Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 16:33
Τοπικά

Έργα για αναπλάσεις διεκδικεί από το ΕΣΠΑ ο Δήμος Βόλου






Την ετοιμότητα των δήμων Βόλου και Λαρισαίων να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την διεκδίκηση των 25,9 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας εξέφρασαν στον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό ο εκτελών χε΄ςη Δημάρχου Βόλου, κ. Θεόδωρος Θεοδώρου και ο δήμαρχος Λάρισας, κ. Απόστολος Καλογιάννης, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια και στην οποία συμμετείχαν και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το πρόγραμμα, αφορά Δήμους άνω των 100.000 κατοίκων και δίνει τη δυνατότητα από την ανάπλαση ολόκληρων περιοχών, έως την ενίσχυση καινοτομικών μικρών επιχειρήσεων, την ανακατασκευή δρόμων, τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, αλλά και την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Με βάση την πρόσκληση, οι Δήμοι Λαρισαίων και Βόλου καλούνται έως τις 20 Σεπτεμβρίου 2016 να υποβάλλουν προτάσεις Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ), με εφαρμογή του εργαλείου των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ), για σαφώς ορισμένη Περιοχή Παρέμβασης (ΠΠ) εντός της Αστικής Περιοχής αρμοδιότητάς τους.

Οι πόροι του ΠΕΠ, οι οποίοι διατίθενται για χρηματοδότηση στρατηγικών ΒΑΑ ανέρχονται συνολικά σε 25.975.000 ευρώ (Δημόσια Δαπάνη) εκ των οποίων ποσό 19.875.000 ευρώ συγχρηματοδοτείται από Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και 6.100.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Αγοραστός, για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις τέτοιου είδους και αναμένονται οι προτάσεις των Δήμων μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε από το νέο έτος να έχουμε τις πρώτες εντάξεις έργων.

«Αυτό έχει πολλαπλά αποτελέσματα. Πρώτον θα γίνουν έργα, άρα διαχέονται χρήματα στην τοπική οικονομία και ενισχύονται θέσεις εργασίας, δεύτερον γίνεται μόχλευση επιχειρηματικών κεφαλαίων ώστε να ενισχυθεί η κοινωνική εργασία και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάσχεσης της μεγάλης αυτής κρίσης» δήλωσε ο κ. Αγοραστός, εκφράζοντας την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι τα προγράμματα αυτά θα προχωρήσουν και θα υλοποιηθούν σωστά γιατί  θα αποτελέσουν και την εικόνα καλής διαχείρισης των πόρων προς την Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο εκτελών χρέη δημάρχου Βόλου, κ. Θεοδώρου, επισήμανε πως όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία με τον περιφερειάρχη και τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας ώστε ο Δήμος Βόλου να είναι έτοιμος να καταθέσει τις δικές του προτάσεις με δράσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, την απασχόληση, τις κοινωνικές δομές κ.α.

«Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο είναι στοχευμένο και θα βοηθήσει στην τοπική οικονομία, το περιβάλλον και άλλες δομές ώστε η πόλη του Βόλου να γίνει πιο ανθρώπινη» δήλωσε χαρακτηριστικά.