Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024 17:59
Τοπικά

Βρέχει αστέρια απόψε στον ουρανό της Μαγνησίας






Η λάμψη των πεφτάστερων θα φωτίσει απόψε τον ουρανό, συνθέτοντας το εντυπωσιακό φαινόμενο που θα έχουν την δυνατότητα να παρατηρήσουν όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αστροβραδιά που διοργανώνει το Παρατηρησιακό Τμήμα της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου σήμερα Δευτέρα 13 Αυγούστου στις 21.00.

Τηλεσκόπια θα στηθούν απόψε στον οικισμό Αγιος Στέφανος (Σωρός), στο πλάτωμα όπου γίνονται τα τελευταία χρόνια οι εν λόγω εκδηλώσεις, για την παρατήρηση της πτώσης των «Περσείδων». Πρόκειται για διάττοντες αστέρες που εμφανίζονται αυτήν την περίοδο στον ουρανό. Με την ευκαιρία οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε τους πλανήτες Κρόνο, Δια και Αρη καθώς και άλλα ουράνια σώματα του καλοκαιρινού ουρανού.

Για να φτάσει κανείς στο πλάτωμα πρέπει να ακολουθήσει τον παραλιακό δρόμο του οικισμού προς την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, από τις οδούς Αμαρυλλίδος, Αλόης και Γιασεμιών. Θα υπάρχουν πινακίδες με τόξο, που θα δείχνουν την κατεύθυνση προς το πλάτωμα.

Οι διάττοντες αστέρες είναι μικρά σωματίδια (μετεωροειδή) που κυκλοφορούν στο ηλιακό σύστημα. Συνή
θως υπολείμματα της ουράς κομητών, μικρά σαν κόκκους άμμου, τα οποία όταν συναντιούνται με τη Γη, στην ετήσια τροχιά της, εισέρχονται στην ατμόσφαιρα, αναφλέγονται και προκαλούν το οπτικό ίχνος του διάττοντα ή μετεώρου, γνωστό λαϊκά και ως «πεφταστέρια» παρόλο που δεν έχει καμία σχέση με «αστέρι που πέφτει».

Οι «Περσείδες» είναι βροχή διαττόντων, μετέωρα ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά, στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη ΣουίφτΤάτλ και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της γης με τεράστιες ταχύτητες, καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα. Ονομάζονται «Περσείδες», επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.