Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 02:55
Τοπικά

Δεν οφείλεται σε γρίπη ο θάνατος των πτηνών στην Κάρλα






Ξεκίνησε σήμερα, η περισυλλογή των 80 νεκρών πουλιών από την λίμνη Κάρλα, τα οποία ακολούθως θα αποτεφρωθούν προκειμένου να μην αποτελούν πηγή περαιτέρω μόλυνσης και για άλλα πτηνά και ζώα που τα τρώνε.

Στο μεταξύ, ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που διενεργήθηκαν στα νεκρά πουλιά, καθώς δείχνουν ότι δεν υπήρξε προσβολή τους από τον ιό της γρίπης των πτηνών, γεγονός που θα καθιστούσε την κατάσταση ιδιαίτερα ανησυχητική και επικίνδυνη.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Βοιβηίδας (ΚΕΜΕΒΟ), κ. Σωτήρης Γκανάτσιος, μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ, άφησε αιχμές για τον τρόπο λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας – στον οποίο ο ίδιος προσωπικά είναι αναπληρωματικό μέλος – καταγγέλλοντας το γεγονός ότι δεν του επιτρέπεται να παρακολουθεί τις συνεδριάσεις. Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία του για το αν η τελευταία εργολαβία του έργου της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας, που υπογράφηκε πρόσφατα από τον περιφερειάρχη, προλάβει να ολοκληρωθεί εντός του εξαμήνου που βρίσκεται σε ισχύ το χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Να σημειωθεί πως τέσσερις φορές στο παρελθόν (το 2009, 2010, 2011 και 2012) το ΚΕΜΕΒΟ έχει καταθέσει μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία, όταν σε ισάριθμες περιπτώσεις, βρέθηκαν στην περιοχή της λίμνης, νεκρές αγελάδες και χιλιάδες νεκρά ψάρια και πουλιά. Σύμφωνα με τον κ. Γκανάτσιο ωστόσο, όλες οι αναφορές τέθηκαν στο αρχείο.