Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 12:27
Τοπικά

Βολιώτης επιχειρηματίας ξέσπασε κατά κλιμακίου ελεγκτών






Πληθαίνουν τα επεισόδια μεταξύ εκπροσώπων ελεγκτικών μηχανισμών και επαγγελματιών. Οι απανωτοί έλεγχοι οι οποίοι γίνονται από όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, έχουν δημιουργήσει έναν ασφυκτικό κλοιό στους επαγγελματίες, με αποτέλεσμα τα πνεύματα να οξύνονται με το παραμικρό. Πριν από λίγες μέρες χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος για ανασφάλιστη εργασία σε επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου.

Μόλις το κλιμάκιο του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας μετέβη για έλεγχο στη συγκεκριμένη επιχείρηση στον χώρο της εστίασης , ενώπιον των ελεγκτών ο επαγγελματίας επιχείρησε να «φυγαδεύσει» εργαζόμενο που απασχολούνταν ανασφάλιστος.

Στο κατάστημα επικράτησε ένταση, ο επαγγελματίας φέρεται να αρνήθηκε να προσκομίσει τα στοιχεία του συγκεκριμένου εργαζόμενου για να βεβαιωθεί παράβαση, και τα πνεύματα οξύνθηκαν.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο επαγγελματίας επιχείρησε να κινηθεί εναντίον των ελεγκτών σπρώχνοντας ό,τι έβρισκε μπροστά του.

Πριν η κατάσταση εκτραχυνθεί κλήθηκε η αστυνομία, χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να παρέμβει περαιτέρω, αφού τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει, και ο επαγγελματίας, αφού ζήτησε συγνώμη από τους ελεγκτές, παρέλαβε τη βεβαίωση παράβασης της εργατικής νομοθεσίας , παράβαση η οποία επισύρει πρόστιμο της τάξεως των 10.500 ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, τις τελευταίες μέρες κλιμάκια τεσσάρων διαφορετικών υπηρεσιών οργώνουν όλη τη Μαγνησία και κάνουν ελέγχους για την ανασφάλιστη εργασία και την εισφοροδιαφυγή.

Πρόκειται για κλιμάκια του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, συνεργεία ελέγχου από το ΙΚΑ, κλιμάκια της Οικονομικής Αστυνομίας και, τέλος, ελεγκτές της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα πρόστιμα πέφτουν βροχή, όχι μόνο για ανασφάλιστους αλλά και για παραβίαση ωραρίου των εργαζομένων, αλλαγή ρεπό και μη δήλωση της ειδικότητας με την οποία απασχολείται ο εργαζόμενος στην επιχείρηση.

Οι έλεγχοι αναμένεται να συνεχιστούν με την ίδια ένταση και το επόμενο διάστημα, ενώ πηγές προσκείμενες στο Υπ. Εργασίας υπογράμμιζαν χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ πως από τον Σεπτέμβριο (και μόλις ψηφιστεί ο νέος νόμος) αναμένεται αυστηροποίηση του πλαισίου των προστίμων, καθώς εκτός από το χρηματική «ποινή», θα δίνεται το δικαίωμα στους ελεγκτές να επιβάλλουν και λουκέτα στις επιχειρήσεις, όχι μόνο σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί πως είναι υπότροπες, αλλά και από την πρώτη φορά που θα βεβαιωθεί πρόστιμο, αν το εύρος της παράβασης εκτιμηθεί πως είναι σοβαρό.

ΠΗΓΗ: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ