Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 02:51
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα 15 προαπαιτούμενα για την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ -Ποια είναι






Αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Η ψήφισή του από τη Βουλή αναμένεται να γίνει με διαδικασίες εξπρές, τις επόμενες ημέρες και μέχρι την τελευταία στιγμή αναμένεται να…μπαινοβγαίνουν διατάξεις.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών το χρονοδιάγραμμα έγκρισης και εκταμίευσης της υποδόσης παραμένει όπως έχει ήδη καθορισθεί και προβλέπει την έγκριση από το EuroWorking Group στις 29 Σεπτεμβρίου και την οριστική απόφαση για εκταμίευση στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου.

 

Τα προαπαιοτύμενα για την υποδόση

Κάποια από τα προαπαιτούμενα για την υποδόση έχουν ήδη εκπληρωθεί και αυτά είναι μεταξύ άλλων η κύρωση της σύμβασης για το Ελληνικό, που έγινε χθες, ο διορισμός διοίκησης στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η έναρξη του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή και η έναρξη της διαπραγμάτευσης για τα τιμολόγια ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Επίσης, στη λίστα με τα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται ακόμη οι αλλαγές στα ΔΣ των τραπεζών και του ΤΧΣ και η στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίιου του ΤΑΙΠΕΔ. Ακόμη, περιλαμβάνεται η μεταφορά στοιχείων στο ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριένα η δεύτερη ομάδα ΔΕΚΟ (ΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και πιθανόν Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΕΑΒ και ΕΚΧΑ), η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ, αλλά και η έναρξη από το ΤΑΙΠΕΔΔ της διαδικασίας  για τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση (35 έτη) της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων.

Ακόμη περιλαμβάνονται η λοκλήρωση των παρεμβάσεων για τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής, η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών, η  μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η λήψη μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά, τα μέτρα και η νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και των εμπειρογνωμόνων.

Τέλος, περιλαμβάνει την εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με κατάργηση των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης για την καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

Πηγή: iefimerida.gr