Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 13:01
Τοπικά

Βόλος: Σκύλος φύλακας – άγγελος και οδηγός για συμπολίτη με προβλήματα όρασης






Ο Έκτορας, ένας σκύλος ράτσας λαμπραντόρ, ηλικίας 4 ετών, είναι ο πρώτος  σκύλος οδηγός, στην πόλη του Βόλου. Μαζί με τον χειριστή του, Γιώργο Τότα, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης, αποτελούν πια, μια ομάδα που κάνουν τα πάντα μαζί.

Ο Έκτορας παραδόθηκε χθες το απόγευμα, στον Γιώργο Τότα από την πρόεδρο και τον εκπαιδευτή του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που έγινε στο Δημαρχείο του Βόλου.

Όπως δήλωσε ο κ. Τότας, με τον Έκτορα δίπλα του, αισθάνεται σαν να έχει μόνιμα έναν άνθρωπο, ενώ το μόνο που δεν μπορεί να κάνει, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μιλήσει.

«Με τον Έκτορα κάνουμε τις ίδιες διαδρομές στον μισό χρόνο από ότι παλιά. Ξεπερνάμε τα εμπόδια πολύ γρήγορα και εύκολα και δεν κινδυνεύω από κάποιο κλαδί δέντρου, από κάποια ταμπέλα ή από κάποιο μηχανάκι που είναι παρκαρισμένο  πάνω στο πεζοδρόμιο», δήλωσε ο χειριστής του σκύλου οδηγού.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιάννης Κονδράρος εκπαιδευτής του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος, δήλωσε ότι έγινε εκπαίδευση του χειριστή και του οδηγού σκύλου, για να μπορέσουν να γίνουν μια ομάδα και να μπορούν να προχωρούν με ασφάλεια και ανεξαρτησία στην πόλη του Βόλου.

Στο Κέντρο οι εκπαιδευτές βρίσκουν σκυλιά από διάφορες γέννες, που εκτιμούν ότι μπορούν να γίνουν σκύλοι οδηγοί, περνούν διάφορα τεστ καθημερινά και μηνιαία. Στη συνέχεια τα σκυλιά μένουν για ένα χρόνο με ανάδοχη οικογένεια, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτών, για κοινωνικοποίηση και βασική υπακοή, ενώ σε ηλικία 14 μηνών τα αναλαμβάνουν εκπαιδευτές του κέντρου, για να ξεκινήσουν την εκπαίδευση οδήγησης, που διαρκεί περίπου ένα χρόνο.

Στη συνέχεια και αφού τα σκυλιά εκπαιδευτούν εξετάζονται οι αιτήσεις των ανθρώπων με προβλήματα όρασης και υποψηφίων χειριστών, εξετάζονται και οι ίδιοι αν μπορούν να πάρουν σκύλο οδηγό και ποιος σκύλος τους ταιριάζει.