Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 13:38
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για «εθνική γραμμή» στο Κυπριακό μίλησαν Τσίπρας – Μητσοτάκης






«Νομίζω πως μπορούμε να βρούμε μια κοινή εθνική γραμμή για το Κυπριακό» είπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Δευτέρας, στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς με αφορμή την σύνοδο της Γενεύης.

Ο κύριος Μητσοτάκης έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου στις 10 το πρωί ακριβώς και αναχώρησε λίγο πριν από τις 11. Τον υποδέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, και αφού μπροστά στις κάμερες, αν και με έκδηλη αμηχανία, επιχείρησαν να κάνουν «ανάλαφρη κουβέντα» για τις ημέρες των εορτών που «τελειώνουν γρήγορα», πέρασαν στην συζήτηση για το Κυπριακό. «Πιστεύω ότι δεν θα είναι το τέλος της διαπραγμάτευσης» σήμερα αλλά η αρχή της, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ενώ ο κύριος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η συνάντηση αυτή γίνεται ενώ ξεκινούν στην Γενεύη οι συνομιλίες. «Παρά ταύτα», σημείωσε, «πιστεύω πως μπορούμε να καταλήξουμε σε εθνική γραμμή για το Κυπριακό» και πρόσθεσε πως οι δυσκολίες στον δρόμο για την συμφωνία παραμένουν.

Στην συνέχεια την πόρτα του πρωθυπουργικού γραφείου πέρασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Εμείς αγωνιούμε να βρούμε διέξοδο στο Κυπριακό, κάνουμε προσπάθειες», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, στην έναρξη της συνάντησής τους με την  Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά τόνισε πως «είναι θετικό ότι ξαναρχίζουν οι συνομιλίες μετά την αποτυχία με ευθύνη της Τουρκίας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «εξαρτώνται σχεδόν τα περισσότερα από τη στάση της άλλης πλευράς» και τόνισε πως ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και εμείς «θέλουμε τη λύση, αλλά αυτή πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και να διασφαλίζει μια βιώσιμη προοπτική». «Και με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», προσέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι συνομιλίες, αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό».

Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα και της Φώφης Γεννηματά

Οι προσπάθειες εξεύρεσης λύσης για το Κυπριακό, οι οποίες μεταφέρονται από σήμερα στη Γενεύη για την προετοιμασία της πολυμερούς διάσκεψης, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη εξελίσσονται χωρίς τις καλύτερες προϋποθέσεις επιτυχίας.

Η αμφιλεγόμενη έως αρνητική στάση της Τουρκίας να συνδράμει αποφασιστικά στην όλη διαδικασία, δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία για το Κυπριακό. Ενδεικτικό της στάσης αυτής που τηρεί η Άγκυρα είναι και το ότι η τουρκική πλευρά είναι πιθανόν πλέον να μην εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της χώρας, αλλά από τον πρωθυπουργό Γκιλντιρίμ, γεγονός που θέτει σε αμφιβολία και την συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Από τη δική μας μεριά έχουμε πει ότι η εκπροσώπηση της χώρας θα γίνει στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, αλλά η μη παρουσία Ερντογάν αφήνει ανοιχτά πάρα πολλά ενδεχόμενα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα εργάζεται συνεχώς για την καλύτερη δυνατή εξέλιξη, για μία βιώσιμη λύση. Πρόσθεσε ότι  «ο κ. Ερντογάν παίζει έναν κομβικότατο πολιτικό ρόλο και εμείς με δεδομένο αυτό που άφησε να εννοηθεί η τουρκική πλευρά, θα εξετάσουμε τη θέση μας».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη της Γενεύης «εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας», σημείωνε επίσης κυβερνητική πηγή, μιλώντας στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Με τις διαφορές σε κρίσιμα θέματα, όπως οι εγγυήσεις και η ασφάλεια να είναι ακόμη πολύ μεγάλες ανάμεσα στις δύο πλευρές, η Αθήνα παρακολουθεί με επιφύλαξη τις διεργασίες, αισιοδοξώντας μεν για πρόοδο των συνομιλιών, αλλά και κινούμενη προσεκτικά σε κάθε βήμα της.