Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024 21:55
Τοπικά

Αχιλλέας Μπέος στο Life Magazine: «Σήμερα ο Βόλος αποτελεί νούμερο 1 προορισμό»






Συνέντευξη στην ετήσια ταξιδιωτική έκδοση Life Βόλος, υπό την αιγίδα του Life Magazine free press, έδωσε ο Αχιλλέας Μπέος.

Ο Δήμαρχος Βόλου μίλησε για τον Χριστουγεννιάτικο Βόλο, για την προβολή της πόλης σε όλη τη χώρα αλλά και το εξωτερικό, υπογραμμίζοντας κάτι που είναι πλέον αντιληπτό σε κάθε Βολιώτη. Οτι σήμερα ο Βόλος αποτελεί το νούμερο 1 προορισμό.

Παράλληλα, ο Αχιλλέας Μπέος επανέλαβε ότι θα είναι και πάλι υποψήφιος το 2019 για τη θέση του Δημάρχου, ενώ ερωτηθείς για το αν υπάρχει στο μυαλό του το αξίωμα του βουλευτή, ήταν ξεκάθαρος.

 

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη του Αχιλλέα Μπέου στο Life Magazine

 

Πείτε μας δύο λόγια για το Βόλο.  Πρόκειται για μια από τις πιο όμορφες πόλεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, συνδυάζει θάλασσα και βουνό, απίστευτα τοπία, παραδοσιακά μέρη και τοποθεσίες θρησκευτικού ενδιαφέροντος.

Είναι μια πόλη πραγματικά πανέμορφη, η οποία μέχρι πρόσφατα δεν είχε αναγνωριστεί από πολύ κόσμο, διότι δεν είχε την ανάλογη προβολή. Τα τελευταία χρόνια η καινούρια δημοτική αρχή έχει προβάλλει τις ομορφιές αυτής της πόλης σε όλα τα επίπεδα.

Έχετε κάνει δηλαδή ενέργειες προβολής και εκτός Ελλάδας;

Βεβαίως! Είναι σημαντικό ότι η πόλη του Βόλου βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, διαθέτει σιδηρόδρομο, οδικό δίκτυο, λιμάνι, αεροδρόμιο, είναι δηλαδή εύκολα προσβάσιμη, καθώς και σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Είναι ένας προορισμός που συνδυάζει βουνό και θάλασσα, έχει χιονοδρομικό κέντρο και ατέλειωτες ομορφιές, τα οποία, δυστυχώς, για διάφορους λόγους οι πολιτικές ηγεσίες του παρελθόντος δεν φρόντιζαν να προβάλλουν. Προφανώς, είχαν άλλα ενδιαφέροντα, γι’ αυτό τους αποκαλώ «πολιτικούς απατεώνες».

Με αυτές τις κινήσεις που έχετε κάνει έχετε δει διαφορά;

Κοιτάξτε, το τι θα σας πω εγώ δεν έχει τόσο σημασία, αλλά αυτό που μετράει είναι το τι θα πει ο κόσμος. Μια βόλτα από τους επιχειρηματίες ή τους ξενοδόχους θα σας δώσει μια πλήρη εικόνα για την κατάσταση. Εγώ αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά, είναι ότι σήμερα ο Βόλος αποτελεί νούμερο 1 προορισμό για όλους τους Έλληνες και σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζουν και οι τουρίστες του εξωτερικού.

Από ποιες χώρες επισκέπτονται την περιοχή;

Από Αυστρία, Γερμανία, Αγγλία, Ισραήλ… από πολλές χώρες γενικά.

Οι ενέργειες που έχετε  κάνει, έχουν γίνει με κάποια συγκεκριμένη  ομάδα; Το ρωτάω αυτό, καθώς  γνωρίζω ότι πολλοί Δήμοι έχουν ανθρώπους που ουσιαστικά εστιάζουν σε αυτές, κάνουν ταξίδια κλπ.

Σίγουρα, έχουν δουλέψει πολύ πάνω σε αυτό το κομμάτι οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αλλά επειδή είμαι και επιχειρηματίας, θεωρώ πως η καλύτερη διαφήμιση γίνεται mouth-to-mouth, στόμα με στόμα δηλαδή και αυτό η σημερινή δημοτική αρχή το έχει καταφέρει. Ανέδειξε το Βόλο ως ένα θέρετρο για ολιγοήμερες ή και μεγάλου διαστήματος διακοπές, μιας και είναι μια πόλη που έχει όλες τις παροχές, οι οποίες τους δίνουν τις αντίστοιχες ανέσεις και σε οικογενειακό επίπεδο, αλλά και σε προσωπικό.

Απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, προσπαθείτε την προβολή αυτή να την κάνετε με τον πιο οικονομικό τρόπο.

Έτσι είναι. Θα σας πω μόνο πως ξεκινήσαμε από πέρυσι να συνδέουμε δορυφορικά το Βόλο με όλο τον κόσμο κατά την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων και αυτό είναι μια πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής προκειμένου να μπορέσει ο κόσμος να γνωρίσει μέσω της τηλεόρασης ή του διαδικτύου τις ομορφιές της πόλης.

Θεωρείτε ότι οι δήμοι είναι ένα από τα θύματα της οικονομικής κρίσης;

Είμαι αντίθετος σε αυτή την άποψη. Οι δήμοι, για μένα, ήταν ένα εργαλείο του συστήματος μέχρι πρόσφατα. Βέβαια, βιώνουμε σήμερα τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση, ωστόσο δεν φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης  στην εξαθλίωση της χώρας μας και του ελληνικού λαού. Χρησιμοποιήθηκαν και εκμεταλλεύτηκαν την ακυβερνησία, την πολιτική σαπίλα, ώστε να οδηγήσουν τη χώρα στο οικονομικό αδιέξοδο.

Έχετε δώσει μεγάλη βάση στις εκδηλώσεις που διοργανώνετε και οι οποίες έχουν ακουστεί σε όλη τη χώρα και είναι κάτι το πρωτόγνωρο για την περιοχή.

Εγώ αυτή τη στιγμή τελώ υπό αργία προσωρινά, με έναν άδικο νόμο, αντισυνταγματικό. Ωστόσο σέβομαι αυτή την απόφαση και το νόμο. Σχετικά με τις εκδηλώσεις, αυτό που έχω να πω είναι, πως δεν αποτελούν υπόθεση αποκλειστικά ενός ανθρώπου. Αυτό το κάνει η δημοτική αρχή, της οποίας βέβαια, είμαι ο επικεφαλής και υπάρχει άριστη συνεργασία με όλους τους συμβούλους. Δουλεύουμε σκληρά διότι οι εποχές που υπήρχε πακτωλός χρημάτων, δυστυχώς έχουν παρέλθει και δυστυχώς για το Βόλο ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτικών απατεώνων που κυβέρνησαν την πόλη, δεν αξιοποίησαν τα χρήματα όπως έπρεπε: για υποδομές και ανάλογες περιπτώσεις. Ως εκ τούτου η σημερινή δημοτική αρχή σε μια περίοδο κρίσης, έχει ρίξει βάρος στην καθημερινότητα, στην προβολή της πόλης και μέσα από τις εκδηλώσεις και την αναγνώριση των επισκεπτών και προσπαθεί να δώσει ανάπτυξη – στο βαθμό που μπορεί – ώστε να δοθεί ακολούθως μια ανάσα στις ξενοδοχειακές μονάδες, στους μαγαζάτορες και σε όλους τους επιχειρηματίες.

Αυτό είναι πολύ ουσιώδες, αλλά και η καλή ψυχολογία των ανθρώπων είναι πολύ σημαντική αυτές τις μέρες. Το ότι τα παιδιά έχουν να πάνε κάπου, οι γονείς μπορούν να βγουν και να μη χρειαστεί να πληρώσουν γι’ αυτό, μπορεί να μην αποτελούν πρωταρχικό στόχο όσο η στήριξη της επιχειρηματικότητας, είναι όμως, εξίσου σημαντικά και αναγκαία, ειδικά σήμερα. Μπορεί ν’ ακούγεται η άποψη ότι πολλοί πετάνε τα λεφτά σε βεγγαλικά κ.α, παρ’ όλα αυτά ο κόσμος έχει ανάγκη να διασκεδάσει.

Ακριβώς. Εμείς δεν πετάμε βέβαια, βεγγαλικά (γέλια), αλλά ομορφαίνουμε την πόλη μας  με πράγματα που κάνουμε και που δεν υπάρχουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Και αυτό ο κόσμος το εκτιμάει!

Τα Χριστούγεννα τι θα κάνετε;

Τα Χριστούγεννα καταρχήν, έχουμε καθιερώσει τον στολισμό της πόλης και ο Βόλος έχει καθιερωθεί ως ευρωπαϊκή πόλη. Από εκεί και πέρα, κάθε χρόνο έχουμε δύο καλεσμένους. Φέτος ο καλεσμένος που θα κάνει την έναρξη των εκδηλώσεων και θ’ ανοίξει τα φώτα, θα είναι ο Σάκης Ρουβάς. Υπάρχει επίσης, ένα επιτελείο ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται καθημερινά για τις εκδηλώσεις και τους αξίζουν συγχαρητήρια, γιατί είναι παιδιά από το μουσικό σχολείο, σωματεία, χορωδίες και πολλοί ακόμη τοπικοί φορείς. Θα γίνει ένα φαντασμαγορικό τελετούργημα το οποίο αν δεν μπορέσετε να δείτε από κοντά, μπορείτε να το απολαύσετε από την τηλεόραση.

Όσοι συμμετέχουν προετοιμάζονται μήνες για να παρουσιάσουν τα προγράμματά τους;

Εργάζονται πυρετωδώς και πέρυσι για πρώτη φορά, έβγαλαν ένα υπέροχο αποτέλεσμα! Υπάρχει  επιπλέον στο πρόγραμμα μια βόλτα στην πόλη κάτω από τα φώτα, που γίνεται κάτι τελείως ξεχωριστό και καταλήγουμε στο χωριό του Άγιου Βασίλη. Είναι κάτι που έλειπε από το Βόλο.

Έρχεται γενικά τουρισμός και από άλλα μέρη;

Η πλειοψηφία του κόσμου πιστεύω, έρχεται από την κεντρική Ελλάδα και φυσικά, όλος  ο κόσμος του Βόλου κατεβαίνει στην παραλία. Δηλαδή, πέρυσι αξιολογήθηκε πως είχαμε περίπου 30.000 ανθρώπους στο δρόμο. Φέτος ευελπιστούμε το νούμερο αυτό ν’ αγγίξει τις 50.000.

Κάνετε και για τις απόκριες αντίστοιχες εκδηλώσεις;

Για πρώτη φορά επιχειρήσαμε να κάνουμε πέρυσι, αλλά ο καιρός και η καταρρακτώδης βροχή δεν μας το επέτρεψε. Θα το κάνουμε φέτος.

Προσωπικά, επειδή έχω φίλους που έχουν σπίτι εδώ, όπως ο Κ. Τσαρτσαρής, έχω έρθει κάποιες φορές.

Ο Βόλος γενικά, έχει τεράστιες ομορφιές, πολύ όμορφες διαδρομές και μπορείς να συνδυάσεις πολλά πράγματα και ειδικά τώρα τα Χριστούγεννα μια οικογένεια μπορεί να χαρεί, γιατί έχει πολλές επιλογές και δε βαριέται.

Εσείς ασχολείστε πρώτη φορά με τα κοινά. Έχετε βέβαια, ενασχόληση και με τον αθλητισμό. Πώς σας φάνηκε αυτό;

Είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία η οποία βέβαια, αν και δεν το περίμενα, μου έχει στοιχίσει πολύ- λόγω των πολιτικών αντιπάλων –καθώς εγώ ο ίδιος δεν είμαι πολιτικός. Και στον αθλητισμό υπάρχουν αντιπαλότητες, τα πράγματα είναι όμως, τελείως διαφορετικά. Στον αθλητισμό μπορεί να υπάρχει αντιπαλότητα, αλλά αφορά στην ομάδα σου και την ομάδα μου, όχι οικογενειακές και προσωπικές υποθέσεις. Εδώ οι πολιτικοί απατεώνες που απ’ότι φαίνεται τους στοίχισε που ένας άνθρωπος από το πουθενά έθεσε τον εαυτό του στο κοινό και μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία, αυτή των εκλογών, οι πολίτες αποφάσισαν να εκλέξουν τον Αχιλλέα Μπέο, δυστυχώς, δεν μπορούν να το συγχωρέσουν αυτό. Ο κόσμος όμως, μπορεί να κρίνει και να συγκρίνει και έχει καταλάβει τη διαφορά. Και επειδή οι άνθρωποι αυτοί όλοι θ’ αποτελέσουν παρελθόν για πάντα από την πολιτική ζωή του Βόλου, γι’ αυτό και με έχουν ενοχλήσει στα προσωπικά ζητήματα, στα οικογενειακά και είναι ντροπή γι’ αυτούς. Εγώ όμως, είμαι αγωνιστής, πιστεύω στο Θεό και είμαι σίγουρος ότι θα αθωωθώ πανηγυρικά, γιατί είμαι αθώος. Γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία, αποδείξεις και γιατί δεν έχω κάνει τίποτα το παράνομο.

Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές;

Εννοείται! Για να τελειώσουν μια για πάντα όλοι αυτοί που στέρησαν από τους πολίτες του Βόλου αυτή την όμορφη πόλη, χωρίς να την προβάλλουν και να την κάνουν κάτι το πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, ενώ είχαν τη δυνατότητα να το κάνουν!

Η οικογένειά σας ζει στο Βόλο;

Η γυναίκα μου και το ένα μου παιδί ναι. Τα υπόλοιπα τρία έφυγαν στο εξωτερικό, στην Αμερική για να ζήσουνε, μιας και γεννήθηκαν εκεί. Σε μια περίοδο πολύ άσχημη για την πατρίδα μας, εύχομαι οι πολιτικοί απατεώνες να πουν την αλήθεια στον Ελληνικό λαό, γιατί έρχονται δύσκολες μέρες και πρέπει όλοι μαζί να βοηθήσουμε να σωθεί η χώρα μας.

Είστε αισιόδοξος για το μέλλον;

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, όχι δεν είμαι αισιόδοξος. Εάν όμως, βρεθούν ικανοί άνθρωποι να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι και να πάρουν σημαντικές αποφάσεις προς όφελος της πατρίδας και όχι προς όφελος των ιδίων και ξένων συμφερόντων, μπορεί η κατάσταση να φτιάξει. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από πατριώτες που δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχουν βγει στο προσκήνιο.

Έχετε αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν την αξία σας ως άνθρωπος. Έχετε ξεκινήσει από το μηδέν και έχετε κατακτήσει πολλά πράγματα. Παρ’ όλα αυτά, η δικαίωση που ήρθε με την ψήφο του κοινού δεν είναι λίγο διαφορετική; Δηλαδή, η ξαφνική αποδοχή του κόσμου, δεν σας έδωσε μεγάλη χαρά;

Βεβαίως, μου έδωσε πολύ μεγάλη χαρά! Εγώ αυτό τον κόσμο δε θα τον προδώσω ποτέ. Και παρόλο που έχω προσωρινά τεθεί σε αργία, συνεχίζω να βοηθάω με τον δικό μου τρόπο ώστε η πόλη αυτή να μη στερηθεί τίποτα από τη δυναμική της. Αυτό φυσικά, θ’ αλλάξει με τη δικαίωσή μου στα δικαστήρια, η οποία δεν αργεί να έρθει.

Μετά τη θητεία σας ως δήμαρχος, θα σκεφτόσασταν ποτέ μια θέση στη Βουλή;

Όχι. Η Βουλή είναι ένας χώρος, όπως τον έχω ζήσει, που δεν ταιριάζει σε εμένα γιατί υπάρχει πολύ ψέμα και υποκρισία και εγώ είμαι ένας αγνός άνθρωπος. Βέβαια, δεν μπορούμε να προγραμματίζουμε, γιατί αυτό που μου συνέβη δεν το εύχομαι ούτε στο  χειρότερο εχθρό μου. Ξύπνησα ένα πρωί και με οδήγησαν στη φυλακή χωρίς να ξέρω το λόγο. Δεν ξέρεις τι μπορεί να ξημερώσει. Ο Θεός, μας κοιτάει που κάνουμε σχέδια και γελάει μαζί μας. Γι’ αυτό προτιμώ να αφήνω το μέλλον και να κοιτάω το σήμερα.

Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά του Βόλου που ζουν σε δύσκολες εποχές, όπως ξεκινήσατε και εσείς;

Είναι πολύ λυπηρό αυτό. Τα παιδιά μας, το μέλλον της πατρίδας μας, θα βιώσουν πολύ δύσκολες εποχές και καταστάσεις. Εύχομαι να ξεπεραστούν γρήγορα και τα παιδιά να μείνουν πιστά στις αρχές τους και να κοιτάξουν μπροστά, μήπως και μπορέσουν ν’ αλλάξουν την αρρωστημένη κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας αν δεν υπήρχε θρησκεία και οικογένεια θα είχαμε εμφύλιο πόλεμο.

Θεωρείτε ότι είναι καλό για τα παιδιά να μένουν στις μικρότερες πόλεις; Υπάρχει μέλλον για νέους ανθρώπους;

Είναι καλό με την έννοια ότι η κοινωνία είναι πιο κλειστή, μαθαίνεις πιο γρήγορα τα πράγματα και μπορείς να δεις τη ζωή διαφορετικά. Είναι πιο αγνά τα πράγματα στις μικρότερες πόλεις.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει;

Η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει πολλοί άνθρωποι, είναι να είμαι πιο νηφάλιος και ήρεμος, γιατί γενικά είμαι πιο εκρηκτικός και αυθόρμητος. Όμως, αυτό είναι που έχει αγαπήσει ο κόσμος σε μένα, τον αυθορμητισμό μου, την εκρηκτικότητα και την ειλικρίνειά μου. Και αυτό δεν αλλάζει. Βέβαια, αυτά που βιώνω σήμερα, τα βιώνω λόγω του χαρακτήρα μου. Και ζητάω συγγνώμη αν με τη συμπεριφορά μου έχω πικράνει κάποιους, αλλά αυτός είμαι… και δεν είμαι ψεύτικος!

 

Συνέντευξη στην Πέτια Σαληκυριάκη-Παπαδάτου

Φωτογραφίες: Κορνήλιος Σαραντίογλου

 

file-page1

file-page2

file-page3