Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 12:25
Τοπικά

Δήμος Βόλου: Τρία νέα έργα σε Βόλο, Ν. Αγχίαλο και Αγριά, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ






Τρία νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,3 εκατ. ευρώ για το Δήμο Βόλου μπαίνουν στη φάση της υλοποίησης μετά την έγκριση τους.

Τα έργα υλοποιούνται στο πλαίσιο της εγκεκριμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Βόλου συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς πόρους, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Φορέας Υλοποίησης και κύριος των έργων είναι ο Δήμος Βόλου

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα: – «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ», προϋπολογισμού 653.000,00 ευρώ – «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ», προϋπολογισμού 335.000,00 ευρώ – «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ», προϋπολογισμού 400.000,00 ευρώ,

Το πρώτο έργο αφορά το Κέντρο Κοινότητας στο κτίριο του παλαιού Υγειονομικού. Πραγματοποιούνται εργασίες εξωραϊσμού του εξωτερικού χώρου αλλά και αναβάθμιση της πλατείας.

Το δεύτερο έργο είναι η πλατεία στην Αγριά. Στο πλαίσιο του προγράμματος της Περιφέρειας Θεσσαλίας και σε συνεργασία με το Δήμο Βόλου εντάσσουμε άλλο ένα έργο εγκρίνοντας τη δημοπράτηση. Η Αγριά αποκτά ακόμη μια πλατεία 2,7 στρεμμάτων με παιδική χαρά εξασφαλίζοντας όλους τους περιβαλλοντικούς σχεδιασμούς που έχει πραγματοποιήσει ο Δήμος.

Το τρίτο έργο η ανάπλαση των κεντρικών δρόμων στη Νέα Αγχίαλο. Θα υλοποιηθούν κατασκευές πεζοδρομίων, παρεμβάσεις για την καλύτερη και ασφαλή κυκλοφορία των πεζών.

Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,3 εκ. ευρώ και πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα από το Δήμο Βόλου».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ: 1) «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ ΔΗΜΟΥ ΒΟΛΟΥ» προϋπολογισμού 653.000,00 ευρώ. Οι παρεμβάσεις του έργου αφορούν στην ανάπλαση των υφιστάμενων πεζοδρομίων κατά μήκος της οδού Ελευθερίας (στα 900μ μήκους, από την οδό Αμυρά έως και την οδό Βασιλειάδη και την έξοδο προς Βόλο) και χωροθετούνται εντός του εγκεκριμένου Σχεδίου Πόλης της Ν. Αγχιάλου.

Οι εργασίες ανάπλασης περιλαμβάνουν την ανακατασκευή των πλακοστρώσεων των υφιστάμενων πεζοδρομίων και τη βελτίωση της προσβασιμότητας και περιλαμβάνουν: – δημιουργία ελεύθερης ζώνης όδευσης πεζών πλάτους τουλάχιστον 1,50μ., – οδηγό όδευσης τυφλών, – κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) κίνησης πεζών στις απολήξεις των πεζοδρομίων- αναβάθμιση της εγκατάστασης φωτισμού (τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων με LED, διασφάλιση της απαιτούμενης λαμπρότητας φωτισμού)- και αύξηση του πρασίνου.

Στόχος της προτεινόμενης πράξης είναι η αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και η βελτίωση της προσβασιμότητας της κεντρικής περιοχής της Ν. Αγχιάλου. Με την κατασκευή του έργου θα δημιουργηθεί ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, όδευσης τυφλών, κεκλιμένα επίπεδα (ράμπες) κίνησης πεζών στις απολήξεις των πεζοδρομίων, αναβάθμιση της εγκατάστασης φωτισμού και αύξηση του πρασίνου.

2) «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΣΤΟ Ο.Τ. ΚΧ115 ΑΓΡΙΑΣ ΒΟΛΟΥ» προϋπολογισμού 335.000,00 ευρώ. Το έργο αφορά στην διαμόρφωση πλατείας στο Ο.Τ. ΚΧ115, στη συμβολή των οδών Τσατάλου – Ηρ. Πολυτεχνείου – Σουτραλή, συνολικής επιφάνειας 2.750,60m2 .

Περιλαμβάνει: – Δημιουργία μίας παιδικής χαράς στο πίσω μέρος της περιοχής παρέμβασης η οποία θα έχει πρόσβαση από τη πλατεία και από την οδό Τσατάλου – Ανάμεσα στα πέτρινα κτίρια και την παιδική χαρά παρεμβάλλονται ζώνες πρασίνου, ζώνες ελεύθερης κίνησης καθώς και ζώνες ανάπαυσης. Το έργο στοχεύει στην αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου, στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας και στον εξοπλισμό της περιοχής με υποδομές ανάπτυξης και βελτίωσης της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Με το έργο επιτυγχάνεται η δημιουργία μιας «ανάσας» στον οικισμό της Αγριάς, όπου δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος για περίπατο και ανάπαυση και η ενίσχυση του «πρασίνου» στον αστικό ιστό μέσα στα πλαίσια του βιώσιμου σχεδιασμού. Το έργο αφορά σε διαμόρφωση κοινοχρήστων χώρων, κατασκευή παιδικών χαρών, χώρων πρασίνου και αναψυχής που θα είναι ασφαλείς σε παιδιά, με τη χρήση οικολογικών στοιχείων, με στόχο την αξιοποίηση των κοινοχρήστων χώρων, την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος και την περιβαλλοντική αναβάθμιση.

3) «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ ΧΩΡΟ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ» προϋπολογισμού 400.000,00 ευρώ. Το έργο αφορά σε εργασίες διαμόρφωσης των εξωτερικών όψεων και του περιβάλλοντα χώρου στο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών 2ας Νοεμβρίου – Βασσάνη – Μικρασιατών – Μακρινίτσης (πρώην Υγειονομικό), εμβαδού 568 τ.μ., το οποίο έχει ήδη διαμορφωθεί κατάλληλα και φιλοξενεί το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Βόλου, που λειτουργεί από την ΚΕΚΠΑ- ΔΙΕΚ, ενώ ταυτόχρονα στεγάζει τις υπηρεσίες της Δ/νσης Κοινωνικής Προστασίας, ΚΑΠΗ και Δημόσιας Υγείας του Δήμου.

Οι παρεμβάσεις στις όψεις και στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου στοχεύουν στην ομαλή και διακριτική εναρμόνισή του με το περιβάλλον του, ενώ το διαφοροποιούν χρονικά και ιστορικά από το διατηρητέο κτίριο Σπίρερ και το Σπιράκι που βρίσκονται σε πίσω πλάνο.

Τα βασικά στοιχεία της παρέμβασης περιλαμβάνουν την αφαίρεση των υλικών επικάλυψης από τις επιχρισμένες επιφάνειες για την αποκάλυψη της πέτρας, προεξοχές από τραβηχτό επίχρισμα γύρω από τα ανοίγματα που καλύπτουν όλο το ύψος του πρεκιού και της ποδιάς, αντικατάσταση και ενεργειακή αναβάθμιση κουφωμάτων και υαλοπινάκων, ενίσχυση παρτεριών, επικάλυψη της συνολικής επιφάνειας του περιβάλλοντα χώρου με κυβόλιθους από γρανίτη, κατασκευή καθιστικών από οπλισμένο σκυρόδεμα με ξύλινες επιφάνειες και ανακατασκευή της ράμπας κύριας εισόδου.

Η εξασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου κοινωνικών υπηρεσιών μέσα από το Κέντρο Κοινότητας και η βελτίωση προσβασιμότητας σ’ αυτές αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη της περιοχής παρέμβασης της Στρατηγικής ΒΑΑ του Βόλου. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα βελτιωθεί η πρόσβαση του εσωτερικού του, ενώ παράλληλα θα έχει διαμορφωθεί η εξωτερική όψη του Κέντρου Κοινότητας με αισθητική ισορροπία ανάμεσα σ’ αυτό και στο κτίριο Σπίρερ, με ενιαία εικόνα του κοινόχρηστου χώρου των κτιρίων του Κέντρου Κοινότητας και παρακείμενών του, αναβαθμίζοντας και αναδεικνύοντας περιβαλλοντικά και αισθητικά την περιοχή και βελτιώνοντας το επίπεδο διαβίωσης και λειτουργίας στην περιοχή.