Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 13:11
Τοπικά

Βόλος: Ο δήμος περιμένει τελική έγκριση για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας






Ξεκίνησαν από το πρωί, από συνεργεία του στρατού, οι εργασίες καθαρισμού του χώρου των εγκαταστάσεων ΜΟΖΑ, στο 4ο χιλιόμετρο της οδού Βόλου – Λάρισας, όπου πρόκειται να λειτουργήσει καταυλισμός προσφύγων, δυναμικότητας 400 ατόμων, χωρίς, ωστόσο να έχει δοθεί ακόμη εγγράφως η τελική έγκριση και αποδοχή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Όπως ανέφερε στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου ο δήμαρχος Θ. Θεοδώρου, η δημοτική αρχή έλαβε επιστολή στις 24 Μαρτίου από τον υπουργό κ. Βίτσα που γνωστοποιούσε την πρόθεση του Υπουργείου για δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων στις παιδικές κατασκηνώσεις στην Πορταριά που ανήκουν στην Πρόνοια  και ζητούσε την σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής Αρχής για να κινηθούν οι διαδικασίες. Η δημοτική αρχή αντέδρασε καθώς ο χώρος κρίθηκε ακατάλληλος για πολλούς λόγους. Πρώτον τίθενται θέματα εθνικής ασφάλειας, επειδή σε κοντινή απόσταση λειτουργούν ραντάρ του στρατού, δεύτερον για υγειονομικούς λόγους διότι κοντά βρίσκεται η πηγή Μάνα από την οποία υδρεύεται ο Βόλος και τρίτον δεν υπήρχε σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Το Σάββατο η δημοτική αρχή επικοινώνησε με τον Διοικτή της 32ης ΤΑΞ Π. Κάρλε ο οποίοςτους ενημέρωσε ότι  «είχε έρθει εγκύκλιος για να προβεί σε νέα αυτοψία στις εγκαταστάσεις Μόζας Α.Ε. και σήμερα το πρωί συνεργεία του Στρατού ξεκίνησαν να καθαρίζουν το χώρο». Ωστόσο ο κ. Θεοδώρου τόνισε  ότι επίσημα η δημοτική αρχή δεν έχει λάβει έγγραφο που να αναφέρει ότι ο χώρος έχει επιλεγεί οριστικά.

Το έγγραφο του δήμου Βόλου
Μετά από ένα δεκαήμερο υπολογίζει η δημοτική αρχή Βόλου ότι θα είναι έτοιμες για τη φιλοξενία προσφύγων οι εγκαταστάσεις τις πρώην εταιρείας «Μόζας», στο 4ο χιλιόμετρο της οδού Βόλου – Λαρίσης.
Το υπουργείο έχει ανακοινώσει την έλευση τουλάχιστον 400 προσφύγων μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, ωστόσο η δημοτική αρχή με σημερινό της έγγραφο, επισημαίνει τους λόγους για τους οποίους δεν είναι δυνατή η προετοιμασία του χώρου εντός της εβδομάδας. Μεταξύ άλλων, ζητά προηγουμένως να κατατεθεί στο Δήμο Βόλου το ποσό που απαιτείται για την ολοκλήρωση των εργασιών στο χώρο.
Σύμφωνα με το σημερινό έγγραφο, για να ξεκινήσουν οι εργασίες επισκευής στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Μόζας Α.Ε., πρέπει προηγουμένως να γίνει αποδοχή της χορηγίας – δωρεάς της εταιρείας προς τον Δήμο από την Οικονομική Επιτροπή και γι’ αυτό είναι αναγκαίο να υπάρξει προηγουμένως έγγραφη απάντηση του υπουργείου ότι αποδέχεται την καταλληλότητα του χώρου.
Η δημοτική αρχή Βόλου επισημαίνει ότι θα χρειαστούν αρκετές παρεμβάσεις ώστε ο συγκεκριμένος χώρος να μετατραπεί σε χώρο κατάλληλο για διαμονή προσφύγων – μεταναστών, και εκτιμά ότι απαιτούνται τουλάχιστον επτά εργάσιμες ημέρες. Οι παρεμβάσεις αυτές θα υλοποιηθούν με μέριμνα των Ενόπλων Δυνάμεων, ωστόσο για να ολοκληρωθούν οι εργασίες, η δημοτική αρχή ζητά από το υπουργείο να αναλάβει το επιπλέον κόστος. Μάλιστα, ζητά το ποσό που απαιτείται να καταβληθεί άμεσα στο Δήμο.
Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο να γίνει σύνδεση των εγκαταστάσεων του χώρου με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας με την μέριμνα του Δήμου Βόλου, κάτι το οποίο, όπως αναφέρεται, απαιτεί επίσης χρόνο αλλά και προϋποθέτει την αποδοχή της χορηγίας – δωρεάς.

Κλείνει το ΣΕΑ Αερινού

ΑΕΡΙΝΟ2

Στο μεταξύ, έφυγαν χθες και οι τελευταίοι 41 πρόσφυγες από το ΣΕΑ Αερινού, το οποίο καταργείται. Το Σάββατο το πρωί, επιπλέον 18 άτομα από το σύνολο των 59 (56 Αφγανοί και 3 Ιρανοί, εκ των οποίων τα 21 ανήλικα παιδιά) κατέθεσαν αίτημα να φύγουν από το κέντρο προσωρινής φιλοξενίας. Με λεωφορείο μεταφέρθηκαν στο σταθμό των τρένων στο Βελεστίνο. Οι 18 επέλεξαν αντί να μεταφερθούν στο στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου στη Λάρισα για να είναι πιο κοντά στα σύνορα, να πάρουν το τρένο για Αθήνα.

Στο κέντρο παρέμειναν 41 άτομα, τα οποία την Κυριακή το μεσημέρι έφυγαν επίσης. Με λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μαγνησίας και μετά από αίτημά τους, μεταφέρθηκαν στο camping Κατερίνης.

Η αποχώρηση και των τελευταίων προσφύγων συνοδεύτηκε από την κατάργηση του ΣΕΑ Αερινού ως κέντρο φιλοξενίας προσφύγων. Από το μεσημέρι και μετά ο στρατός άρχισε να ξεστήνει σκηνές, ενώ εθελοντές της Λέσχης Ειδικής Δυνάμεων, άρχισαν να απομακρύνουν τις τέντες, τις καρέκλες και τον υπόλοιπο εξοπλισμό που είχαν διαθέσει. Σήμερα, η Αυτοκινητόδρομος αναμένεται να απομακρύνει τις χημικές τουαλέτες και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου τους κάδους απορριμμάτων.

«Ως Δήμος κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για τη φιλοξενία των προσφύγων», ανέφερε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας.