Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 23:01
Τοπικά

Δήμος Βόλου: Η απαράδεκτη στάση Πρύτανη και Τάκη δυναμιτίζει τις σχέσεις συνεργασίας με Π.Θ.






Την έντονη αντίδραση του Δήμου Βόλου προκάλεσε η προκλητική και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του Τάκη Πολίτη, προέδρου του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, απέναντι στον εκλεγμένο Δήμαρχο της πόλης, κ. Αχιλλέα Μπέο αλλά και η δυσεξήγητη και εξ ίσου απαράδεκτη ανοχή, που ερμηνεύεται και ως υιοθέτηση, από τον πρύτανη Μαμούρη. Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου προειδοποιεί ότι οι σχέσεις των δύο φορέων, υπό αυτό το καθεστώς τίθεται σε σκληρή δοκιμασία και απειλούνται με διακοπή, παρά το καλό κλίμα που υπήρχε μέχρι σήμερα.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση του Δήμου αναφέρονται τα εξής:

Αφού είδαμε και τον γνωστό Τάκη Πολίτη πρόεδρο του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ασφαλώς και δεν ήταν δυνατόν να εκπλαγούμε για την αποστροφή της ομιλίας του που αφορούσε το Δήμαρχο Βόλου και για τους λόγους που θεώρησε ότι δεν έπρεπε να τον καλέσει σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πάντως τον θαυμάσαμε και με την κεντημένη…ρόμπα, που δεν φορούσε βέβαια στα χρόνια της άγριας επαναστατικότητας όταν απειλούσε συναδέλφους του με βία για να ματαιώσει εκλογές στο Ίδρυμα ή απεργούσε παίρνοντας κανονικά το μισθό του.

Μας προκαλεί, ωστόσο, εντύπωση ότι η απαράδεκτη, θεσμικά, συμπεριφορά του Τάκη, έγινε παρουσία του νέου πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και το γεγονός ότι ο τελευταίος δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να αντιδράσει και να προστατέψει το κύρος του Ιδρύματος που εκπροσωπεί.

Υποθέτοντας λοιπόν ότι ο κ. Πρύτανης συμμερίζεται την άποψη του Τάκη σύμφωνα με την οποία «η δημοτική αρχή δεν συνάδει με ό,τι ήταν, είναι και θα είναι αυτή η πόλη» θεωρούμε πλέον ότι κάθε σχέση μεταξύ Δήμου Βόλου και Π.Θ για το υπόλοιπο αυτής της θητείας και για την επόμενη, τουλάχιστον, τετραετία μας, όχι απλώς δοκιμάζεται, αλλά κινδυνεύει με πλήρη διακοπή, παρά το γεγονός ότι σε όλο αυτό το διάστημα είχε οικοδομηθεί και διατηρηθεί ένα καλό κλίμα συνεργασίας, όπως άλλωστε όφειλαν να πράξουν και οι δύο πλευρές.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Πρύτανη (για τον Τάκη ούτε λόγος να γίνεται) ότι ανεξάρτητα από τις προσωπικές του προτιμήσεις το Πανεπιστήμιο δεν είναι ιδιοκτησία του, ότι το Πανεπιστήμιο λειτουργεί μέσα σε μια κοινωνία που έκανε τις επιλογές εκπροσώπησής της με τον πιο ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο, εκλέγοντας αυτή τη Δημοτική Αρχή, με επικεφαλής τον Αχιλλέα Μπέο και συνεπώς οφείλει να σέβεται και να τιμά τον θεσμό.

Προτιμήσεις και αποκλεισμούς μπορεί να κάνει σε κοσμικά στέκια απολαμβάνοντας το ποτό του χαριεντιζόμενος με τις παρέες που ο ίδιος επιλέγει, ενδεχομένως και με τους Τάκηδες, που ίσως και να φοβάται.

Κάθε άλλη ενέργεια και συμπεριφορά συνιστά, εκ μέρους του Π.Θ, βαρύ θεσμικό ατόπημα και αντιδημοκρατική πράξη, που αντίκειται όχι μόνο στους σκοπούς της λειτουργίας ενός ανώτατου εκπαιδευτικού Ιδρύματος, αλλά ακόμη και στην στοιχειώδη ευπρέπεια και την κοινή λογική.

Οι πολίτες εκφράζουν αβίαστα και ανεπηρέαστα την βούλησή τους και αυτήν οφείλουν να την σέβονται και να την τιμούν ακόμα και εκείνοι που θέλουν να ονομάζονται ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, πρώτοι αυτοί μάλιστα… ας το καταλάβουν ότι οι επιθέσεις αυτές, που όλες προέρχονται από ένα συγκεκριμένο χώρο και με συγκεκριμένα και σαφή κίνητρα, δεν θα μας αποτρέψουν από το να επιτελέσουμε το έργο μας. Και παραφράζοντας τη ρήση του λαού μας για τα ράσα και τον παπά, σημειώνουμε. Τους δασκάλους (ακαδημαϊκούς ή μη) δεν τους κάνουν οι…ρόμπες (ακόμα κι αν είναι μεταξωτές)