Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 17:33
Τοπικά

Βόλος: Άσκηση ετοιμότητας της Πυροσβεστική σε βιομηχανία ποτοποιίας






Η Πυροσβεστική Υπηρεσία ΒΙ.ΠΕ Βόλου ενημερώνει ότι την Παρασκευή 22 Απριλίου στις 12 θα πραγματοποιηθεί άσκηση αντιμετώπισης πυρκαγιάς στη Βιομηχανία ποτοποιία – αποσταγματοποιία ‘’ ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ –ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ Α.Β.Ε. ‘’ στην A’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου. Σκοπός της άσκησης είναι η εξακρίβωση των δυσχερειών επέμβασης σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς σε εργοστάσιο υψηλής επικινδυνότητας. Στην άσκηση θα συμμετέχουν δυνάμεις της Π.Υ.ΒΙ.ΠΕ. Βόλου ,της Π.Υ Βόλου και η ομάδα πυροπροστασίας της επιχείρησης. Συνολικά θ συμμετάσχουν πέντε πυροσβεστικά οχήματα με 16 άνδρες.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης στις 12 το μεσημέρι θα ειδοποιηθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου μέσω 199, για πυρκαγιά στη βιομηχανία παρασκευής ποτών ‘’ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ –ΚΟΥΤΣΙΚΟΣ Α.Β.Ε.‘’, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από φορτηγό ,κατά την εκφόρτωση πρώτων υλών, λόγω υπερθέρμανσης κινητήρα ,που βρισκόταν στην ράμπα εκφόρτωσης. Η φωτιά επεκτάθηκε σε όλο το φορτηγό και μεταπήδησε στην πρόσοψη του κτιρίου πρώτων υλών. Η επαφή της φωτιάς με τα πάνελ έχει ως αποτέλεσμα την επέκτασή της καθώς και να στάζουν από την οροφή φλεγόμενα υπολείμματα μετάλλου. Η φωτιά επεκτάθηκε εντός του εργοστασίου σε κιβώτια με πρώτες ύλες(είδη συσκευασίας, μπουκάλια).
Η πυρκαγιά εντός του εργοστασίου εγκυμονεί τον κίνδυνο επέκτασης της στους υπόλοιπους χώρους της επιχείρησης και ιδιαίτερα σε ανοξείδωτες δεξαμενές αλκοόλης που βρίσκονται στο χώρο ‘’μπλεντ’’.
Η Π.Υ Βόλου ενημερώνει τηλεφωνικά το κέντρο της Π.Υ ΒΙ.ΠΕ Βόλου .Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ΒΙ.ΠΕ Βόλου αναχωρεί αμέσως, για τον τόπο του συμβάντος, πυροσβεστική δύναμη τεσσάρων οχημάτων με 15 άνδρες. Στο συμβάν μεταβαίνει ο Διοικητής του Σταθμού. Ειδοποιείται η Π.Υ Βόλου όπου αναχωρεί ένα όχημα με τρεις άνδρες. Με την άφιξη των Πυροσβεστικών Δυνάμεων, από την Βόρεια είσοδο, στο χώρο της επιχείρησης, τα οχήματα της Π.Υ. ΒΙ.ΠΕ. Βόλου σταθμεύουν εξωτερικά του κτιρίου. Το Π.Σ 1529 όχημα κάνει εγκατάσταση χαμηλής με νερό και προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά στο φορτηγό κάνοντας παράλληλα εγκατάσταση προς το εσωτερικό του κτιρίου. Το Π.Σ 1541 όχημα δίνει νερό στο 1529 και παράλληλα με εγκατάσταση χαμηλής προσπαθεί να σβήσει την φωτιά εσωτερικά του κτιρίου. Η ομάδα Πυρασφάλειας του εργοστασίου κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης (εκκένωση κτιρίου, εγκατάσταση και ρίψη νερού από τις Πυροσβεστικές φωλιές του μόνιμου υδροδοτικού-χρήση πυροσβεστήρων, κλείσιμο μηχανημάτων )
Το όχημα της Π.Υ. Βόλου φτάνει στην επιχείρηση από την Βόρεια είσοδο του εργοστασίου και κάνει εγκατάσταση χαμηλής στο χώρο ‘’μπλεντ’’ προληπτικά για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά εφόσον φτάσει στο χώρο.
Το Π.Σ 2888 Βραχιονοφόρο όχημα της Π.Υ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου φτάνει στο συμβάν και κάνει ανάπτυξη των βραχίονων και προσβολή της φωτιάς με νερό από ψηλά στη στέγη περιορίζοντας έτσι την επέκτασή της
Κατά την διαδικασία της εκκένωσης ένας υπάλληλος της επιχείρησης έχει χτυπήσει σοβαρά στο πόδι του και έχει εγκλωβιστεί στο χώρο πρώτων υλών ενώ εργαζόταν στο χώρο την στιγμή του συμβάντος. Δίνεται εντολή να σχηματισθεί ομάδα διάσωσης δύο ατόμων με πλήρη προστατευτικό εξοπλισμό και να μεταβούν εντός του κτιρίου για να γίνει η αναζήτηση του ατόμου.
Πράγματι εντοπίζεται στο κτίριο όπου με την βοήθεια των διασωστών βγαίνει με φορείο έξω από το κτίριο, όπου και παραλαμβάνεται από προσωπικό του Ε.Κ.Α.Β..
Η πυρκαγιά με τον συνδυασμό όλων των παραπάνω ενεργειών σβήνει . Ακολουθεί το έργο της αποκάθαρσης και του αερισμού του χώρου. Σταδιακά αποδεσμεύονται οχήματα και προσωπικό. Ακολουθεί συγκέντρωση των εμπλεκομένων στον χώρο του εργοστασίου όπου θα γίνει παρουσίαση από τον υπεύθυνο της Επιχείρησης.