Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024 07:02
Κόσμος

«Αυτός είναι ο εγκέφαλος του μακελειού στο Παρίσι»






Η βελγική εφημερίδα Le Soir, αλλά και πολλά βελγικά ΜΜΕ, κατονομάζουν σήμερα τον Αμπντέλ Χαμίντ Αμπααούντ (Abdel Hamid Abaaoud) ως τον «εγκέφαλο» πίσω από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, επικαλούμενη πηγές από την αστυνομία.

Ο Αμπααούντ θεωρείται πως είναι ένας από τους ηγέτες του πυρήνα της Βερβιέρ, δηλαδή τζιχαντιστών που επέστρεψαν από την Συρία και εναντίον των οποίων πραγματοποιήθηκε η μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Βέλγιο τον περασμένο Ιανουάριο.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο Αμπααούντ είχε επαφές με έναν από τα αδέρφια Αμπντεσλάμ, τον Ιμπραήμ, που ταυτοποιήθηκε ως ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας στο θέατρο Μπατακλάν. Όπως μεταδίδει η βελγική Der Staandard, ο Αμπντεσλάμ και ο Αμπααούντ έχουν συνδεθεί με εγκληματικές πράξεις του 2010 και του 2011.

Ο Αμπααούντ έχει γεννηθεί στις 4/8/1987 στην περιοχή Μολενμπίκ των Βρυξελλών και έχει ήδη καταδικαστεί ερήμην σε 20 χρόνια κάθειρξη, μαζί με ακόμα 32 τζιχαντιστές. Ο πατέρας του Ομάρ είναι μανάβης στην γειτονιά αυτή, ενώ ο 28χρονος τζιχαντιστής πιστεύεται πως είχε πάρει μαζί του στην Συρία και τον 13χρονο αδερφό του. Η οικογένειά του είχε σε κάποια στιγμή ανακοινώσει πως ήταν νεκρός, κάτι που όμως αμφισβητούν οι αρχές.

Έχει εμφανιστεί σε βίντεο και περιοδικά προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους, να περηφανεύεται για το πώς ξεγέλασε την αστυνομία. Πιστεύεται πως βρέθηκε στη Ράκκα από τον Απρίλη έως τον Ιούνιο του 2014 και κατόπιν στην Ταμπκα, το Ντέιρ εζ Ζορ και τελικά το Κομπάνι.

πηγή: protothema.gr