητήσει τρεις φορές συνάντηση με τη Διοίκηση της Επιχείρησης για να ενημερωθούν και η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μόλις σήμερα.