Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024 15:57
ΕλλάδαΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βαρύς «φόρος αίματος» για την Πολεμική Αεροπορία: 125 νεκροί σε 28 χρόνια






Η Πολεμική Αεροπορία θρηνεί ακόμη μία απώλεια,τον σμηναγό Γιώργο Μπαλταδώρο το Mirage 2000-5 του οποίου κατέπεσε το μεσημέρι της Πέμπτης 9 μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Και η αλήθεια είναι ότι η ΠΑ έχει πληρώσει βαρύ «φόρο αίματος» τα τελευταία 28 χρόνια.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, από το 1990 μέχρι και σήμερα ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει τους 125, σε συντριβές 81 μαχητικών αεροσκαφών.

Περίπου οι μισές από τις απώλειες (63 νεκροί) σημειωθήκαν σε μία μόνο τραγωδία, όταν C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με σμηνίτες, κατέπεσε στο Όρος Όθρυς το 1991. Επίσης, μόλις δυο αεροσκάφη έχουν πέσει κατά τη διάρκεια εικονικών αερομαχιών με τουρκικά.

1991: 63 νεκροί από πτώση C-130 στο όρος Οθρυς
  • Το 1992 ο υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς, έχασε τη ζωή του στην περιοχή του Άη Στράτη όταν το παλαιό Μirage F-1 που χειριζόταν δεν άντεξε κατά την αναμέτρηση με τουρκικά F-16 και καρφώθηκε στη θάλασσα.

O υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς
  • 1996. Το βράδυ της κρίσης των Ιμίων στο ΓΕΕΘΑ καταφθάνουν πληροφορίες ότι Τούρκοι κομάντος αποβιβάζονται στη Μικρή Ίμια. Ελικόπτερο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απονηώνεται από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να επιβεβαιώσει την πληροφορία. Επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.Το πλήρωμα του ελικοπτέρου αναφέρει ότι εντόπισε περί τους 10 Τούρκους κομάντος με τη σημαία τους. Δίνεται εντολή να επιστρέψει στη βάση του κι ενώ πετά μεταξύ των βραχονησίδων Πίτα και Καλόλιμνος αναφέρει βλάβη και χάνεται από τα ραντάρ. Δυστυχώς, αργότερα, θα ανασυρθούν νεκρά και τα τρία μέλη του πληρώματος, ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός. Όσον αφορά τις αιτίες πτώσης του ελικοπτέρου, διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί μία σίγουρη απάντηση.

Οι Παναγιώτης Βλαχάκος, Χριστόδουλος Καραθανάσης, Έκτορας Γιαλοψός.
  • To 2000 μαχητικό Φάντομ Α4 έπεσε σε σπίτι στα Αντίκυρα Βοιωτίας.Νεκροί ανασύρθηκαν οι δύο πιλότοι και δύο κορίτσια που βρίσκονταν μέσα στο σπίτι.

2000: Φάντομ Α4 έπεσε σε σπίτι στα Αντίκυρα Βοιωτίας -Νεκροί οι δύο πιλότοι και δύο κορίτσια στο σπίτι
  • Το 2006 ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης χάνει τη ζωή του στην περιοχή της Καρπάθου όταν τούρκικο F-16 «καρφώνεται» στην καλύπτρα του αεροσκάφους του σκοτώνοντας τον ακαριαία.

Ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης
  • 2007: Ο σμηναγός Αθανάσιος Μπατσάραςκατέπεσε στις Σποράδες στην περιοχή Ψαθούεα με F-16 -Ανεσύρθη από τουρκική φρεγάτα σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Ο σμηναγός Αθανάσιος Μπατσάρας
Πηγή:  iefimerida.gr