Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024 16:17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απόψε στο Σύνταγμα το “Παραιτηθείτε”






Σε καθοριστικό γεγονός για τις πολιτικές εξελίξεις της θερινής περιόδου αναδεικνύονται τα συλλαλητήρια του κινήματος «Παραιτηθείτε» που διοργανώνονται το απόγευμα στην Αθήνα (18:30 στο Σύνταγμα) και στη Θεσσαλονίκη (20:00 στον Λευκό Πύργο) μέσα σε μια ατμόσφαιρα μεγάλης πολιτικής έντασης που προκαλεί η αδυσώπητη μάχη των πολιτικών εντυπώσεων στην οποία έχουν αποδυθεί από τη μια η κυβέρνηση και από την άλλη η αντιπολίτευση.

Μπροστά στο ενδεχόμενο να λάβει μεγάλες διαστάσεις το κύμα της λαϊκής οργής το οποίο από τις αντιδράσεις που καταγράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει να ογκώνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης κατέφυγε σε σπασμωδικές απόπειρες υπονόμευσης των διαδηλώσεων με ισχυρισμούς που είναι βγαλμένοι από τα παραδοσιακά προπαγανδιστικά εγχειρίδια της κατασκευής εχθρών που αντιστρατεύονται τις ανά τον κόσμο «αριστερές κυβερνήσεις» στις οποίες εντάσσει, προφανώς, τον εαυτό της και η εγχώρια των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ.

Ενδεικτική υπήρξε η πρωτοφανής δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη σύμφωνα με την οποία το κίνημα «Παραιτηθείτε», το οποίο συγκροτούν πρόσωπα από ένα ευρύ ιδεολογικοπολιτικό φάσμα, «κινείται εχθρικά προς την χώρα αυτή τη στιγμή». Με τη δήλωση αυτή σηματοδοτήθηκε η αλλαγή πλεύσης από την κυβερνητική ηγεσία, η οποία μέχρι την παραμονή των συλλαλητηρίων έδειχνε να υποβαθμίζει τη σημασία τους αφήνοντας τον αντίλογο στους ισχυρισμούς του υπουργού Παιδείας Νίκος Φίλης περί… αντισυνταγματικότητας και στις γραφικότητες στελεχών όπως ο κατά δήλωσή του υπερχρεωμένος γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης που… έβλεπε τις δυνατότητες να… αποσπαστεί από τους συγκεντρωμένους «το μισό δημόσιο χρέος»!

 

«Σχέδιο εναντίον αριστερών κυβερνήσεων»

«Η Νέα Δημοκρατία έχει υιοθετήσει ένα πολιτικό σχέδιο, βασικός άξονας του οποίου είναι το σχήμα: «οικονομική δυσκολία + αντιδημοκρατική εκτροπή = κοινωνική ένταση», ανέφερε ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκε από το Μαξίμου λίγες ώρες πριν από τις συγκεντρώσεις για να εκφραστεί η νέα επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης. «Το σχέδιο αυτό είναι πολύ της μόδας, αυτή την περίοδο, εναντίον αριστερών κυβερνήσεων σε διάφορα μέρη του κόσμου», προστίθετο στο ίδιο κυβερνητικό non paper με το οποίο ήταν σαφής η προσπάθεια να περιοριστεί η πολιτική σημασία της λαϊκής αντίδρασης εμφανιζόμενη ως κομματικά υποκινούμενη από τη ΝΔ.

«Επειδή το σχέδιο αυτό δεν κολλάει στην ελληνική πραγματικότητα η ΝΔ προσπαθεί με το ζόρι να προσαρμόσει την πραγματικότητα στο σχέδιό της» ήταν η αντιφατική συνέχεια του ίδιου σημειώματος που συσχέτιζε τα συλλαλητήρια με την επιστολή που απέστειλε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση για να καταγγείλει σωρεία αντισυνταγματικών πρακτικών. «Έτσι, μια ημέρα πριν από την κινητοποίηση των απίθανων “παραιτηθείτε”, σπεύδει να ανακαλύψει κλίμα “αντιδημοκρατικής εκτροπής” και “οικονομικής δυσπραγίας”, (παρακάμπτοντας φυσικά την περίοδο 2010 – 2014)ώστε να το συνδέσει με το αυριανό αντικυβερνητικό event και να της βγει το αφήγημα», ανέφερε ακόμη το ενημερωτικό σημείωμα.

Γινόταν ακόμη σε αυτό λόγος για «ανόητη και εκβιαστική τακτική» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όπως επίσης και για «άκρως επικίνδυνο σχέδιο για την νοημοσύνη, την κριτική σκέψη και την αισθητική των πολιτών». Ενώ καταμαρτυρούνταν στη ΝΔ «ανυπόφορος επικοινωνιακός ερασιτεχνισμός» και δεν έλειπε η προσφιλής αναφορά στη διαπλοκή. «Η σταθερή στήριξη που απολαμβάνουν -για ευνόητους λόγους- από μεγάλη μερίδα του μιντιακού κατεστημένου, τους παρασύρει σε αφελείς και μεγαλόστομες ανοησίες, τις οποίες δεν πιστεύουν ούτε οι ίδιοι», κατέληγε το κείμενο του προπαγανδιστικού μηχανισμού του πρωθυπουργικού γραφείου.

 

«Συνασπισμός του ψέματος…»

«Αναρωτιόμαστε με ποια κυβέρνηση ανά τον κόσμο αισθάνεται ότι ταυτίζεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Με της Βενεζουέλας μήπως;», σχολίασε σε απαντητική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. «Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι βρίσκεται εκτός τόπου και εκτός χρόνου. Δεν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τους πολίτες και απαντά μέσω πηγών από τα υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει τη ζημιά που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία» προστίθετο στην ίδια ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Τσίπρας και οι υπουργοί του παραμένουν απομακρυσμένοι από τα προβλήματα των πολιτών, που οι ίδιοι δημιούργησαν με τα ψέματα και την ανικανότητά τους», σύμφωνα με τους επιτελείς της Συγγρού. «Προκαλούν τους πολίτες που τους πίστεψαν και εναπόθεσαν τις ελπίδες τους στην πιο ανίκανη, δογματική και καθεστωτική κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά» ανέφεραν ακόμη.

Ενώ κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση, κατέληξαν αντιτείνοντας στα περί διαπλοκής τα εξής: «Όλοι γνωρίζουν τις σχέσεις τους με τη διαπλοκή, όλοι γνωρίζουν ότι κερνάνε καφέ εκείνους που κατά τα άλλα καταγγέλλουν ως διαπλοκή. Αυτή είναι η Κυβέρνηση. Συνασπισμός του ψέματος, της ανικανότητας και της διαπλοκής».

 

Ανησυχία από το κάλεσμα αντισυγκέντρωσης αναρχικών

Εν τω μεταξύ νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης «πυροδότησε» η ανακοίνωση αντιεξουσιαστών ότι θα πραγματοποιήσουν στις 19:00 στην πλατεία Συντάγματος, αντισυγκέντρωση, κόντρα στη συγκέντρωση του κινήματος «Παραιτηθείτε».

«Συγκεντρωνόμαστε στο Σύνταγμα ακυρώνοντας τη μάζωξη των ακροδεξιών μνημονιολάγνων» αναφέρουν σχετικά σε ανακοίνωσή τους σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Αντιδρώντας, η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία υπογραμμίζει: «Για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά, αναρχικοί ανακοινώνουν συγκέντρωση για να υπερασπιστούν την κυβέρνηση».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνει ότι καθιστά την κυβέρνηση «απολύτως υπεύθυνη για την ασφάλεια των πολιτών του κινήματος “Παραιτηθείτε”», στη συγκέντρωση της Τετάρτης, στην πλατεία Συντάγματος.

«Όσο και αν η κυβέρνηση ενοχλείται από τη διαμαρτυρία της κοινωνίας, είναι υποχρεωμένη να διασφαλίσει πλήρως στην πράξη το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών στη διαδήλωση» καταλήγει η ΝΔ.

 

ΠΑΣΟΚ: «Επικίνδυνα μονοπάτια»

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος αντέδρασε από τη Βουλή στον χαρακτηρισμό της διαδήλωσης ως εχθρικής για τη χώρα, τονίζοντας: «Η κυρία Γεροβασίλη και η κυβέρνηση ταυτίζουν το κομματικό μέλλον των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το μέλλον της χώρας. Έχετε μπει σε επικίνδυνα μονοπάτια που αφορούν τη Δημοκρατία στη χώρα μας».

«Το συναθροίζεσθαι έχει κατοχυρωθεί στην Ελλάδα με τους αγώνες του προοδευτικού κόσμου και μετά τη δικτατορία», υπογράμμισε ο βουλευτής Λάρισας Κώστας Mπαργιώτας. «Από αυτή την άποψη αποτελούν ύβρη και σχήμα οξύμωρο οι δηλώσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματικότητα και το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν» συμπλήρωσε για να καταλήξει. «Αυτοί που στήσανε και συντήρησαν τις αγχόνες των αγανακτισμένων επί διετία στο Σύνταγμα δεν έχουν καν το δικαίωμα να υποδεικνύουν στους πολίτες για το πότε και πώς θα διαδηλώσουν ειρηνικά για τις απόψεις τους και για τα προβλήματα που έχουν. Νομίζω ότι καθένας έχει το δικαίωμα στην Ελλάδα να διαδηλώνει και να διαμαρτύρεται ενάντια στην κυβέρνηση ή ακόμα και υπέρ αυτής».

Τα κόμματα της (ευρωπαϊκής) αντιπολίτευσης στηρίζουν την καμπάνια του κινήματος «Παραιτηθείτε» και πολλά στελέχη τους θα βρεθούν στις διαδηλώσεις, ευελπιστώντας να εκφραστεί η λαϊκή οργή και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα αντίθεσης στην κυβερνητική πολιτική.

 

Πηγή: protothema.gr