Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024 14:07
Κόσμος

Βρετανία: Ζευγάρι κρατούσε έναν άνδρα για σκλάβο επί… 24 χρόνια!






Οι δύο Βρετανοί είχαν πάρει τον 13χρονο Ofonime Sunday Inuk από τη Νιγηρία, πίσω στα 1989, και τον είχαν φέρει την Αγγλία για να τον φιλοξενήσουν στο σπίτι τους και να τον φροντίσουν παρέχοντάς του στέγη και εκπαίδευση.

Αντί αυτών όμως, στην ουσία τον μετέτρεψαν σε πραγματικό σκλάβο, αφού τον υποχρέωσαν να εργάζεται για αυτούς χωρίς καμία αμοιβή. Οι συνθήκες της ζωής του Νιγηριανού ήταν πραγματικά πέρα από κάθε φαντασία, αφού ο μέσος όρος εργασίας ήταν γύρω στις 17 ώρες την ημέρα, ενώ εξυπηρετούσε τις ανάγκες του ζευγαριού στα πολλά εξοχικά που είχαν σε διάφορα σημεία της Βρετανίας.

Εκτός από τις καθημερινές εργασίες (καθαριότητα, φύλαξη των παιδιών, μαγείρεμα), οι δύο Άγγλοι έλεγχαν κάθε έκφανση της ζωής του, από το τι θα φορούσε ενώ δεν του επέτρεπαν να απομακρύνεται από το σπίτι, ούτε να μπαίνει στα δωμάτια του σπιτιού εκτός και μόνο αν ήταν να τα καθαρίσει. Όσο για τον ύπνο του, τον είχαν αναγκάσει να κοιμάται πάνω σε ένα κομμάτι αφρολέξ σε έναν διάδρομο του σπιτιού.

Η επίδραση του ζεύγους επάνω του ήταν τόσο δραστική, που ακόμα και όταν έφευγαν μακριά για εβδομάδες, ο Νιγηριανός δεν είχε την δύναμη ούτε την επιθυμία να φύγει μακριά και να απελευθερωθεί από όλη αυτή την κατάσταση. Τον Δεκέμβριο του 2013 μάλιστα, όταν πήγαν στη Νιγηρία, τον άφησαν πίσω και τον παρακολουθούσαν μέσω κάμερας από την Αφρική, ώστε να ελέγχουν κάθε του κίνηση.

Η υπόθεση έγινε γνωστή εκείνη την περίοδο και την αμέσως επόμενη ημέρα, αστυνομικοί έσπευσαν να τον βοηθήσουν και να τον οδηγήσουν στην ελευθερία και την ψυχολογική απεξάρτηση. Το ζευγάρι συνελήφθη το 2014 και χθες βγήκε η απόφαση για την καταδίκη τους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες πραγματικά σοκαρίστηκαν όταν είχαν δει τον Νιγηριανό. Έχοντας φύγει μικρό παιδί από την χώρα του είχε υποστεί τέτοιον ψυχολογικό πόλεμο, που ακόμα και κάτω από την βοήθεια των ειδικών του ήταν αδύνατον να ξεπεράσει την επίδραση που είχαν επάνω του οι δύο Βρετανοί. Σήμερα το θύμα ζει μια καινούργια ζωή στην Αγγλία, έχει δουλειά, και ένα σπίτι με δικό του κρεβάτι και την ευχέρεια να κινηθεί με ελευθερία. Αν και ποτέ δεν θα ξεπεράσει όλα όσα του συνέβησαν τα 24 αυτά χρονια, δείχνει αποφασισμένος να συνεχίσει τη ζωή του με τον δικό του τρόπο.

Όσο για το ζευγάρι των δύο Άγγλων, η απόφαση θα βγει αύριο από τα δικαστήρια. Και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την κοινή γνώμη της χώρας.