Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024 08:28
Τοπικά

Βόλος: Ήρθε ο Χαρίτσης και «έβρεξε» εκατομμύρια σε… επενδύσεις, αλλά από του χρόνου!






Εκατομμύρια ευρώ «έβρεξε» χθες στο Βόλο, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, αλλά βέβαια αυτά θα ΘΑ έλθουν από τον επόμενο χρόνο, μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που υπολόγισε ότι μπορεί να φτάσει το 1 δισεκατομμύριο ευρω!

Συγκεκριμένα την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 250 εκ. ευρώ για το 2017 ανακοίνωσε χθες από το Βόλο ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης ενώ τόνισε ότι στόχο για το τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2021 είναι να έχει ενεργοποιηθεί το 50% των προγραμμάτων, μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016. Αναφορικά με τη Μαγνησία, επισήμανε ότι θα πρέπει να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες για το μέλλον, ενώ το όποιο έργο επιλεγεί για χρηματοδότηση θα πρέπει να είναι ώριμο και στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού, φέρνοντας ως παράδειγμα το εμπορευματικό κέντρο Θεσσαλίας. Αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις υπουργών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να έφεραν σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση και τόνισε ότι είναι βασικό όλοι να εργαστούν σκληρά γιατί τα πράγματα είναι δύσκολα και η κυβέρνηση έχει λάβει επώδυνα μέτρα.

Ο κ. Χαρίτσης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας στο ξενοδοχείο Valis  στην Αγριά το απόγευμα του Σαββάου  ενώ χθες το μεσημέρι έδωσε συνέντευξη στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, παρουσία και των τριών βουλευτών του κόμματος στη Μαγνησία.

Αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, αναλύοντας το νέο αναπτυξιακό νόμο που  θα έλθει για ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα Βουλή κι έρχεται, όπως είπε να αντιμετωπίσει παθογένειες του παρελθόντος. Επίσης αναφέρθηκε στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ αλλά και στα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέα προγραμματικής περιόδου.

Επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση ενίσχυσε στο μέτρο του δυνατού το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και από τα 700 εκ. που δόθηκαν το 2015, το 2016 θα δοθούν 750 εκ. ευρώ ενώ το 2017το ποσό αυτό θα αγγίξει και ίσως ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Κι αυτό για να υλοποιηθούν έργα τα οποία δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα όμως με την αύξηση πόρων θα υπάρξει και ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.

Μεταξύ των έργων που υλοποιούνται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων είναι και η ανακατασκευή του ορεινού οδικού άξονα του Πηλίου στην περιοχή Ξουριχτίου, ύψους 970.000 ευρώ ενώ πρόσφατα εντάχθηκε και η τελευταία εργολαβία για την ολοκλήρωση της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας. Όπως δήλωσε «από την πρώτη στιγμή στόχος μας ήταν η ενίσχυση του προγράμματος και η ενίσχυση και των 13 Περιφερειών της χώρας. Μπορούμε να υλοποιήσουμε έργα σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά πρέπει να αλλάξει η λογική αξιοποίησης των πόρων».

Επίσης αναφέρθηκε και στο σχέδιο Γιούνκερ το οποίο χρηματοδοτεί επενδύσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους κι ήδη έχει ενταχθεί ένα έργο από το Νομό Μαγνησίας. «Αυτό που θέλουμε είναι να ενημερώσουμε τους παραγωγικούς φορείς της Μαγνησίας για το σχέδιο αυτό και να δούμε τις προοπτικές. Υπάρχουν εργαλεία, το θέμα είναι να αξιοποιηθούν» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στη Μαγνησία, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε ότι στο νέο ΕΣΠΑ, η διαχείριση του 35% των πόρων γίνεται από τις Περιφέρειες και η συνεργασία με αυτές είναι σημαντική. Τόνισε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας πέτυχε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί έγκαιρα το έργο της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας, αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του συστήματος ασφαλείας ISPS στο λιμάνι του Βόλου, αλλά και στο αίτημα για δημιουργία εμπορευματικού κέντρου, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να εξεταστούν οι διαδικασίες ωρίμανσης πριν ενταχθεί. «Επίσης γίνονται παρεμβάσεις και στο κομμάτι της Υγείας, ενώ η Μαγνησία έχει και την ιδιαιτερότητα των νήσων που μας απασχολεί. Στο νέο ΕΣΠΑ βασική προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας, όπου θα διατεθούν 200 εκ. για όλη τη χώρα». Όσον αφορά στο Νοσοκομείο Βόλου το οποίο απορρόφησε σχεδόν στο 100% τους πόρους για τα έργα του παλιού ΕΣΠΑ, θα ενταχθεί και στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ αυτή την περίοδο γίνεται η εξειδίκευση των προτάσεων από το Υπουργείο Υγείας.