Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 09:11
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βουλιάζουν στις ελλείψεις τα νοσοκομεία






Μάχη με τον… χρόνο (απομένουν ακόμη δύο δύσκολοι μήνες), τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς (για το 2017 έλαβαν 200 εκατ. ευρώ λιγότερα από το 2016, ήτοι 1,156 δισ ευρώ) και τα άδεια ταμεία τους (έχουν τελειώσει τα χρήματα από τον Σεπτέμβριο) δίνουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ασθενείς και τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Το ένα μετά το άλλο τα νοσηλευτικά ιδρύματα αναγκάζονται να αναβάλλουν προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία ή αιμοδυναμικές επεμβάσεις (αγγειοπλαστικές, βηματοδότες κ.α.) για το νέο έτος, περιμένοντας να ανοίξει από τον Ιανουάριο η στρόφιγγα της χρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου πως υπάρχει κανονικότητα στην εκτέλεση των προϋπολογισμών και στις ιατρικές πράξεις, από τις χημειοθεραπείες μέχρι τις χειρουργικές επεμβάσεις, η πραγματικότητα στο ΕΣΥ είναι πολύ διαφορετική, και φυσικά πολύ σκληρή για ασθενείς και προσωπικό: χρήματα για να γίνει η προμήθεια ακριβών θεραπειών και υλικών δεν υπάρχουν. Έτσι, καρκινοπαθείς μαθαίνουν αίφνης πως δεν θα υποβληθούν στις προγραμματισμένες θεραπείες τους, καρδιοπαθείς πως θα υποβληθούν σε επέμβαση πχ βηματοδότη από το επόμενο έτος, ασθενείς που πρέπει να χειρουργηθούν πως τα χειρουργεία θα αναβληθούν για λίγους μήνες. Εάν στις ελλείψεις χρημάτων και συνεπώς υλικών, προστεθεί και η έλλειψη προσωπικού, γίνεται αντιληπτό πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση για τους πολίτες που χρειάζονται τις υπηρεσίες υγείας των νοσοκομείων.

Πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στα νοσοκομεία

Ενδεικτικά, στο νοσοκομείο «Αττικόν» τους τελευταίους δύο μήνες οι ογκολογικοί ασθενείς – όσο κι αν η διοίκηση προσπαθεί να πείσει πως όλα βαίνουν καλώς- μαθαίνουν μία ημέρα πριν από την προγραμματισμένη θεραπεία ή και την ίδια ημέρα ότι δεν θα μπορέσουν να υποβληθούν στη χημειοθεραπεία διότι δεν έχει εξασφαλιστεί το φάρμακο. Η αναβολή μιας προγραμματισμένης θεραπείας προφανώς λαμβάνει άλλη διάσταση όταν αφορά ογκολογικούς ασθενείς, που πιθανόν μετακινούνται και από άλλα σημεία της χώρας, εκτός Αττικής και ουδείς μπορεί να αποκλείσει τις επιπτώσεις των αναβολών στην ψυχολογία τους για την αντιμετώπιση της νόσου.

Στο νοσοκομείο «Λαϊκό» η διοίκηση έδωσε εντολή στους διευθυντές των χειρουργικών κλινικών πως οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται ότι αν θέλουν να μπουν στη λίστα αναμονής, το χειρουργείο τους θα γίνει από Φεβρουάριο του 2018, ενώ οι ίδιοι πρέπει να υπογράψουν πως συμφωνούν με το χρονοδιάγραμμα και τις πιθανές…επιπλοκές του στην υγεία τους. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η αδυναμία εξυπηρέτησης των ασθενών από τα χειρουργεία του νοσοκομείου μαρτυρά την ένδεια του νοσηλευτικού ιδρύματος και τα «άδεια ταμεία» του που δεν του επιτρέπουν την αγορά υλικών και τη διενέργεια επεμβάσεων. Ωστόσο, ο διοικητής του υποστηρίζει ότι το πρόβλημα προκύπτει λόγω της μεγάλης προσέλευσης ασθενών…

Στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» και στο Αιμοδυναμικό τμήμα οι γιατροί έχουν ενημερώσει επισήμως τη διοίκηση από τα μέσα του περασμένου μήνα πως δεν έχουν υλικά να διενεργήσουν στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές ή να τοποθετήσουν προσωρινούς βηματοδότες. Για λόγους ασφάλειας όλων εξηγούν στη διοίκηση πως «τα επείγοντα περιστατικά δεν θα δύνανται να εξυπηρετούνται και πώς η αντιμετώπιση των ασθενών δεν θα γίνεται από το νοσοκομείο μας και θα διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία».

Άλλο ένα νοσοκομείο, της περιφέρειας αυτή τη φορά, βρίσκεται αντιμέτωπο με «έμφραγμα» στις χειρουργικές αίθουσες. Πρόκειται για το νοσοκομείο Λαμίας που δεν διαθέτει αναισθησιολόγο, ιατρό αναγκαίο για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων. Το κενό κάλυψε για κάποιο διάστημα αναισθησιολόγος από το νοσοκομείο της Λάρισας, σε μια λύση – «μπάλωμα» που συνηθίζεται από τις διοικήσεις των νοσοκομείων σε συνεργασία και με την οικεία Υγειονομική Περιφέρεια, και που όπως αποδεικνύεται δεν έχει αποτέλεσμα. Από την επόμενη εβδομάδα ανάλογα –δραματικά- κενά θα προκύψουν και στο Ογκολογικό Τμήμα του νοσοκομείου.

 

 

Πηγή: protothema.gr