Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 17:05
Τοπικά

Βόλος:Οδοιπορώντας στην Πρίγκηπο…με την Αννα Αϊβαζόγλου






Η συγκίνηση περίσσεψε χθες το βράδυ από το Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας Βόλου, όπου πραγματοποιήθηκε από την Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας «Ιωνες» με χορηγό επικοινωνίας το Επιμελητήριο Μαγνησίας, η εκδήλωση με θέμα «Οδοιπορώντας στην Πρίγκηπο…με την Αννα Αϊβαζόγλου» στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Μνήμη Βυζαντίου.

Με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων από τον θάνατο της «ψυχής» των «Ιώνων» Αννας Αϊβαζόγλου, η Πρόεδρος της Εστίας κ. Αννα Πετσιάβα-Παπανικολάου στον εναρκτήριο λόγο της μίλησε με βαθιά συγκίνηση για την πολύχρονη σταθερή φιλία που ανέπτυξε η Αννα Αϊβαζόγλου με τον Σύλλογο Πριγκηπιανών Αττικής «Αγιος Γεώργιος ο Κουδουνάς», ενώ θερμό ήταν το χειροκρότημα των παρευρισκομένων όταν η κ. Πετσιάβα, με φανερή συγκίνηση στον λόγο της είπε ότι «η Αννα θα είναι για πάντα στις καρδιές μας»

IMG_20170527_201909

Βιωματικές αναμνήσεις από την Πρίγκηπο που ταξίδεψαν νοερά το κοινό διηγήθηκαν η κ. Βασιλική Ξυδά, Πρόεδρος του Συλλόγου Πριγκηπιανών, η κ. Ζωρζέτα Αναγνωστοπούλου, αντιπρόεδρος και η κ. Κυριακή Χατζηγιαννάκου, επίτιμο μέλος, γυναίκες που αποτελούν την τελευταία εν ζωή γενιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πρίγκηπο. 

P1010930

«Βαριά η παρακαταθήκη που μας άφησε η Αννα»

Για την προσωπική του φίλη του Αννα Αϊβαζόγλου, αλλά και για τις ιδιαίτερα εξαιρετικέςσχέσεις που είχε αναπτύξει το ΕπιμελητήριοΜαγνησίας με το Επιμελητήριο Σμύρνης στο πρόσφατο παρελθόν και που διακόπηκαν για ευνόητους λόγους μίλησε κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης, τονίζοντας ταυτόχρονα την παρουσία στο Δ.Σ. του φορέα του μέλους του Δ.Σ. των «Ιώνων» κ. Θέκλας Καμμένου. 

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπασδάνης, ανέφερε: «Να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη, να μην ξεχνούμε τις αλησμόνητες πατρίδες μας», έλεγε σε κάθε ευκαιρία η αείμνηστη πρόεδρος των Ιώνων Αννα Αϊβαζόγλου, χάριν της οποίας συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στο θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Νέας Ιωνίας, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού «Μνήμη Βυζαντίου».

P1010937-1

«Οδοιπορώντας στην Πρίγκηπο… με την Άννα Αϊβαζόγλου» τιτλοφορείται η εκδήλωση και οι αξιότιμες ομιλήτριες, από την τελευταία εν ζωή γενιά που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πρίγκηπο θα μας ταξιδέψουν σε λίγο με τον λόγο τους, στην Κωνσταντινούπολη. 

Όπως μας ταξίδευε για χρόνια και η αείμνηστη Πρόεδρος των Ιώνων έχοντας στόχο ζωής την αγάπη της για τον μικρασιατικό Ελληνισμό και την μακραίωνη ιστορία του. 

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας θέλοντας να διατηρήσει τόσο σε επιχειρηματικό, όσο και σε πολιτιστικό επίπεδο διαύλους επικοινωνίας με τις αλησμόνητες πατρίδες, όφειλε να είναι αρωγός σε αυτή την ξεχωριστή βραδιά. 

Το οφείλουμε στους προγόνους μας, στον ελληνισμό της Μικράς Ασίας, στους Πόντιους, στους Μικρασιάτες, στους Πριγκηπιανούς, το οφείλουμε στην Αννα. 

Το οφείλουμε όμως και στις νέες γενιές που μπορεί να μην βίωσαν την μικρασιατική καταστροφή, μπορεί να μην ένιωσαν τον ξεριζωμό, βιώνουν όμως σ’ αυτή την κρίσιμη για την πατρίδα μας χρονική περίοδο, στα «πέτρινα» χρόνια της κρίσης, ένα παράλληλο πόνο. 

Αυτόν, για την πατρίδα που πληγώνεται, πεθαίνει και ξανά προσπαθεί να αναστηθεί μέσα από τις στάχτες της. 

Φορείς, όπως το Επιμελητήριο Μαγνησίας σαφώς και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και δράσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση. Εξάλλου, αποτελεί για μας δέσμευση η εξωστρέφεια σε επιχειρηματικό και όχι μόνο πεδίο σε αυτές τις κρίσιμες για την πατρίδα μας ώρες. 

Οφείλει όμως παράλληλα, να κρατά άσβεστες τις μνήμες που αποτελούν διδαχή για το παρόν και το μέλλον των νέων γενεών. 

Η Αννα Αϊβαζόγλου το έκανε βίωμα με τον βίο της, η κ. Αννα Πετσιάβα-Παπανικολάου που παρέλαβε την σκυτάλη, αποδεικνύεται καθημερινά άξια συνεχιστής της, ας ακολουθήσουμε λοιπόν το παράδειγμά τους κι εμείς οι υπόλοιποι.

Το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την Δ/νση Πολιτισμού ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου ανέλαβε η παιδική χορωδία των Ιώνων, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης διανεμήθηκε στο κοινό το κείμενο της Αννας Αϊβαζόγλου «Παράθυρο στην Πρίγκηπο» που επιμελήθηκε την έκδοσή του ο σύζυγός της κ. Αλέξανδρος Δημητρόπουλος. 

ΠΗΓΗ ΕΡΤ