Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 15:41
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρύτερος φέτος ο ΕΝΦΙΑ για 2,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων






Υψηλότερο ΕΝΦΙΑ από ό,τι πέρυσι θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 2,2 εκατομμύρια ή τρεις στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών.

Κι αν για τη συντριπτική πλειοψηφία η επιβάρυνση θα είναι μέχρι 10 ευρώ, υπάρχουν 270.000 φορολογούμενοι που θα κληθούν να πληρώσουν από 50 ευρώ και πάνω.

Αντίθετα ένα ποσοστό της τάξης του 70% είτε θα πληρώσει τον ίδιο φόρο με το 2015 είτε θα έχει κάποια μείωση.

Ο αριθμος των 2,2 εκατομμυρίων φορολογουμένων που θα δουν «τσιμπημένο» το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αποτελεί μια αυτοδιάψευση του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών καθώς δια στόματος Γιώργου Χουλιαράκη στη Βουλή υποστηριζόταν ότι επιβαρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ – χωρίς να διευκρινίζεται το μέγεθός τους – θα υπήρχε για 600.000 ιδιοκτήτες ακινήτων.

Σημειώνεται, δε, ότι η λιαν αποκαλύπτικη ανάλυση των στοιχείων έρχεται μια ημέρα μετά την τετράμηνη παράταση που δόθηκε για υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων και διόρθωση λαθών με το μισό πρόστιμο, ελιγμός του ΥΠΟΙΚ που μείωσε το τελικό ύψος του λογαριασμού κατά περίπου 230 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του υπ. Οικονομικών – αν και τα τραβασάκια θα αρχίσουν να αναρτώνται μετά το τριήμερο της 15ης Αυγούστου και τα μπάνια του λαού – η εικόνα που προκύπτει έχει ως εξής:

– Το 3,8 % περίπου των πολιτών (πάνω από 270.000) θα πληρώσουν επιπλέον από 50 ευρώ και πάνω.

– Το 5,8 % περίπου των φυσικών προσώπων (πάνω από 420.000) θα πληρώσει επιπλέον από 10-50 ευρώ.

– Το 21 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 1,5  εκατ.) θα πληρώσουν  ελάχιστα παραπάνω (από 1 λεπτό έως 10 ευρώ).

– Το 34 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,4 εκατ.)  θα πληρώσουν λιγότερο σε σχέση με πέρυσι

– Το 35 % των φυσικών προσώπων (πάνω από 2,5 εκατ.) θα πληρώσουν ακριβώς το ίδιο .

Παρά την εικόνα αυτή, βέβαια, το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να τονίζει ότι η συνολική «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ θα είναι στο ίδιο επίπεδο με το 2015, απορρίπτει ως αναληθή όσα δημοσιεύματα μιλούν για αύξηση του συνολικού ποσού φέτος και τονίζει ότι «αυτό που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα είναι το γεγονός ότι  στον ΕΝΦΙΑ 2016 υπάρχει ανακατανομή των βαρών από τις μικρές στις μεγάλες περιουσίες».

 

 

Πηγή: protothema.gr