Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 13:51
Κόσμος

«Δεν είμαι λαθρέμπορος, φτιάχνω γραφεία» απαντά ο υιός Ερντογάν






«Φτιάχνω γραφεία, δεν πουλάω πετρέλαιο» δηλώνει ο Μπιλάλ Ερντογάν, δευτερότοκος γιος του Τούρκου προέδρου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Corriere della Sera. Ο 35χρονος Μπιλάλ βρίσκεται στην Μπολόνια για να ολοκληρώσει το διδακτορικό του στις διεθνείς σχέσεις.

Στη συνέντευξη διαψεύδει ότι σχετίζεται με εμπόριο πετρελαίου του Ισλαμικού Κράτους και τονίζει ότι «ο ISIS αποτελεί όνειδος διότι αμαυρώνει τη μουσουλμανική θρησκεία, δεν εκπροσωπεί το Iσλάμ» και τα μέλη του «δεν πρέπει ούτε καν να θεωρούνται μουσουλμάνοι».
Σχετκό Περιεχόμενο
«Η Bmz είναι μια εταιρία η οποία χτίζει γραφεία στην Κωνσταντινούπολη» προσθέτει ο δευτερότοκος γιος του Ερντογάν, αποσαφηνίζοντας ότι «η εταιρία έχει υπογράψει ένα συμβόλαιο για να φτιάχνει πλοία με αγοραστή έναν επιχειρηματία που βρίσκεται στην Ρωσία» αλλά «δεν κάνει μπίζνες στη Μεσόγειο, στη Συρία ή στο Ιράκ».

Ο δε αδελφός του Μποράκ «έχει ένα εμπορικό πλοίο, το οποίο, όμως, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεταφορά πετρελαίου».

Στην παρατήρηση της ιταλικής εφημερίδας ότι «οι Κούρδοι του ΥPG είναι οι στενότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS», ο Μπιλάλ Ερντογάν απαντά:

«Στο σημείο αυτό υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Αν μια τρομοκρατική ομάδα σε βοηθά να καταπολεμήσεις μια άλλη τρομοκρατική ομάδα, τι θα συμβεί στη συνέχεια; Πιστεύεις ότι η τρομοκρατική αυτή ομάδα θα εγκαταλείψει τις παλιές μεθόδους και θα μετατραπεί σε ειρηνιστές ακτιβιστές;»

«Γιατί η Τουρκία δεν κλείνει ερμητικά τα σύνορα με τη Συρία;» ρωτά η δημοσιογράφος Βιβιάνα Μάτσα. Και ο γιος του προέδρου απαντά ότι «τα σύνορα καλύπτουν πάνω από εννιακόσια χιλιόμετρα, η Τουρκία κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί αλλά δεν είναι κάτι το εύκολο».

Θεωρεί, δε, ότι θα έπρεπε να είχε εισακουσθεί η πρόταση της Άγκυρας για δημιουργία «ενδιάμεσης ζώνης».

«Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ. Αν η Τουρκία βοηθούσε τον ISIS, δεν νομίζετε ότι το NATO θα το γνώριζε;» αναρωτιέται ο 35χρονος, προσθέτοντας ότι «δεν ξέρουμε, όμως, τι κάνει η Ρωσία, μια χώρα που δεν δρα αναγκαστικά για να πλήξει τον ISIS».

Ο Μπιλάλ Ερντογάν θεωρεί, δε, ότι «ο Άσαντ προσπαθεί να κερδίσει χρήματα με το πετρέλαιο του ISIS, διότι δεν έχει πλέον άλλες πηγές εσόδων».

Σε σχέση με την οικονομική επιφάνεια της οικογένειάς του, τέλος, υπογραμμίζει στην Corriere della Sera ότι «δεν διαθέτει τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία» και ότι ο ίδιος «είναι ιδιοκτήτης της οικοδομικής εταιρίας Bmz, μαζί με δυο θείους του, και πέντε εστιατορίων στην Κωνσταντινούπολη».