Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 04:09
ΕλλάδαΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιατί προφυλάκισαν τον Παπαντωνίου -Ο φόβος φυγής και το σπίτι στην Ελβετία






Τρεις είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι λόγοι που ανακριτές και εισαγγελέας διέταξαν την προσωρινή κράτηση του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου.

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι:

  • Είναι ύποπτοι φυγής στο εξωτερικό, καθώς έχουν άδεια παραμονής στην Ελβετία και μισθωμένη κατοικία εκεί.
  • Είναι ύποπτοι τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, ακόμη κι αν ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν έχει πια κρατικό αξίωμα. Με δυο λόγια, πιθανολογείται ότι αν παραμείνουν ελεύθεροι θα συνεχίσουν το -κατά το κατηγορητήριο- ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
  • Δεν συναίνεσαν στην άρση του τραπεζικού απορρήτου ή όταν συναίνεσαν, στη συνέχεια την αμφισβήτησαν.

Να σημειωθεί ότι από στιγμή σε στιγμή ο κ. Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου αναμένεται να οδηγηθούν στον Κορυδαλλό.

Το χρονικό της απόφασης για την προφυλάκιση 

Η απόφαση της προφυλάκισης του ζεύγους Παπαντωνίου ελήφθη χθες τη νύχτα, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα.

Είχαν προηγηθεί οι πολύωρες απολογίες τόσο του πρώην υπουργού, προχθές, όσο και της συζύγου του, χθες.

Όπως αποδείχθηκε όμως, δεν έπεισαν ανακριτές και εισαγγελέα, που αποφάσισαν την προσωρινή κράτησή τους.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις για τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα που βρέθηκαν σε λογαριασμό τους και τα οποία φέρεται να έλαβε ο κ. Παπαντωνίου ως δώρο κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπουργού Εθνικής Άμυνας το 2003, και συγκεκριμένα για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών.

Και οι δύο κατηγορούνται για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, ως συνδικαιούχος στους περισσότερους από τους λογαριασμούς, φέρονται να διακίνησαν το ποσό των 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων, μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές για να χαθεί η οσμή των παράνομων πληρωμών.

Ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε ότι δεν έλαβε «δώρο» για να προχωρήσει η σύμβαση 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6/2/2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ -ως κύριου αναδόχου- και υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDERLAND  B.V. και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πρόκειται για σύμβαση που εκτιμάται ότι ζημίωσε το Δημόσιο κατά 400 εκατομμύρια ευρώ. Για τις Αρχές, υπήρξαν ενδείξεις ότι τα 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα συνδέονται με την υπογραφή της σύμβασης για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών τύπου S του Πολεμικού Ναυτικού.

Εισροές χρημάτων από λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας 

Η δικογραφία αναφέρεται σε εισροές χρηματικών ποσών από λογαριασμό της γαλλικής εταιρείας σε λογαριασμό που διατηρούσε στη Γενεύη ο αποβιώσας πλέον αντιπρόσωπός της, Χαράλαμπος Μπεκατώρος. Από εκεί τμηματικά μεταφέρονταν στην Κύπρο, από όπου γίνονταν τμηματικές αναλήψεις ποσών. Τα επίμαχα ποσά, κατά τους ανακριτές, εμφανίζονται κατατεθειμένα σε λογαριασμούς πολιτικού μηχανικού, φίλου του ζεύγους Παπαντωνίου. Ο μηχανικός, που είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση, απολογήθηκε πριν από λίγες ημέρες στους ανακριτές Διαφθοράς και αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 500.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Διανυκτέρευσαν στη ΓΑΔΑ, θα οδηγηθούν στον Κορυδαλλό

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το ζεύγος Παπαντωνίου εξήλθε από τα δικαστήρια φορώντας χειροπέδες, τις οποίες είχαν καλύψει με τα σακάκια τους. Μπήκαν σε μια κλούβα της ΕΛ.ΑΣ. και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι δύο ήταν σε κατάσταση σοκ. Διανυκτέρευσαν σε ξεχωριστά κελιά, σήμερα το πρωί έβγαλαν τις απαραίτητες φωτό και τους πήραν δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να οδηγηθούν στις φυλακές Κορυδαλλού.

Πηγή: iefimerida.gr