Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 01:15
Τοπικά

Βόλος: Διχασμένος ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ για την καύση σκουπιδιών






Δύο γραμμές φαίνεται ότι κυριαρχούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση του κυβερνώντος κόμματος στο θέμα της καύσης RDF-SRF από την ΑΓΕΤ στον Βόλο, σύμφωνα με τα όσα διαμείφθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι οι απόψεις δείχνουν να είναι μοιρασμένες, φέρεται να υπερισχύει η άποψη περί ρεαλιστικής αντιμετώπισης του θέματος, μακριά από φωνές περί συλλήβδην καταδίκης της χρήσης εναλλακτικών καυσίμων, όπως το RDF και το SRF, αλλά και προτάσεις όπως του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου κ. Μάνθου Δραμητινού περί απομάκρυνσης του εργοστασίου από την πόλη.

Τα πρώτα δείγματα γραφής για τον διχασμό της τοπικής οργάνωσης πάντως δόθηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της Νομαρχιακής Οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συνεδρίαση ήταν αφενός μαραθώνια και αφετέρου επηρεασμένη από το γενικότερο κλίμα που είχε διαμορφωθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αφενός οι βολές που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα από πλευράς των συλλογικοτήτων, και αφετέρου οι ενστάσεις, αναφορικά με την «πρωτοβουλία» των έξι δημοτικών συμβούλων στον Δ. Βόλου να προτείνουν τοπικό δημοψήφισμα για το θέμα της καύσης του RDF-SRF χωρίς προηγουμένως να έχει ερωτηθεί το κόμμα, η επιχειρηματολογία που αναπτύχθηκε στη συνεδρίαση ήταν σε δύο εντελώς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Tο πλαίσιο της συζήτησης

Ως προς την ουσία αναδείχτηκαν κυρίως δύο θέματα ως πεδία προς συζήτηση: Η ανάγκη εμπεριστατωμένης ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την καύση RDF-SRF, ώστε οι όποιες αποφάσεις ληφθούν να μην είναι υπό το κράτος πίεσης και κινδυνολογίας, και η ανάγκη εκτός από τους εξονυχιστικούς ελέγχους που είναι επιβεβλημένοι να γίνονται, να υποχρεωθεί η ΑΓΕΤ να προχωρήσει στις επενδύσεις εκείνες που θα της επιτρέπουν τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στην πόλη.

Έτσι, ορισμένοι φέρεται να υποστήριξαν ανοιχτά τη «συμπόρευση» με την Επιτροπή Πολιτών και τα όσα υποστηρίζει, προτείνοντας την υιοθέτηση σκληρής στάσης απέναντι στον κ. Φάμελλο και τα όσα επαγγέλλεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Οι θιασώτες αυτής της άποψης, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν απόλυτοι ότι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να ταυτιστεί με τα αιτήματα των συλλογικοτήτων, ακόμη και αν είναι ακραία, διότι σε διαφορετική περίπτωση όπως επισημάνθηκε, θα υπάρξει αιμορραγία σε ψήφους.

Την εσωτερική αντίφαση της άποψης αυτής, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, έσπευσαν να υπογραμμίσουν αρκετά στελέχη, αντιτείνοντας πως «στον βωμό της ψηφοθηρίας δεν είναι δυνατόν το κόμμα να άγεται και να φέρεται ανάλογα με τα κελεύσματα των συλλογικοτήτων», και ότι «θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά όλα τα δεδομένα», για αυτό και ζητήθηκε στην ανακοίνωση που θα εκδοθεί, να υπάρχει σαφήνεια ως προς τη θέση του κόμματος στο συγκεκριμένο θέμα, ώστε να μη δημιουργούνται παρερμηνείες.

Εντός αυτού του πλαισίου, στη συζήτηση που έγινε επισημάνθηκαν οι ευθύνες της περιφερειακής αρχής στο θέμα των ελέγχων και της μη συγκρότησης της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέγχου, σύμφωνα με τα όσα είχαν συμφωνηθεί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Επίσης, όπως τονίστηκε, θα πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ειδικής ημερίδας ώστε να αναλυθούν από επιστήμονες, πλέον τεκμηριωμένα, όλα τα δεδομένα που ισχύουν για την καύση RDF-SRF.

Ακόμη υπογραμμίστηκε ότι θα πρέπει να ζητηθεί από το υπουργείο, μέχρι να υπάρξει ο κατάλληλος εξοπλισμός μέσα στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ για να καίει RDF-SRF χωρίς προβλήματα, να ληφθούν μέτρα.

Στη συνεδρίαση, παρόντες ήταν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Μεϊκόπουλος και Μάκης Μπαλλής, ενώ απουσίαζε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται επίσημη ανακοίνωση της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα όσα συζητήθηκαν για την ΑΓΕΤ στην προχθεσινή συνεδρίαση.