Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 22:53
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βόμβα στον Ντογιάκο: Περιμένουν άμεσα και νέο χτύπημα!

Στην Αντιτρομοκρατική κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει οι δράστες που τοποθέτησαν τη βόμβα έξω από το σπίτι του Ντογιάκου, βλέποντας τα σχέδιά τους να αποτυγχάνουν, να επαναλάβουν κάποια τρομοκρατική ενέργεια
Την ανησυχία τους για επίθεση τρομοκρατών εντός του Νοεμβρίου εκφράζουν αξιωματικοί της Αστυνομίας μετά το χθεσινό αποτυχημένο χτύπημα στο σπίτι του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, στον Βύρωνα.





Στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει σημάνει συναγερμός, καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι οι δράστες, βλέποντας τα σχέδιά τους να αποτυγχάνουν, θα επαναλάβουν κάποια τρομοκρατική ενέργεια. Η περίοδος που ακολουθεί χαρακτηρίζεται από τους αστυνομικούς «κρίσιμη», διότι η εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος είναι από τους «αγαπημένους» μήνες των τρομοκρατών.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου το ερχόμενο Σάββατο, έχει αναγκάσει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. να πάρει μέτρα σε δύο μέτωπα: για την αποτροπή τρομοκρατικής επίθεσης και για την αντιμετώπιση καταδρομικών ενεργειών από κουκουλοφόρους σε βάρος αστυνομικών στόχων. Η βόμβα, που ήταν τοποθετημένη στην μπαγκαζιέρα μοτοσικλέτας μικρού κυβισμού έξω από το σπίτι του Ντογιάκου, δεν εξερράγη, αλλά αυτό που ανησυχεί την Αντιτρομοκρατική είναι ότι ο κατασκευαστής της είναι έμπειρος και κυκλοφορεί ελεύθερος.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός, που ήταν τοποθετημένος σε κατσαρόλα, αποτελείτο από περίπου ένα κιλό πυρίτιδα από κροτίδες, ένα επιτραπέζιο ρολόι, καλώδια και πυροκροτητή. Δεν εξερράγη είτε επειδή η μοτοσικλέτα κουνήθηκε και έγειρε είτε λόγω κάποιου λάθους στη συνδεσμολογία. Η ποσότητα εκρηκτικής ύλης ήταν ενός κιλού και σε περίπτωση έκρηξης θα προκαλούσε εκτεταμένες ζημιές ή και θύματα. Οσον αφορά στις εκτιμήσεις για το ποιοι βρίσκονται πίσω από τη χθεσινή επίθεση, οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής αναφέρουν δύο βασικά σενάρια: «Το πρώτο είναι να έχουμε να κάνουμε με νέα γενιά τρομοκρατών, που θα αναλάβει την ευθύνη με κάποια καινούργια επωνυμία. Το δεύτερο είναι να πρόκειται για κάποια από τις γνώριμες στις Αρχές τρομοκρατικές οργανώσεις, οι οποίες είναι γνωστό ότι έχουν ασύλληπτα μέλη. Μία από αυτές είναι η “Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών”. Ωστόσο, η “ΟΛΑ” συνήθιζε να χτυπάει με ισχυρότερα εκρηκτικά και όχι με πυρίτιδα από κροτίδες, όπως έγινε χθες. Ετσι, πιθανότερη εκδοχή είναι η πρώτη».

Αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής εξετάζουν ενδελεχώς τους «φακέλους» υπόπτων, κυρίως αυτών που το τελευταίο διάστημα έχουν εξαφανιστεί. Πληροφορίες από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου φυλασσόταν στις μετακινήσεις του. Το ίδιο δεν συνέβαινε, όμως, στο σπίτι του, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν οι δράστες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, η μη φύλαξη της οικίας του οφείλεται στο ότι το τελευταίο διάστημα ο αντεισαγγελέας δεν χειριζόταν κάποια υπόθεση «υψηλού κινδύνου», που θα μπορούσε να τον στοχοποιήσει.

Από την έρευνα προέκυψε, επίσης, ότι δεν είχε δεχθεί το τελευταίο διάστημα απειλές. Δεδομένο θεωρείται από τους αστυνομικούς ότι πριν από το χτύπημα οι δράστες είχαν παρακολουθήσει καλά το σπίτι και γνώριζαν ότι η περιοχή έχει ελάχιστες κάμερες ασφαλείας.

Χρυσή Αυγή, παράνομες ελληνοποιήσεις και ομόλογα κάποιες από τις υποθέσεις του

Η βομβιστική επίθεση σε βάρος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου ήταν το τρίτο χτύπημα τα τελευταία χρόνια, μετά τη βόμβα στο σπίτι της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη αλλά και την έκρηξη μηχανισμού στο Εφετείο της Αθήνας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός υπήρξε εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης στα πρώτα του χρόνια στο σώμα, ενώ εξελέγη δύο φορές προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, μέχρι και την προαγωγή του στη θέση του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου. Στην καριέρα του έχει χειριστεί σειρά σημαντικών υποθέσεων, ενώ κατά το παρελθόν έχει δεχτεί τα βέλη πολιτικών και κομμάτων. Η σημαντικότερη από τις πιο πρόσφατες υποθέσεις που χειρίστηκε ο Ισίδωρος Ντογιάκος είναι η δικογραφία για τη Χρυσή Αυγή.

Το φθινόπωρο του 2013 ήταν εκείνος που μαζί με τις ειδικές ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου έκριναν τις προσωρινές κρατήσεις ή μη των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Μάλιστα, ήταν ο εισαγγελέας που με το πέρας της ανάκρισης, με πρότασή του στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, είχε ζητήσει την παραπομπή σε δίκη 70 προσώπων, μεταξύ των οποίων και των 18 κατηγορούμενων βουλευτών.

Η καριέρα του κ. Ντογιάκου μετράει τουλάχιστον 30 χρόνια, ενώ για πρώτη φορά ακούστηκε το όνομά του τη δεκαετία του ’90, όταν ανέλαβε να φέρει εις πέρας την έρευνα για τον τρόπο απόκτησης της βίλας του Ανδρέα Παπανδρέου στην Εκάλη. Στην πορεία του έχει χειριστεί υποθέσεις όπως τα ομόλογα των Ταμείων -μεταξύ των οποίων και των δημοσιογράφων-, την υπόθεση του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας με κεντρικό πρόσωπο τότε τον πρώην υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου, την υπόθεση των παράνομων ελληνοποιήσεων, η οποία τελικά αρχειοθετήθηκε με πολιτική πράξη, αλλά και τη δικογραφία με το αποκαλούμενο «σκάνδαλο των άγονων γραμμών», με βασικούς «πρωταγωνιστές» τον τότε υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Αρ. Παυλίδη και στενό συνεργάτη του.

Ο σημερινός αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει επίσης ερευνήσει τη δράση του κυκλώματος που λυμαινόταν τον χώρο των ακινήτων, καταλήγοντας σε διώξεις σε βάρος 20 ατόμων.

Μέτρα υπό τον φόβο καταδρομικής επίθεσης

Την ίδια ώρα, η Αστυνομία λαμβάνει μέτρα υπό τον φόβο καταδρομικής επίθεσης σε αστυνομικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», δόθηκε χθες εντολή να μεταφερθούν σε εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στην Αμυγδαλέζα κατασχεθέντα αυτοκίνητα από συνολικά 20 αστυνομικά τμήματα της Αττικής.

Αυτό γίνεται γιατί υπάρχουν εκτιμήσεις ότι κάποιο από τα τμήματα θα δεχθεί επίθεση με μολότοφ, με τους αρμόδιους αξιωματικούς να προσπαθούν να περιορίσουν τις «απώλειες».

ΠΗΓΗ: ethnos.gr