Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024 09:34
Θεσσαλία

Βαριές καταδίκες σε Λαρισαίο χρυσοδάκτυλο των επενδύσεων






Ένα «μωσαϊκό» από ιστορίες στις οποίες οι… χρυσές επενδυτικές ευκαιρίες μετατράπηκαν εν μια νυκτί σε πραγματικό εφιάλτη για αρκετούς Λαρισαίους, οι ελπίδες των οποίων τελικά αποδείχθηκαν φρούδες, αναδύθηκε στην επιφάνεια.

Στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας εκδικάστηκε σειρά υποθέσεων με κατηγορούμενο έναν 47χρονο, ο οποίος σε διάστημα δύο ετών έπεισε αρκετούς πολίτες για τις χρηματοοικονομικές του γνώσεις και εμπειρίες και με αυτόν τον τρόπο τους εξαπάτησε ζημιώνοντάς τους συνολικά περίπου 800 χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με τα όσα υποστηρίχθηκαν στο δικαστήριο.

Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις τους υποσχόταν πως οι επενδύσεις θα γίνουν στο εξωτερικό ενώ σε κάποιους έλεγε πως θα έφτανε μέχρι και στην τράπεζα του Βατικανού όπου τα κέρδη ήταν εγγυημένα.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων παρουσιαζόταν ως σύμβουλος επενδύσεων με διεθνή καριέρα στον τομέα. Έπειθε τα περισσότερα θύματά του πως αν επένδυαν σε μετοχές της εται- ρίας, θα είχαν απόδοση 10% τριμηνιαίως και 40% ετησίως, ότι το κεφάλαιο που θα επένδυαν ήταν εξασφαλισμένο 100% στο Λονδίνο.

Κάποιους, και μάλιστα αρκετούς τους έπεισε… Σε μια περίπτωση ζημίωσε έναν Λαρισαίο με το ποσό των 42 χιλιάδων ευρώ. Σε μια άλλη περίπτωση έπεισε άλλο Λαρισαίο για μια τράπεζα στην Ελβετία. Πίστεψε πως ο κατηγορούμενος είχε γνωριμίες με διαχειριστές ομοειδών κεφαλαίων στο εξωτερικό που του έδιναν τη δυνατότητα να γνωρίζει εκ των προτέρων τη διαμόρφωση των ισοτιμιών, ότι η ως άνω εταιρία και κατ’ επέκταση τα προς επένδυση καταβληθέντα χρήματα είναι ασφαλισμένα στην Αγγλία.

Συνολικά του πήραν 150 χιλιάδες ευρώ. Ένας άλλος πείστηκε για μια τράπεζα στη Δανία και πως ο κατηγορούμενος δίδοντας εντολές αγοράς και πώλησης παρακολουθώντας τις ισοτιμίες των νομισμάτων, σε συνεργασία με άτομο της απολύτου εμπιστοσύνης του, θα έφερνε μεγάλο κέρδος. Αυτό του στοίχισε πάνω από 160 χιλιάδες ευρώ.

Σε κάποιο από τα θύματά του μίλησε ακόμα και για την τράπεζα του Βατικανού. Με αυτόν τον τρόπο του πήραν 86 χιλιάδες ευρώ. Από μια άλλη Λαρισαία πήραν 130 χιλιάδες ευρώ και σε μια ακόμα περίπτωση πήραν 85 χιλιάδες ευρώ.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το 2011 είχε ερευνήσει καταγγελίες εις βάρος του και του επέβαλε πρόστιμο 150.000 ευρώ, ενώ ο ίδιος αργότερα διέφυγε στο εξωτερικό όπου συνελήφθη με διεθνές ένταλμα της Ιντερπόλ.

Πρόσφατα είχε καταδικαστεί στη Λάρισα σε 8 χρόνια κάθειρξη για άλλη περίπτωση απάτης, ενώ προχθές το Εφετείο Κακουργημάτων του επέβαλε τρεις διαφορετικές ποινές κάθειρξης, 7 ετών η κάθε μία, για ισάριθμες απάτες.

Πηγή: Ελευθερία