Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 18:47
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ασφαλιστικό: «Ψαλίδι» σε επικουρικές, εφάπαξ και ποσοστά αναπλήρωσης






Δραστική περικοπή του εφάπαξ έως και 40%, κλιμακωτές μειώσεις στις επικουρικές, χαμηλότερο πλαφόν στις υψηλές συντάξεις και μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης είναι οι αξιώσεις των δανειστών που φαίνεται ότι θα δεχθεί η κυβέρνηση με αντάλλαγμα την προστασία των κύριων συντάξεων. Η παρέμβαση στις κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ θα αποτελέσει ύστατη υποχώρηση αν κινδυνεύσει να τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει το ασφαλιστικό να «κλείσει» πακέτο με το δημοσιονομικό. Ωστόσο η διαπραγμάτευση θα είναι  σκληρή αφού σύμφωνα με πληροφορίες το κουαρτέτο που αναμένεται να αφιχθεί απόψε θα επιμείνει να μειωθούν  τόσο το ύψος της εθνικής σύνταξης όσο και τα ποσοστά αναπλήρωσης.

Με βάση την ατζέντα που έχει διαμορφωθεί, τα φλέγοντα θέματα που θα τεθούν σε διαπραγμάτευση είναι τα εξής:

Περικοπή των επικουρικών συντάξεων: Το εύρος των περικοπών  θα κριθεί από την τελική απάντηση των δανειστών στην ελληνική πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Αν η μείωση γίνει κλιμακωτά από 2% έως 20%  για συντάξεις άνω των 170 ευρώ  στο υπερβάλλον ποσό, η απόδοση ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Αν εξοικονομηθούν επιπλέον 250 εκατ. ευρώ από την αύξηση της  εισφοράς 1%, τότε θα καλυφθεί το έλλειμμα του ταμείου που ανέρχεται σε 600 εκατ. ευρώ.

Εφάπαξ: Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν το μαχαίρι στο εφάπαξ να φτάσει και το 40% από  10% που είχε αρχικά υπολογιστεί. Αυτό σημαίνει ότι οι  περίπου 45.000 συνταξιούχοι που περιμένουν να πληρωθούν από το Σεπτέμβριο του 2013 δε θα πάρουν πίσω ούτε τις εισφορές που έχουν καταβάλει. Η κυβέρνηση θα «θυσίαζε» πιο εύκολα τα εφάπαξ για να «γλιτώσει» την περικοπή των κύριων συντάξεων αλλά οι δανειστές έχουν ήδη σχολιάσει ότι δεν πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία και ότι δε μπορεί η συνταξιοδοτική δαπάνη να συνεχίσει να επιβαρύνει τον προυπολογισμό .

Μέρισμα ΜΤΠΥ: Η μείωση του μερίσματος για 280.000 συνταξιούχους του δημοσίου έχει κλειδώσει  στο 32,47 %.

Επαναυπολογισμός καταβαλλόμενων συντάξεων:  Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να γίνει επανυπολογισμός των συντάξεων με βάση το μέσο όρο των αποδοχών του ασφαλιστικού βίου από το 2002 και μετά ( υπάρχει πλήρης μηχανογράφηση τουλάχιστον στο ΙΚΑ).

Πλαφόν υψηλών συντάξεων:  Οι δανειστές  πάντως απαίτησαν να εξαφανιστεί από το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα οποιαδήποτε σύνταξη ξεπερνάει τα 2.000 ευρώ μικτά. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο το πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις αναμένεται να συρρικνωθεί δραστικά στα 2.400 -2.500 ευρώ τουλάχιστον  από 3.680 ευρώ που ισχύει σήμερα. Στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου  το πλαφόν για τις πολλαπλές συντάξεις ορίζεται στα 3.088 ευρώ καθαρά ενώ το πλαφόν για τη μία κύρια σύνταξη ορίζεται στα 2.304 ευρώ από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα. Σε επικίνδυνη ζώνη βρίσκονται και οι συντάξεις  ( ΔΕΚΟ , ΤΕΒΕ) οι οποίες μετά τον επαναυπολογισμό θα εμφανίσουν «προσωπική διαφορά» πάνω από 200-300 ευρώ

Ποσοστά αναπλήρωσης: Οι δανειστές  έκαναν αλλεπάλληλες ερωτήσεις για τη μη ανταποδοτική σχέση ανάμεσα στις εισφορές και τις παροχές όπως αποτυπώνονται στους σχετικούς πίνακες που έλαβαν από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και δείχνουν την εξέλιξη της συνταξιοδοτικής παροχής. Οι πληροφορίες αναφέρουν το κουαρτέτο θα επιμείνει στη συρρίκνωση των συντελεστών για τις νέες συντάξεις. Για παράδειγμα να μειωθούν στο 0,70% για τα πρώτα 15 έτη αντί 0,80.  Αυτό σημαίνει ότι αν μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές 66%-80% βάσει των οποίων υπολογίζονται οι συντάξεις των χαμηλόμισθων κάτω των 800 ευρώ με 15- 25 έτη ασφάλισης, οι συντάξεις που  κυμαίνονται από 475- 560 ευρώ θα συρρικνωθούν ακόμα περισσότερο.

Εθνική σύνταξη: Οι δανειστές επιμένουν να καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 που προτείνει το νομοσχέδιο. Θεωρούν μάλιστα υψηλό για βάση συζήτησης το ποσό των 384 ευρώ  και ζητούν τη μείωση της  εθνικής σύνταξης στα 320 ευρώ. Μία εναλλακτική πρόταση που παρουσιάστηκε είναι το ποσό της εθνικής σύνταξης να κατέβει στα 330-350 ευρώ για όσους συμπληρώνουν από 15 έως 20 έτη ασφάλισης.